Κι όμως, συμβαίνει και στη Γερμανία: Το Praktiker πάει για πτώχευση

Πώς η γνωστή εταιρεία έφτασε να ζητά να μπει στη ρύθμιση για την προστασία από τους δανειστές της και τι σημαίνει αυτό για τα καταστήματά της στην Ελλάδα.

Νομίζαμε ότι η κρίση έχει χτυπήσει μόνο το φτωχό Νότο, αλλά τελικά ούτε η Γερμανία βγαίνει αλώβητη. Η Praktiker,

η γνωστή γερμανική εταιρεία με είδη βελτίωσης της κατοικίας, που δραστηριοποιείται και στην Ελλάδα, ζήτησε την περασμένη εβδομάδα να μπει υπό καθεστώς προστασίας. Δηλαδή βρίσκεται ένα βήμα πριν από την πτώχευση και ζητά για ένα διάστημα να της δοθεί το δικαίωμα να μην εξυπηρετεί τα δάνειά της, μέχρι να καταφέρει (αν καταφέρει) να ορθοποδήσει.

Πώς έφτασε ως εδώ; Η Praktiker ήταν μέρος του ομίλου Metro (των γνωστών σούπερ μάρκετ) μέχρι προσφάτως. Όταν αποφάσισε να αποσπαστεί και να μπει στην αγορά μόνη της, άρχισαν τα προβλήματα. Οι πιέσεις των δανειστών της εντάθηκαν, με αποτέλεσμα η Praktiker να αναζητά μια μέθοδο αναδιάρθρωσης των δανείων της (τα περισσότερα εκ των οποίων είχαν ληφθεί την περίοδο της Metro), αλλά να συναντά απέναντί της ένα τοίχο από αρνήσεις. Το αποτέλεσμα ήταν να ζητήσει από ένα δικαστήριο στο Αμβούργο να μπει υπό καθεστώς προστασίας.

Η εταιρεία χρειάζεται περίπου 30 εκατομμύρια ευρώ για να διασωθεί, κάτι που φαίνεται πολύ δύσκολο να επιτευχθεί. Η περίπτωση της Praktiker είναι η μεγαλύτερη εδώ και ένα χρόνο. Είχε προηγηθεί εκείνη της γνωστής αλυσίδας φαρμακείων Schlecker, πράγμα που δείχνει πως ούτε η Γερμανία είναι αλώβητη από την κρίση.

Το πιο λογικό επόμενο βήμα για την Praktiker είναι ότι κάποια άλλη πολυεθνική (πιθανότατα η βρετανική Kingfisher) θα αγοράσει το χρέος της και τις δραστηριότητές της, πράγμα που θα σημάνει ότι μάλλον το όνομα θα μείνει –άρα και στην Ελλάδα-, αλλά θα αλλάξει το ιδιοκτησιακό της καθεστώς. Η Praktiker Hellas πάντως έσπευσε να διευκρινήσει: «Η Praktiker Hellas, όπως και όλες οι εταιρείες της Praktiker που δραστηριοποιούνται στο εξωτερικό (Praktiker International GmbH) καθώς και οι εταιρείες της Max Bahr (Premium Βrand του Ομίλου στη Γερμανία), δεν επηρεάζονται από τις εξελίξεις στην Praktiker AG που αφορούν ενέργειες εξυγίανσης του χαρτοφυλακίου δραστηριοτήτων του Ομίλου για συγκεκριμένες δραστηριότητες στη Γερμανία και συνδέονται με την αδυναμία εκπλήρωσης των οικονομικών υποχρεώσεων από τις συγκεκριμένες μονάδες».

Αυτό πάντως που προκαλεί το μεγαλύτερο ενδιαφέρον είναι το πώς μια γερμανική εταιρεία έφτασε σε αυτό το σημείο. Όπως όλα δείχνουν, οι γερμανικές τράπεζες είναι εξαιρετικά ανήσυχες από την ευρωπαϊκή κρίση χρέους και παρότι κατάφεραν να απαλλαγούν σε μεγάλο βαθμό από τα τοξικά ομόλογα που κουβαλούσαν στο πορτφόλιό τους, δεν έχουν ξεφύγει πλήρως από τον κίνδυνο. Ως εκ τούτου, δεν επιθυμούν να αφήνουν τα μεγάλα δάνεια να τρέχουν και πιέζουν προς τους οφειλέτες τους με ασφυκτικό τρόπο.

Keywords
Τυχαία Θέματα