Γαλλία: Ο Άσαντ έκανε χρήση χημικών σύμφωνα με τις μυστικές υπηρεσίες

21:52 2/9/2013 - Πηγή: NewsBomb

Οι δυνάμεις του σύρου προέδρου Μπασάρ Αλ Άσαντ εκτέλεσαν μια «μαζική και συντονισμένη» επίθεση με χημικά στις 21 Αυγούστου, όπως υποστηρίζεται σε αποχαρακτηρισμένη έκθεση των γαλλικών μυστικών υπηρεσιών η οποία δόθηκε στη δημοσιότητα τη Δευτέρα.


Στην εννεασέλιδη έκθεση, η οποία συντάχθηκε από τις υπηρεσίες εξωτερικών και στρατιωτικών πληροφοριών και θα παρουσιαστεί αργότερα εντός της ημέρας στο γαλλικό κοινοβούλιο, αναφέρονται πέντε σημεία τα οποία καταδεικνύουν ότι το καθεστώς της Συρίας «ευθύνεται για την επίθεση». Το γεγονός συνιστά «μεγάλη απειλή για την εθνική

και την παγκόσμια ασφάλεια», δήλωσε γαλλική κυβερνητική πηγή στο πρακτορείο Reuters.

Στην έκθεση περιλαμβάνονται και δορυφορικές φωτογραφίες οι οποίες δείχνουν ότι η επίθεση προήλθε από περιοχές που ελέγχονται από τη συριακή κυβέρνηση, στα ανατολικά και τα δυτικά της Δαμασκού και είχε ως στόχο τις ελεγχόμενες από τους αντάρτες ζώνες. Η ίδια πηγή υποστήριξε ότι οι δυνάμεις του σύρου προέδρου βομβάρδισαν κατόπιν τις συγκεκριμένες περιοχές για να εξαφανίσουν τις αποδείξεις.

«Σε αντίθεση με προηγούμενες επιθέσεις όπου χρησιμοποιήθηκαν μικρές ποσότητες χημικών και στόχευσαν στην κατατρομοκράτηση του πληθυσμού, επρόκειτο για τακτική επίθεση με στόχο την ανάκτηση εδαφών», πρόσθεσε η πηγή.

Στην αναφορά των γαλλικών μυστικών υπηρεσιών αναφέρεται ότι από την επίθεση έχασαν τη ζωή τους «τουλάχιστον 281 άνθρωποι». Η εκτίμηση, πάντως, είναι πολύ μικρότερη από εκείνη των ΗΠΑ που την Παρασκευή ανακοίνωσαν ότι οι νεκροί ανέρχονται στους 1.429, μεταξύ των οποίων 426 παιδιά.

Εξάλλου, ο γάλλος πρωθυπουργός Ζαν Μαρκ Ερό είχε δηλώσει ότι η Γαλλία δεν σκοπεύει να κινηθεί μονομερώς για χτύπημα κατά της Συρίας, αλλά επιδιώκει τη συγκρότηση διεθνούς και πολυεθνικής συμμαχίας.

Διαβάστε επίσης:

Άσαντ: Κίνδυνος «περιφερειακού πολέμου» από δυτική επέμβαση στη Συρία

Η Συρία επιχείρησε να αγοράσει εξοπλισμό για χημικά από την Ελβετία

Διαψεύδει η Ιταλία ότι θα γίνει στη Ρώμη συνάντηση για τη Συρία

ΗΠΑ: Χέιγκελ και Κέρι καταθέτουν στο Κογκρέσο για τη Συρία

Keywords
Τυχαία Θέματα