Κρίσιμο ραντεβού Σαπέν με Σόιμπλε στο Βερολίνο

10:34 7/4/2014 - Πηγή: NewsBomb

Στο Βερολίνο για να ζητήσει επαναδιαπραγμάτευση του χρονικού περιθωρίου για μείωση του δημόσιου ελλείμματος της Γαλλίας μεταβαίνει σήμερα ο νέος υπουργός Οικονομικών, Μισέλ Σαπέν.

Ωστόσο, μία ημέρα πριν από τη συνάντηση του Σαπέν με τον Γερμανό ομόλογό του, Βόλφγκανγκ Σόιμπλε, ο Ολι Ρεν

απάντησε στο Παρίσι αποκλείοντας το ενδεχόμενο να του δοθεί νέα παράταση για μείωση του ελλείμματος κάτω του 3% του ΑΕΠ, δείχνοντας ότι η ΕΕ κρατάει σαφώς αυστηρότερη στάση από εκείνη απέναντι στη Ρώμη.

«Με βάση το Σύμφωνο Σταθερότητας και Ανάπτυξης, μια νέα παράταση θα μπορούσε να δικαιολογηθεί, μόνον εφόσον υπήρχαν οικονομικά γεγονότα που θα επέφεραν σημαντικές αρνητικές επιπτώσεις στα δημοσιονομικά μεγέθη. Δεν βλέπω να υπάρχουν τέτοιες απρόβλεπτες εξελίξεις από τον περασμένο Ιούνιο. Αντιθέτως, η Ευρωζώνη βιώνει μια ολοένα ενισχυόμενη ανάκαμψη», ανέφερε ο επίτροπος Οικονομικών και Νομισματικών Υποθέσεων της ΕΕ, Ολι Ρεν.

Ο Φρανσουά Ολάντ έχει δείξει από την επομένη κιόλας των εκλογών και την ανακοίνωση της νέας κυβέρνησης ότι μία από τις προτεραιότητές της είναι να ζητήσει νέα παράταση χρόνου, προκειμένου να επιτύχει την αναγκαία δημοσιονομική προσαρμογή, υποσχόμενος σε αντάλλαγμα επιτάχυνση των διαρθρωτικών μεταρρυθμίσεων. Ακόμα και η επιλογή του ίδιου του «δεξιού» Μανουέλ Βαλς για τον πρωθυπουργικό θώκο έδειξε με σαφήνεια τις προθέσεις του Γάλλου προέδρου. Ωστόσο, το Βερολίνο φέρεται αποφασισμένο να μην ενδώσει, ειδικά καθώς ανάλογο αίτημα έχει θέσει και η κυβέρνηση του Ματέο Ρέντσι για την Ιταλία.

Ειδικά για τη Γαλλία, όπως λένε Γερμανοί και κοινοτικοί αξιωματούχοι, αυτή θα είναι η τρίτη παράταση και κάτι τέτοιο δεν μπορεί να γίνει αποδεκτό. Το 2013 το Παρίσι είχε πάρει παράταση για τη μείωση του ελλείμματος κάτω από 3% του ΑΕΠ έως το 2015.

Αντίθετα, ο Ιταλός πρωθυπουργός Ματέο Ρέντσι κατάφερε τον περασμένο μήνα το ακατόρθωτο, να πείσει τη Γερμανίδα καγκελάριο Ανγκελα Μέρκελ να του δώσει το «πράσινο φως» για μια μικρή απόκλιση από την πολιτική της αυστηρής λιτότητας. Εντυπωσιασμένη από τις σχεδιαζόμενες μεταρρυθμίσεις του Ρέντσι η Μέρκελ δέχθηκε σιωπηρά το ενδεχόμενο αύξησης του ιταλικού δημοσίου ελλείμματος από το 2,6% στο 2,8% του ΑΕΠ, ενδεχομένως και στο 3%.

Πάντως η συγκυρία δεν είναι καθόλου καλή για τη Γαλλία.

Υπενθυμίζεται ότι τα επίσημα στοιχεία που δημοσιεύτηκαν την περασμένη εβδομάδα για τη δεύτερη μεγαλύτερη οικονομία της Ευρωζώνης έδειξαν ότι το γαλλικό δημόσιο έλλειμμα υπερέβη και πάλι πέρυσι το ποσοστό-στόχο, φτάνοντας το 4,3% αντί του 4,1% που προβλεπόταν, ενώ το δημόσιο χρέος ανήλθε στο 93,5% του γαλλικού ΑΕΠ.

Keywords
Τυχαία Θέματα