Κύπρος: Με φόντο την Αμμόχωστο η συνάντηση Αναστασιάδη - Ρούμπιν

15:35 8/4/2014 - Πηγή: NewsBomb

Με αιχμή του δόρατος το θέμα της Αμμοχώστου ολοκληρώθηκε η συνάντηση του Προέδρου της Δημοκρατίας, Νίκου Αναστασιάδη με τον Βοηθό Υφυπουργό Εξωτερικών των ΗΠΑ, Έρικ Ρούμπιν η οποία διήρκεσε μία περίπου ώρα.

Όπως μεταδίδει η εφημερίδα "Φιλελεύθερος", εξερχόμενος του Προεδρικού ο κ. Ρούμπιν ανέφερε ότι στόχος των ΗΠΑ είναι να λειτουργήσουν υποστηρικτικά

για "να βρούμε τρόπους ώστε να βοηθήσουμε την αντιμετώπιση των αναγκών και των προσδοκιών των δύο πλευρών για μέτρα οικοδόμησης εμπιστοσύνης, που μπορούν ν' αρχίσουν να δείχνουν πραγματικές πιθανότητες για πρόοδο".

Ο ρόλος μας, πρόσθεσε, "δεν είναι ως συμμετέχοντες αλλά ως υποστηρικτές" και ως τέτοιοι "ευελπιστούμε να δημιουργηθούν κάποιοι μηχανισμοί ώστε να υποστηριχθούν κάποια προγράμματα".

Εξέφρασε παράλληλα την ελπίδα οι ΗΠΑ να μην είναι μόνες σ΄ αυτή την προσπάθεια αλλά να υπάρξει επίσης υποστήριξη από την ΕΕ και άλλους.

Δηλώσεις Εκπροσώπου

Μιλώντας μετά τη συνάντηση ο Κυβερνητικός Εκπρόσωπος Χρήστος Στυλιανίδης ανέφερε ότι η αξιολόγηση της πορείας των διαπραγματεύσεων, τα μέτρα οικοδόμησης εμπιστοσύνης και η ενεργότερη εμπλοκή της ΕΕ στη διαδικασία διαπραγμάτευσης στο Κυπριακό ήταν τα θέματα που απασχόλησαν τη σημερινή συνάντηση του προέδρου Αναστασιάδη με τον Ερικ Ρούμπιν, αναφέρει η εφημερίδα.

Ο κ. Στυλιανίδης είπε ότι η συνάντηση κινήθηκε σε τρία επίπεδα:

- το πρώτο είχε σχέση με την αξιολόγηση της μέχρι σήμερα πορείας των διαπραγματεύσεων. Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας κατέθεσε τις απόψεις και τις εκτιμήσεις του για αυτή τη φάση της κατάθεσης των αρχικών εισηγήσεων, του λεγόμενου screening και έγινε ανταλλαγή απόψεων για το πώς ξεπερνούμε κάποια προβλήματα που έχουν ήδη διακριβωθεί.

- στο δεύτερο στάδιο έγινε μια συστηματική και επισταμένη συζήτηση γύρω από το θέμα των μέτρων οικοδόμησης εμπιστοσύνης, με αιχμή του δόρατος το θέμα της Αμμοχώστου. Αξιολογήθηκαν θέματα που αφορούν και ευρύτερα μέτρα οικοδόμησης εμπιστοσύνης, αλλά το προεξάρχον θέμα παρέμεινε το ζήτημα της Αμμοχώστου.

- τρίτο συζητήθηκε η ενεργότερη εμπλοκή της ΕΕ στη διαδικασία της διαπραγμάτευσης, η αξία και η σημασία αυτής της εμπλοκής και πόσο θα βοηθήσει έτσι ώστε ο διάλογος να γίνει πιο παραγωγικός και να συγκεκριμενοποιηθεί σε σχέση, κυρίως, με τη συμβατότητα ή τη μη συμβατότητα των προτάσεων με το ευρωπαϊκό κεκτημένο.

Σύμφωνα με την εφημερίδα, ερωτηθείς ο κ. Στυλιανίδης είπε ότι σε σχέση με το θέμα των ΜΟΕ «υπάρχουν σκέψεις για μηχανισμούς και πρωτοβουλίες, όμως, θα κάνουμε καλό στη διαδικασία αν αποφύγουμε τη συζήτηση και κακό αν δημιουργήσουμε οποιεσδήποτε εντυπώσεις πέραν των συγκεκριμένων γεγονότων».

Διαβάστε επίσης: Κύπρος: Οικογένεια δίνει την περιουσία της στο Ταμείο Αλληλεγγύης

Keywords
Τυχαία Θέματα