Η Γερμανία από τους σημαντικότερους οικονομικούς εταίρους της Ελλάδας

Ένας από τους σημαντικότερους εμπορικούς και οικονομικούς εταίρους της Ελλάδας συνιστά η Γερμανία τόσο σε ό, τι αφορά στις εξαγωγές, όσο και ως προς στις εισαγωγές από την Ελλάδα.


Σε ότι αφορά στις επενδύσεις, αποτελεί έναν από τους μεγαλύτερους επενδυτές στην Ελλάδα μακροπρόθεσμα.

Συγκεκριμένα έκθεση της υπηρεσίας Οικονομικών και Εμπορικών

Υποθέσεων της ελληνικής πρεσβείας στο Βερολίνο επιβεβαιώνει αυτά και προστίθεται ότι παρά την εν γένει θετική πορεία των ελληνικών εξαγωγών το 2011 συνολικά, οι ελληνικές εξαγωγές παρουσιάζουν το 2011 ανεπαίσθητη πτώση, παραμένοντας στην ουσία σταθερές περίπου στα ίδια επίπεδα με αυτά του 2010.

Το επίπεδο τους ωστόσο προς τη γερμανική αγορά συνεχίζει να παραμένει χαμηλό σε σχέση με τον κοινοτικό μέσο όρο και μειούμενο το 2011, δείχνοντας τα περιθώρια ανόδου τα οποία υπάρχουν.

Να σημειωθεί πως η Γερμανία αποτελεί την πρώτη εξαγωγική χώρα στην Ελλάδα και τον κυριότερο προμηθευτή αγαθών αλλά οι γερμανικές εξαγωγές στη χώρα μας, παρότι κατέχουν την πρώτη θέση έναντι των άλλων χωρών, βρίσκονται σε πτωτική πορεία ήδη από το 2008.

Μάλιστα οι άμεσες γερμανικές επενδύσεις στην Ελλάδα είναι σημαντικές, ωστόσο κινούνται σε πολύ χαμηλά επίπεδα τόσο σε σχέση με τις δυνατότητες της γερμανικής οικονομίας όσο και σε σύγκριση με τις γερμανικές επενδύσεις σε άλλες ευρωπαϊκές οικονομίες παρόμοιου μεγέθους με την ελληνική. Όσον αφορά τις ελληνικές επενδύσεις στη Γερμανία είναι περιορισμένες και κινούνται σε χαμηλά επίπεδα σε αριθμό και αξία.

Όπως λοιπόν συμπεραίνει η σχετική έκθεση, «παρά τις όποιες πρόσκαιρες διακυμάνσεις, η Γερμανία παραμένει μακροπρόθεσμα σημαντικότατος οικονομικός και εμπορικός εταίρος της Ελλάδας σε επίπεδο τόσο διμερούς εμπορίου όσο και επενδύσεων».

«Η Ελλάδα θα πρέπει να δώσει μεγαλύτερη βαρύτητα στη γερμανική αγορά ως αγορά στόχο για τα βασικά ελληνικά προϊόντα για την περαιτέρω στοχευμένη προώθηση τους με τη χάραξη συγκεκριμένης στρατηγικής εξωστρέφειας με ποσοτικοποιημένους στόχους καθώς και την εντατικοποίηση των προσπαθειών και στοχευμένων δράσεων προσέλκυσης επενδύσεων σε συγκεκριμένους τομείς, κυρίως στο πλαίσιο του προγράμματος των επικείμενων αποκρατικοποιήσεων» όπως σημειώνεται .

Οι ελληνικές επενδύσεις στη Γερμανία

Στην έκθεση αναφέρεται ότι, με βάση τα πιο πρόσφατα διαθέσιμα στοιχεία του έτους 2009 από τον οργανισμό Invest in Greece για τις άμεσες ελληνικές επενδύσεις, στη Γερμανία έχουν καταμετρηθεί περί τις 40 άμεσες ελληνικές επενδύσεις. Η αξία των άμεσων ελληνικών επενδύσεων στη Γερμανία ανέρχονταν στο τέλος του 2009 σε 344,33 εκατ. ευρώ, ενώ μέσα στο 2009 πραγματοποιήθηκαν επενδύσεις αξίας 32,06 εκατ. ευρώ.

Οι γερμανικές επενδύσεις στην Ελλάδα

Με βάση στοιχεία του Ελληνογερμανικού Επιμελητηρίου στην Αθήνα και του German Trade & Invest στη Γερμανία, στην Ελλάδα δραστηριοποιούνται πάνω από 150 επιχειρήσεις γερμανικών συμφερόντων με πάνω από 10 δισ. κύκλο εργασιών, απα

Keywords
Τυχαία Θέματα