Καληνύχτα κ. Τόμσεν

Σύμφωνα με την τελευταία έκθεση του ΔΝΤ και τις ανακοινώσεις και εκτιμήσεις της Τρόικας, η Ελλάδα τα επόμενα χρόνια θα πρέπει να πετύχει τους εξής δημοσιονομικούς στόχους:

Οι στόχοι μέχρι το 2015

μέσα στο 2011, τις επόμενες 15 μέρες δηλαδή , να συγκεντρωθούν στα ταμεία του κράτους επιπλέον 2 δισ. ευρώ. Το 2012, που έρχεται η Ελλάδα θα πρέπει να επιτύχει δημοσιονομική προσαρμογή , επιπλέον,
περί τα 8 δισ. επιπλέον Την τριετία 2013-2015 σύμφωνα με το πλάνο η Ελλάδα θα πρέπει να πετύχει περιστολή περίπου 30 δισ. ευρώ. Μάλιστα για να επιτευχθεί αυτό θα πρέπει να υπάρξουν πρωτογενή πλεονάσματα της τάξης του 5% από το 2013.

Οι προβλέψεις για το 2020

Αν όλα συμβούν έτσι ο στόχος είναι το 2020 μ αν δεν πετύχει η εθελοντική διαγραφή μέρους των χρεών από τους ιδιώτες, το γνωστό PSI , που εξελίσσεται το δημόσιο χρέος της Ελλάδος θα φθάσει το 152%. Αν πετύχει το PSI το 2020, το δημόσιο χρέος θα φθάνει το 118%. Όλα αυτά με τη νέα Συνθήκη του Ευρώ, που θέλει να εγκαθιδρύσει στην Ευρώπη η Γερμανία, θα πρέπει από το 2013 η Ελλάδα να έχει δημόσιο χρέος κάτω από 60%, διότι διαφορετικά θα χάσει πέραν της εθνικής κυριαρχίας που την χάνει, ούτως ή άλλως, το δικαίωμα ψήφου, την πρόσβαση στα ταμεία στήριξης, θα της επιβάλλονται πρόστιμα, θα χαθεί ολόκληρη η δημόσια περιουσία και όλες οι άλλες «δρακόντειες τιμωρίες».

Αυτοί είναι οι στόχοι για το ΔΝΤ, που πραγματικά δεν έχουν κανενός τύπου ρεαλιστική βάση σε μία χώρα όπου χωρίς την ύφεση που εξελίσσεται παράγονται 52-54 δις ευρώ ΑΕΠ .

Ο απολογισμός μιας αποτυχίας

Από την άλλη πλευρά σε έναν απολογισμό αποτυχίας του Μνημονίου στον οποίο προέβη, με ρεαλισμό αυτή τη φορά ο υπουργός Οικονομικών Βενιζέλος, αναφέρθηκε:

Δεν επιβεβαιώθηκαν οι προβλέψεις για το μέγεθος της ύφεσης. Οι προγνώσεις για το χρόνο επανόδου στις διεθνείς αγορές επίσης. Δεν επιβεβαιώθηκε η δημοσιονομική προσαρμογή, υπό συνθήκες διογκούμενης και σωρευμένης ύφεσης και με αυξημένο κόστος εξυπηρέτησης του δημοσίου χρέους.Στις διαπιστώσεις τις μάλλον τραγικές του κ. Βενιζέλου συμπεριλαμβάνεται και η εξής : «Δεν αρκεί να υπάρχει φοροδοτική ικανότητα, δεν αρκεί να υπάρχει φοροεισπρακτικός μηχανισμός, δεν αρκεί να υπάρχει διάθεση συμμόρφωσης του πολίτη. Πρέπει να υπάρχει και οικονομικό αντικείμενο , πρέπει να; Υπάρχει και οικονομική δραστηριότητα , πρέπει η αγορά να κινηθεί. Και αυτή είναι η μεγάλη δυσκολία, η μεγάλη αλήθεια μπροστά στην οποία βρισκόμαστε..» Στην κατεύθυνση αυτή μάλιστα κατέληξε ότι τα λάθη βρίσκονται στο DNA του Μνημονίου.

Η συνέχεια μιας τραγωδίας

Απέναντι στην πραγματικότητα αυτή με το έλλειμμα στο τέλος του 2011 να μην σημειώνει πτώση σε σχέση με το 2010, την ανεργία να σκαρφαλώνει στο 20%, τις εργασιακές σχέσεις να έχουν απορρυθμισθεί πλήρως , τα εισοδήματα να έχουν μειωθεί κατά μέσο όρο κατά 30% και την ύφεση να είναι εκτός ελέγχου, ο κ. Τόμσεν αρχίζει τώρα να μιλά για απολύσεις στο Δημόσιο. Ο στόχος που φέρεται ότι θα υπάρξει είναι 150.000 απολύσεις μέχρι το 2015. Η ανοησία του πρ

Keywords
Τυχαία Θέματα