Κροατία: Η ύφεση δεν επιτρέπει στην κυβέρνηση να μειώσει το έλλειμμα

Η Κροατία δεν είναι σε θέση να μειώσει το έλλειμμα του προϋπολογισμού της φέτος, όπως απαιτείται από το νόμο, εξαιτίας της μακράς ύφεσης στην οποία έχει περιέλθει και τις προσπάθειες της κυβέρνησης να αποπληρώσει χρέη παρελθόντων ετών, επεσήμανε - μεταξύ άλλων - ο υπουργός Οικονομικών Σλάβκο Λίνιτς.

Όπως μετέδωσαν τα κροατικά ηλεκτρονικά μέσα ενημέρωσης, ο κ. Λίνιτς τόνισε ότι ο ("χρυσός") δημοσιονομικός κανόνας που υιοθετήθηκε το 2010, προβλέπει τη μείωση των δαπανών από την κυβέρνηση τουλάχιστον κατά 1% του ΑΕΠ

κάθε έτος, έως ότου επιτευχθεί ο στόχος του ισορροπημένου προϋπολογισμού (με έλλειμμα που δεν θα ξεπερνά το 3% του ΑΕΠ).

Όπως άλλωστε μετέδωσε και το πρακτορείο ειδήσεων Reuters η Κροατία εντάχθηκε στην Ευρωπαϊκή Ένωση (ΕΕ) τον Ιούλιο και σύντομα αναμένεται να βρεθεί «αντιμέτωπη» με τη διαδικασία υπερβολικού ελλείμματος, ενός μηχανισμού της Επιτροπής που σχεδιάστηκε για τη διόρθρωση των ελλειμμάτων των προϋπολογισμών των κρατών - μελών της ΕΕ που υπερβαίνουν το 3% του ΑΕΠ.

«Έπειτα από πέντε χρόνια ύφεσης, δεν είμαστε σε θέση να ικανοποιήσουμε το δημοσιονομικό κανόνα» ανέφερε χαρακτηριστικά ο υπουργός, στη διάρκεια της συνεδρίασης του υπουργικού συμβουλίου.

Όπως μετέδωσε το κροατικό πρακτορείο ειδήσεων «Hina», επικαλούμενο στοιχεία που ανακοίνωσε το υπουργείο Οικονομικών, το έλλειμμα του προϋπολογισμού διαμορφώθηκε το διάστημα Ιανουαρίου - Ιουλίου 2013 σε ποσό άνω των 13 δισ. κούνα, ενώ τα έσοδα για το ίδιο διάστημα διαμορφώθηκαν σε 70,25 δισ. κούνα και οι δαπάνες σε 83,26 δισ. κούνα.

Από το 2000 και έπειτα η Κροατία απώλεσε περίπου το 10% του ΑΕΠ και οι περισσότεροι αναλυτές αναμένουν επιπλέον συρρίκνωση της οικονομίας περίπου 1% το 2013, ενώ η κυβέρνηση προβλέπει ότι, το τρέχον έτος, θα «κλείσει» με περιορισμένης κλίμακας ανάκαμψη του ΑΕΠ (0,7%).

Εξάλλου, ο κ. Λίνιτς αναφέρθηκε στις προσπάθειες της κυβέρνησης να επιλύσει όλα τα προβλήματα του προϋπολογισμού που θέτουν εμπόδια στην ανάπτυξη της οικονομίας, μεταξύ των οποίων τα χρέη στον τομέα της υγείας και οι εγγυήσεις που εκδόθηκαν για τα ζημιογόνα ναυπηγεία.

Ο ίδιος ανακοίνωσε ότι στην επόμενη συνεδρίαση του υπουργικού συμβουλίου θα συζητηθούν οι τροποποιήσεις στο σχέδιο νόμου για τη δημοσιονομική υπευθυνότητα, με στόχο την αλλαγή του ισχύοντος δημοσιονομικού κανόνα.

(1 ευρώ = 7,5 κούνα)

Keywords
Τυχαία Θέματα