Γ. Στουρνάρας: Δεν θα χρειαστούν νέα οριζόντια μέτρα

Δεν θα χρειαστούν οριζόντιια μέτρα σε μισθούς, συντάξεις και νέους φόρους για να καλυφθεί το όποιο δημοσιονομικό κενό για τη διετία 2015-2016, διαβεβαιώνει ο υπουργός Οικονομικών Γιάννης Στουρνάρας σε συνέντευξή του σε κυριακάτικη εφημερίδα.

Σύμφωνα με τον υπουργό, «η έμφαση θα είναι σε διαρθρωτικές παρεμβάσεις που μειώνουν το κόστος του κράτους χωρίς να μειωθεί η ποιότητα των δημοσίων υπηρεσιών». Όπως αναφέρει, το ύψος του κενού θα φανεί μετά το καλοκαίρι,

ενώ το υπουργείο Οικονομικών διαφωνεί με την άποψη της τρόικας ότι το κενό θα είναι 2% του ΑΕΠ.

Ο κ. Στουρνάρας ξεκαθαρίζει ακόμη ότι τα χρήματα του πακέτου βοήθειας επαρκούν έως τον Ιούλιο του 2014 και δηλώνει βέβαιος ότι «για το υπόλοιπο της περιόδου οι εταίροι μας θα τηρήσουν τις δεσμεύσεις τους για επαρκή χρηματοδότηση, όσο και εμείς τηρούμε τις δικές μας».

Σε ό,τι αφορά το θέμα της μείωσης του χρέους επισημαίνει ότι θα τεθεί όταν επιτευχθεί πρωτογενές πλεόνασμα στη γενική κυβέρνηση όπως προβλέπει και η απόφαση του eurogroup.

Σε ό,τι αφορά, τέλος, τη μείωση του ΦΠΑ στην εστίαση υπογραμμίζει πως «το σκεπτικό μας είναι να εφαρμοστεί τους τελευταίους μήνες της χρονιάς σε πιλοτική βάση, και αν πετύχει, θα γίνει μόνιμο. Για να πετύχει το μέτρο, η μείωση του ΦΠΑ πρέπει να περάσει αμέσως στις τιμές , αλλιώς δεν θα υπάρξει τόνωση της κατανάλωσης που μπορεί να καλύψει την απώλεια εσόδων από τη μείωση του συντελεστή».

Keywords
Τυχαία Θέματα