Η «βασίλισσα», ΑΕΚ, γίνεται 88 ετών!

Σαν σήμερα (13/04) πριν από 88 ολόκληρα χρόνια μία παρέα προσφύγων της Πόλης, δημιούργησε την Αθλητική Ένωση Κωνσταντινουπόλεως.

Μεγάλη εβδομάδα και στο κλίμα των ημερών, η Ένωση θέλει τη δική της Ανάσταση για να ξεφύγει από το λήθαργο των τελευταίων ετών. Οι «κιτρινόμαυροι» δεν γνωρίζουν ακόμα αν θα φτάσουν τα 89 χρόνια ζωής, καθώς τα προβλήματα που αντιμετωπίζει στο διοικητικό και οικονομικό κομμάτι είναι τόσο μεγάλα που έχουν θέσει σε αμφιβολία την ύπαρξή τους. Σαν σήμερα, ωστόσο, πριν από 88 χρόνια μία από

τις μεγαλύτερες ομάδες της Ελλάδας, γεννιόταν.

Η... γέννηση

Ο διωγμός των Ελλήνων της Κωνσταντινούπολης το 1922 ανάγκασε μία παρέα προσφύγων να δημιουργήσουν μία ομάδα, που θα πρεσβεύει τις αξίες των προσφύγων της πόλης και θα μπορέσει να τους δώσει πίσω τη χαμένη τους περηφάνια. Μια ομάδα που θα ταυτίζεται με την προσφυγιά και τις χαμένες πατρίδες. Την Αθλητική Ένωση Κωνσταντινουπόλεως!

Στις 13 Απριλίου του 1924 στο κατάστημα αθλητικών ειδών του Αιμίλιου και του Μενελάου Ιωνά στην οδό Βερανζέρου στην Ομόνοια, ύστερα από απόφαση του

Σπανούδη, του Ελεόπουλου, των αδερφών Ιωνά, του Δημόπουλου και των άλλων παιδιών, δημιουργήθηκε η ΑΕΚ.

Ο πρώτος πρόεδρος της ομάδας, ήταν ο Κώστας Σπανούδης που εκείνη την περιόδο ήταν δημοσιογράφος και μετέπειτα βουλευτής και υπουργός. Αντιπρόεδρος ο Νίκος Ελεόπουλος, ενώ το πρώτο ΔΣ αποτελούνταν από τους Τιμολέοντα Τάγαρη, Μενέλαο Καροτσιέρη, Μίλτο Ιερεμιάδη και τους Ιωνά και Δημόπουλο.

Οι πρώτες επιτυχίες

Το 1930 επί κυβερνήσεως Ελ. Βενιζέλου εγκαινιάστηκε το γήπεδο της ΑΕΚ στη Νέα Φιλαδέλφεια. Ο πρώτος τίτλος για την ΑΕΚ ήρθε την περίοδο 1931-32, όταν κατέκτησε το Κύπελλο Ελλάδος νικώντας τον Άρη με 5-3. Αστέρια της ομάδας ήταν οι Κώστας Νεγρεπόντης, Μαρόπουλος, Δελαβίνιας, Ρίμπας, Σκλαβούνος, Μανέττας, Τζανετής, Μάγειρας, Χατζησταυρίδης. Το πρώτο της πρωτάθλημα το κέρδισε το 1939. Κερδίζοντας την ίδια σεζόν και το κύπελλο έγινε η πρώτη ομάδα που κατέκτησε το νταμπλ στην Ελλάδα. Το 1940 με τον Κώστα Νεγρεπόντη στη θέση του προπονητή κέρδισε και πάλι το πρωτάθλημα. Την περίοδο 1940-41 το Πρωτάθλημα Αθηνών διεκόπη λόγω του Β' Παγκοσμίου πολέμου, ωστόσο μία εβδομάδα πριν την έναρξη των τοπικών πρωταθλημάτων, η ΑΕΚ είχε σημειώσει μία ευρεία νίκη με σκορ 7-3 επί του Ολυμπιακού σε φιλικό αγώνα που έγινε στην έδρα της.

Διαβάστε περισσότερα στο Onsports.gr

Keywords
Τυχαία Θέματα