Ιράν: Ανώτερος βρετανός αξιωματούχος επισκέφθηκε την Τεχεράνη

Ένας ανώτερος βρετανός αξιωματούχος επισκέφθηκε σήμερα το Ιράν για να συζητήσει την αναβάθμιση των σχέσεων Λονδίνου-Τεχεράνης, οι οποίες είχαν δεχθεί ισχυρό πλήγμα μετά την επιδρομή μιας ομάδας ισλαμιστών εναντίον της βρετανικής πρεσβείας στην Τεχεράνη το 2011.


Ο Σάιμον Γκας, πρώην πρεσβευτής στην Τεχεράνη και τώρα ο κεντρικός διαπραγματευτής του Λονδίνου στις διαπραγματεύσεις μεταξύ Ιράν και της Ομάδας 5+1 (ΗΠΑ, Κίνα, Ρωσία, Γαλλία,

Βρετανία και Γερμανία) για το ιρανικό πυρηνικό πρόγραμμα, αναμένεται να αναφερθεί σε «διμερή και διεθνή ζητήματα» στη διάρκεια της μονοήμερης επίσκεψής του, όπως μετέδωσε το επίσημο ιρανικό πρακτορείο IRNA.

«Υπάρχει η πιθανότητα αναβάθμισης των διπλωματικών σχέσεων μεταξύ Τεχεράνης και Λονδίνου», δήλωσε ο αναπληρωτής υπουργός Εξωτερικών του Ιράν Ματζίντ Ταχτ-Ραβανσί.

Ο Γκας είναι ο πιο υψηλόβαθμος βρετανός αξιωματούχος που επισκέπτεται το Ιράν μετά τη ρήξη στις διπλωματικές σχέσεις των δύο χωρών έπειτα από την επίθεση ισλαμιστών στη βρετανική πρεσβεία.

Οι σχέσεις μεταξύ των δύο χωρών έχουν αρχίσει να βελτιώνονται μετά την εκλογή τον προηγούμενο Ιούνιο του προέδρου Χασάν Ροχανί. Η Βρετανία διόρισε τον Νοέμβριο έναν μη μόνιμο επιτετραμμένο στην Τεχεράνη, μια κίνηση που ανταπέδωσε το Ιράν.

Τον Ιανουάριο είχε επισκεφθεί την Τεχεράνη μια βρετανική κοινοβουλευτική αντιπροσωπεία υπό τον πρώην υπουργό Εξωτερικών Τζακ Στρο.

Διαβάστε επίσης: Παρέμβαση του ΟΗΕ για τον πρέσβη του Ιράν

Keywords
Τυχαία Θέματα