Επιστήμονες θα κάνουν έρευνα σε μυστηριώδη βυθό λίμνης

Ειδικοί από τη Ρωσία και τη Γερμανία θα ξεκινήσουν με αποστολή για να διαλευκάνουν την ιστορία της βαθύτατης λίμνης της Γιακουτίας, ρωσικής Δημοκρατίας της Ανατολικής Σιβηρίας κοντά στο βόρειο πολικό κύκλο.

Η λίμνη Μεγάλο Τόκο δεν είχε μελετηθεί ποτέ νωρίτερα. Η λεπτομερειακή εξερεύνηση του Μεγάλου Τόκο θα αποκαταστήσει την μακρόχρονη ιστορία της κίνησης των παγετώνων και, συνεπώς, της αλλαγής του κλίματος στο Πριπολιάριε (περιοχή κοντά στο βόρειο πολικό κύκλο).

Στο βυθό της σπάνιας φυσικής υδάτινης πηγής θα διατρυπήσουν

πηγάδι. Η ανάλυση των ιζημάτων δεν θα εξηγήσει την ιστορία μόνο της μεγαλύτερης λίμνης της Γιακουτίας Τόκο, αλλά και άλλων πλησιέστερων λιμνών και της γύρω περιοχής γενικά.

Η Γιακουτία είναι τόπος λιμνών και παγετώνων, μελετώντας τους οποίους μπορεί να αποκατασταθεί ουσιαστικά η παλαιογεωγραφία του Πριπολιάριε και να προβλεφθεί ακόμα το μελλοντικό κλίμα αυτής της περιοχής. Για αυτό το λόγο ακριβώς η αποστολή προκάλεσε πολύ μεγάλο ενδιαφέρον στον κόσμο.

Στο σχέδιο αυτό συμμετέχουν επιστήμονες του Βορειοανατολικού Ομοσπονδιακού Πανεπιστημίου της Ρωσίας και μιας σειράς Πανεπιστημίων της Γερμανίας. Ένας από τους υπεύθυνους αυτού του σχεδίου είναι ο Ντμίτρι Σουβέτο, επιφανής ειδικός στον τομέα της παλαιογεωγραφίας από την Αγία Πετρούπολη. Από τη γερμανική πλευρά επικεφαλής της αποστολής θα είναι ο καθηγητής Μπέρνχαρντ Ντίκμαν από το Ινστιτούτο Πολικών και Θαλάσσιων Ερευνών του Πότσνταμ.

Οι ειδικοί στον τομέα της παγετωνολογίας έχουν επανειλημμένα επισημάνει ότι οι παγετώνες κοντά στο βόρειο πολικό κύκλο άρχισαν να λιώνουν, προκαλώντας την άνοδο της στάθμης των υδάτων των ποταμών και των λιμνών της περιοχής. Τέτοιες διαδικασίες, κατά τη γνώμη των επιστημόνων, αποτελούν απόδειξη της υπερθέρμανσης του κλίματος.

Keywords
Τυχαία Θέματα