Επισκόπηση τουρκοκυπριακού Τύπου

13:59 9/9/2013 - Πηγή: NewsBomb

Η χθεσινή επίσκεψη του Δημήτρη Χριστόφια στα κατεχόμενα και οι δηλώσεις του καθώς και ο θάνατος του «αστυνομικού επιθεωρητή» Οζέρ Ινσάν είναι τα κύρια θέματα που απασχολούν τα πρωτοσέλιδα των 5 τουρκοκυπριακών εφημερίδων.

Η εφημερίδα «Αφρίκα» (Αφρική) με τίτλο «Εντάξει το Βαρώσι», αναφέρει ότι μετά την εντολή που έδωσαν οι ΗΠΑ στην Τουρκία και η Τουρκία στα κατεχόμενα, η τουρκική πλευρά ετοιμάζεται για την επιστροφή του Βαρωσιού. Στο ίδιο θέμα αναφέρει ότι οι αναφορές για συνολική λύση,

έγιναν λόγια του αέρα, αφού πολιτικοί κύκλοι των κατεχομένων αναφέρουν ότι επείγουσα προτεραιότητα των συνομιλιών που αναμένεται να ξεκινήσουν τον Οκτώβριο, είναι η επιστροφή του Βαρωσιού. Αλλού γράφει ότι ο Δημήτρης Χριστόφιας επισκέφθηκε χθες με την γυναίκα του τα κατεχόμενα, όπου αρχικά είχε συνάντηση με το Κόμμα Ενωμένης Κύπρου, ενώ αργότερα μετέβηκε στο χωριό του Δίκωμο για να παραστεί σε θρησκευτική λειτουργία.

Η εφημερίδα «Χαλκίν Σεσί» (Φωνή του λαού) με τίτλο «Να μην έρθουν στην κηδεία μας» αναφέρεται στο θάνατο του «αστυνομικού επιθεωρητή» Οζέρ Ινσάν, του οποίου - όπως αναφέρεται - η καρδιά δεν άντεξε την αδικία που έγινε εις βάρος του στην υπόθεση των προαγωγών στην «αστυνομία». Αναφέρεται επίσης στις δηλώσεις τους γιου του, ο οποίος είπε ότι είναι οι «διευθυντές της αστυνομίας» που σκότωσαν τον πατέρα του και ζήτησε να μην έλθουν στην κηδεία. Αλλού γράφει ότι χθες στο κατεχόμενο Δίκωμο οι Ελληνοκύπριοι πραγματοποίησαν λειτουργία στην εκκλησία της Παναγίας των Περβολιών, όπου παρών ήταν και ο Δημήτρης Χριστόφιας. Σε άλλο θέμα γράφει ότι οδηγός αυτοκινήτου στη Λευκωσία λόγω υπερβολικής ταχύτητας, έχασε τον έλεγχο του οχήματος του κτύπησε σε στάση λεωφορείου, όπου ευτυχώς δεν βρισκόταν κανείς και έτσι δεν υπήρξαν θύματα.

Η εφημερίδα «Χαβαντίς» (Είδηση) με τίτλο «Να μην έρθετε στην κηδεία», αναφέρεται στις δηλώσεις της οικογένειας του «αστυνομικού επιθεωρητή» Οζέρ Ινσάν, ο οποίος έχασε την ζωή του μετά από καρδιακό επεισόδιο. Η οικογένεια υποστηρίζει ότι αυτό συνέβηκε λόγω του άγχους που δημιούργησε στον Ινσάν η άδικη αντιμετώπιση του στην υπόθεση των προαγωγών στην «αστυνομία». Αλλού γράφει ότι η καθηγήτρια στο παράνομο πανεπιστήμιο Εγγύς Ανατολής, Νουρ Κιοπρουλου, εξήγησε στην εφημερίδα ότι η όλη επέμβαση στη Συρία, είναι πιθανόν να έχει στόχο την αποδυνάμωση του Ιράν. Σε άλλο θέμα αναφέρει ότι χθες τιμήθηκε η μνήμη του Αλλάχβερντί Κιλίτς, στρατιώτης του πεζικού, ο οποίος πυροβολήθηκε και σκοτώθηκε πριν από 17 χρόνια από Ελληνοκύπριους στρατιώτες, την ώρα που φύλαγε σκοπιά.

Η εφημερίδα «Κίπρις» (Κύπρος) με τίτλο «Θα ήταν αδικία να αρχίσουμε από την αρχή» αναφέρει ότι ο Δημήτρης Χριστόφιας, ο οποίος επισκέφθηκε χθες το κατεχόμενο χωριό του Δίκωμο, αφού πρώτα συναντήθηκε με το Κόμμα Ενωμένης Κύπρου, δήλωσε ότι οι πολιτικές ηγεσίες των δύο κοινοτήτων, με την επανέναρξη των συνομιλιών για το Κυπριακό, θα έπρεπε να έχουν ως βάση αυτά που ήδη συμφωνήθηκαν μεταξύ των δύο πλευρών και ότι θα ήταν αδικία να άρχιζαν τις συνομιλίες από το μηδέν. Σε άλλο θέμα αναφέρει ότι έντεκα «δήμαρχοι» αγροτικών περιοχών, δήλωσαν ότι είναι στα πρόθυρα πτώχευσης και ζητούν την στήριξη του «κράτους». Αλλού αναφέρει ότι ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας Νίκος Αναστασιάδης, δήλωσε ότι μια λύση στο Κυπριακό μπορεί να βοηθήσει και στην αντιμετώπιση της οικονομικής κρίσης.

Η εφημερίδα «Γενί Ντουζέν» (Νέα τάξη) με τίτλο «Από ποιον θα ζητήσουμε το λογαριασμό», γράφει ότι ο πρώην «υπουργός εσωτερικών» της μεταβατικής Κυβέρνησης, Κουτλάι Ερκ, δήλωσε ότι η «κυβέρνηση» του ΚΕΕ, έκανε αλόγιστη σπατάλη του του προϋπολογισμού του «υπουργείου», με αποτέλεσμα να ξοδευτούν 148 χιλιάδες ΤΛ (περίπου 60 χιλιάδες ευρώ), τους πρώτους 6 μήνες. Σε άλλο θέμα αναφέρεται στο θάνατο του 58χρονου «αστυνομικού επιθεωρητή» Οζέρ Ινσάν, του οποίου η υγεία υπέστη μεγάλο πλήγμα λόγω του ότι δεν πήρε την προαγωγή που δικαιούταν, με αποτέλεσμα να πάθει καρδιακή προσβολή. Αλλού γράφει ότι ο «δήμος» της κατεχόμενης Λευκωσίας, αποφάσισε όπως βάλει λουκέτο σε 19 χώρους όπου πωλούνται έτοιμα φαγητά .

Keywords
Τυχαία Θέματα