«Η Γαλλία δεν είναι έτοιμη να μειώσει το πυρηνικό της οπλοστάσιο»

Η Γαλλία δεν είναι έτοιμη να μειώσει το πυρηνικό της οπλοστάσιο άμεσα, δήλωσε την Πέμπτη ο γάλλος υπουργός Άμυνας, Ζαν Ιβ Λεντριάν, μία ημέρα μετά το κάλεσμα του αμερικανού προέδρου Μπαράκ Ομπάμα για μείωση των στρατηγικών πυρηνικών όπλων σε παγκόσμια κλίμακα.

Από την Πύλη του Βραδεμβούργου, ο πρόεδρος των ΗΠΑ κάλεσε τη Ρωσία να συναινέσει σε μία «νέα συνθήκη START», η οποία να οδηγήσει σε μείωση

των αναπτυγμένων πυρηνικών όπλων σε 1.550 για κάθε μία από τις δύο πυρηνικές υπερδυνάμεις μέχρι το 2018.

«Ο Μπαράκ Ομπάμα προτείνει στη Ρωσία εκατέρωθεν μειώσεις. Είναι μια καλή λύση, αλλά εμείς βλέπουμε τα πράγματα διαφορετικά», δήλωσε ο κ. Λεντριάν στο γαλλικό ραδιοφωνικό σταθμό France Info, σημειώνοντας ότι η Γαλλία έχει ήδη μειώσει το οπλοστάσιό της σε λιγότερες από 300 πυρηνικές κεφαλές.

«Το βασικό ζήτημα είναι η διάδοση των πυρηνικών, το ρίσκο της απόκτησης πυρηνικού όπλου από το Ιράν», πρόσθεσε ο γάλλος υπουργός.

Η αντίδραση της Μόσχας στην πρόταση Ομπάμα ήταν τουλάχιστον ψυχρή, καθώς σημείωσε ότι τέτοιες προτάσεις δεν μπορούν να ληφθούν σοβαρά όσο η Ουάσιγκτον αναπτύσσει αντιπυραυλικές ασπίδες.

Keywords
Τυχαία Θέματα