Κύπρος: Ψευδοπανώλη και σε άλλη μονάδα στο Μάμμαρι

Υποψίες ότι ο ιός της ψευδοπανώλης δυνατό να υπάρχει και σε άλλη πτηνοτροφική μονάδα στην περιοχή Μάμμαρι, έχουν οι Κτηνιατρικές Υπηρεσίες, ενώ θεωρείται σχεδόν βέβαιο ότι ο ιός ήρθε από τα κατεχόμενα.

Όπως δήλωσε στο ραδιόφωνο του ΡΙΚ, ο Διευθυντής των Κτηνιατριακών Υπηρεσιών, Γιώργος Κυριακίδης, η μονάδα έχει τον ίδιο ιδιοκτήτη με τις άλλες και βρίσκεται σε απόσταση ενός χιλιομέτρου από το αρχικό κρούσμα.

Σήμερα θα γίνουν νέες έρευνες για να διαπιστωθεί κατά πόσον υπάρχει πρόβλημα. Διευκρίνησε ότι πρόκειται

για υποστατικά μίας από τις τρεις μονάδες στις οποίες είχε εντοπιστεί ο ιός και έγιναν θανατώσεις πουλερικών.

Ο κ. Κυριακίδης ανέφερε ότι ο κίνδυνος δεν εξέλειπε και ότι στόχος των Κτηνιατρικών Υπηρεσιών είναι το πρόβλημα να περιορισθεί στην περιοχή.

Τόνισε επίσης ότι το πρόβλημα μπορεί να αντιμετωπιστεί μόνο με την ευθανασία και τις απολυμάνσεις.

Κουγιάλης: Αποζημιώσεις από την ΕΕ

Ο υπουργός Γεωργίας, Νίκος Κουγιάλης δήλωσε πως εάν αποδειχθεί ότι ο ιός της ψευδοπανώλης προήλθε από τα κατεχόμενα, τότε θα ζητήσει από την Ευρωπαϊκή Ενωση να καταβάλει όλο το ποσό των αποζημιώσεων.

Μιλώντας το πρωί στο ΡΙΚ, ο κ. Κουγιάλης είπε ότι οι λεγόμενες "κτηνιατρικές υπηρεσίες" στα κατεχόμενα, βρίσκονται σε άθλια κατάσταση, με αποτέλεσμα σε ορισμένες περιπτώσεις, ασθένειες από τα κατεχόμενα να μεταφέρονται στις ελεύθερες περιοχές. Χαρακτήρισε επίσης πολύ σοβαρή την κατάσταση, όχι μόνο για την Κύπρο, αλλα και για ολόκληρη την Ευρώπη.

Ξεπερνούν το μισό εκατομμύριο οι ζημιές από τον εντοπισμό κρουσμάτων ψευδοπανώλης σε πτηνοτροφικές μονάδες στην περιοχή Μάμμαρι, ενώ πολύ μεγαλύτερες είναι οι ζημιές λόγω των περιορισμών και των μέτρων ασφαλείας που λαμβάνονται.

Παραδεισιώτης: Σύσκεψη με κτηνιατρικές υπηρεσίες

Ο Πρόεδρος του Συνδέσμου Πτηνοτρόφων Παύλος, Παραδεισιώτης, χαρακτήρισε ανησυχητική την κατάσταση και πρόσθεσε ότι το πρόβλημα πρέπει να επιλυθεί το συντομότερο δυνατό. Πρόσθεσε ότι η κατάσταση όπως διαμορφώνεται θα συζητηθεί σε σύσκεψη το πρωί με τις κτηνιατρικές υπηρεσίες.

Πρέπει, είπε ο κ. Παραδεισιώτης, να γίνει καλύτερος συντονισμός για επίλυση του προβλήματος που πλήττει την πτηνοτροφία του τόπου.

ΠΗΓΗ icyprus

Keywords
Τυχαία Θέματα