Επισκόπηση Τουρκοκυπριακού Τύπου

Κοινό θέμα, αλλά όχι το κύριο και στις πέντε τ/κ εφημερίδες, είναι το νέο θανατηφόρο δυστύχημα στα κατεχόμενα όπου έχασε τη ζωή του ένας 28χρονος φοιτητής του «διεθνούς πανεπιστημίου» Κύπρου από τη Νιγηρία και τραυματίστηκε η Τ/κ συνοδηγός, επίσης φοιτήτρια.

Κύρια θέματα είναι το πόσα ξόδεψαν οι Ε/κ στα κατεχόμενα και την Τουρκία τα τελευταία 6 χρόνια, η εσωκομματική έκθεση στο ΡΤΚ για τις αντιπαραθέσεις σε δύο επαρχίες κατά τις τελευταίες «εκλογές» του Ιουλίου, οι δηλώσεις Έρογλου για το Κυπριακό σε ε/κ εφημερίδα και

η εκμετάλλευση γης από τη «διεύθυνση» βακουφίων χωρίς την έγκριση των ιδιοκτητών.

Η εφημερίδα «Αφρίκα» (Αφρική) με τίτλο «Αυτή είναι μια άλλη αισχροκέρδεια» αναφέρεται στην εκμετάλλευση 1000 εκταρίων σε έξι κατεχόμενα χωριά από τη «διεύθυνση» βακουφίων με το αιτιολογικό ότι ανήκει στο αγρόκτημα Νεϊζάν και χωρίς να διαβουλευθεί με τους ιδιοκτήτες ή να παραχωρήσει ένα κουρούς (υποδιαίρεση της τουρκικής λίρας) προχωρεί σε δημόσιους διαγωνισμούς. Αλλού αναφέρεται στις υψηλές τιμές των αρνιών που θα θυσιαστούν στο κουρμπάν μπαϊράμ ή Γιορτή των Θυσιών που κυμαίνονται από 400 (160 ευρώ) έως 700 ΤΛ (280 (ευρώ). Σε άλλο θέμα αναφέρει ότι σε νέο θανατηφόρο στο δρόμο Λευκωσίας – Κερύνειας έχασε τη ζωή του ένας άνδρας 28 χρόνων με το όνομα Μπράϊτ.

Η εφημερίδα «Χαλκίν Σεσί» (Φωνή του λαού) με τίτλο «Δεν είναι αρκετές τόσες ζωές;» γράφει ότι παρά τις προειδοποιήσεις που έγιναν, τα οδικά δυστυχήματα δεν λένε να σταματήσουν και το τελευταίο θύμα είναι ένας 28χρονος φοιτητής από την Νιγηρία, ενώ η 21χρονη Γκαμζέ Τσιετίν, επίσης φοιτήτρια και συνεπιβάτιδα στο αυτοκίνητο, τραυματίστηκε στο δυστύχημα που σημειώθηκε στο δρόμο Λευκωσίας – Κερύνειας. Αλλού αναφέρεται στην κηδεία του Μπενέρ Χακί Χακερί, γνωστός στα κατεχόμενα για την ενασχόλησή του με τον πολιτισμό, ο οποίος είχε τραυματισθεί σε οδικό ατύχημα και τελικά υπέκυψε στα τραύματά του. Σε άλλο θέμα γράφει ότι ο τυφώνας Phailin χτύπησε με 200 χλμ την Ινδία και προκάλεσε το θάνατο 18 ατόμων, ενώ περίπου 1 εκ άνθρωποι έχουν μείνει άστεγοι.

Η εφημερίδα «Χαβαντίς» (Είδηση) με τίτλο «Ιδού η έκθεση» αναφέρεται στην έκθεση που ετοιμάστηκε και αφορά τις εσωκομματικές αντιπαραθέσεις με βαριούς χαρακτηρισμούς στην Κερύνεια και την Αμμόχωστο για τις «πρόωρες εκλογές». Η εφημερίδα δημοσιεύει φωτογραφίες με «βουλευτές», «δημάρχους» και τοπικούς αξιωματούχους του κόμματος και το ρόλο τους στην αντιπαράθεση. Αλλού αναφέρεται επίσης στο δυστύχημα και το θάνατο του 28χρονου φοιτητή από την Νιγηρία. Σε άλλο θέμα γράφει ότι το κόμμα Κοινοτικής Δημοκρατίας θα απομακρυνθεί από το μοντέλο που περιστρέφεται γύρω από τον ηγέτη και αναφέρεται σε σχετικές δηλώσεις του γγ, Τζεμάλ Οζγιγίτ.

Η εφημερίδα «Κίπρις» (Κύπρος) με τίτλο «50 χρόνια ακόμη δεν μπορούμε να περιμένουμε» αναφέρεται στη συνέντευξη του Τ/κ ηγέτη, Ντερβίς Έρογλου χθες στην ε/κ εφημερίδα Πολίτης σημειώνοντας τις αναφορές ότι ο συνομιλητής του Προέδρου Αναστασιάδη είναι ο ίδιος και πως οι διαπραγματεύσεις πρέπει να ξεκινήσουν στις 4 Νοεμβρίου. Αλλού γράφει ότι ο πρώην ηγέτης των Τ/κ, Μεχμέτ Αλί Ταλάτ εξέφρασε την πεποίθηση ότι είναι εφικτή μια λύση στο Κυπριακό. Σε άλλο θέμα γράφει ότι ο οδηγός του αυτοκινήτου άφησε την πνοή του επιτόπου και αναφέρεται στο δυστύχημα με θύμα τον 28χρονο Νιγηριανό φοιτητή.

Η εφημερίδα «Γενί Ντουζέν» (Νέα τάξη) με τίτλο «Σε 6 χρόνια 34 εκ ευρώ» γράφει ότι αυτό είναι το ποσό που ξόδεψαν οι Ε/κ στα κατεχόμενα και την Τουρκία σύμφωνα με τα στοιχεία της εταιρείας JCC, εκ των οποίων τα 15,5 εκ ευρώ είναι σε καζίνο στα κατεχόμενα. Αλλού φιλοξενεί δηλώσεις του πρώην γγ του κόμματος Εθνικής Ενότητας, Σιουχά Τουρκόζ σύμφωνα με τον οποίο η αρχή του τέλους του ΚΕΕ ήταν το κλείσιμο των «τ/κ αερογραμμών». Σε άλλο θέμα αναφέρεται επίσης στο οδικό δυστύχημα σημειώνοντας ότι το αυτοκίνητο αναποδογυρίστηκε και σύρθηκε στο δρόμο. Και πάλι αιτία ήταν η υπερβολική ταχύτητα.

Keywords
Τυχαία Θέματα