Επισκόπηση Τουρκοκυπριακού Τύπου

Η περιβαλλοντική καταστροφή που προκλήθηκε από τη διαρροή σχεδόν 100 τόνων πετρελαίου από πλοίο που εκφόρτωνε στο παράνομο εργοστάσιο ηλεκτροπαραγωγής στα κατεχόμενα Γαστριά, κυριαρχεί στα πρωτοσέλιδα των σημερινών πέντε τ/κ εφημερίδων. Δημοσιεύονται φωτογραφίες από την ακτή και τη θάλασσα της περιοχής και γράφουν ότι η καταστροφή φτάνει μέχρι το Μπογάζι, σκεπάζοντας με πίσσα και μαύρο την καταγάλανη θάλασσα και τις καθαρές και πανέμορφες μέχρι χθες παραλίες.

Η εφημερίδα «Αφρίκα» (Αφρική) με τίτλο «Ξέρασε

και η θάλασσα την αισχροκέρδεια» γράφει ότι η εταιρεία ΑΚΣΑ, ιδιοκτήτρια του παράνομου εργοστασίου ηλεκτροπαραγωγής στα κατεχόμενα Γαστριά για χρόνια βγάζει εκατομμύρια στην πλάτη της τ/κ κοινότητας και τα προνόμια αλλά και οι συμφωνίες που υπέγραφε τόσο καιρό, έφθασαν την κατάσταση σε αυτό το σημείο. Προσθέτει ότι έχει δημιουργηθεί κέντρο κρίσης, ζητήθηκε βοήθεια από τα ΗΕ και την Τουρκία και τονίζει πως πρόκειται για τη μεγαλύτερη πετρελαϊκή καταστροφή στα κατεχόμενα. Αλλού αναφέρεται σε δηλώσεις του ΓΓ της συντεχνίας των Τ/κ δασκάλων, Σενέρ Ελτζίλ που αναφέρθηκε σε διπλοπροσωπεία του Ρεπουμπλικανικού Τουρκικού κόμματος στο θέμα των Βαρωσίων.

Η εφημερίδα «Χαλκίν Σεσί» (Φωνή του λαού) με τίτλο «Δεν είναι αμέλεια, είναι έγκλημα» αφιερώνει ολόκληρη την πρώτη σελίδα της στο περιστατικό, γράφοντας ότι η ΑΚΣΑ γέμισε με πετρέλαιο την μόνη εναπομείνασα καθαρή παραλία. Πρόκειται, σημειώνει, για την μεγαλύτερη περιβαλλοντική καταστροφή και πως το πλοίο που ξεφόρτωνε πετρέλαιο για το εργοστάσιο ηλεκτροπαραγωγής, λόγω διαρροής στη σωλήνα έριξε στη θάλασσα σχεδόν 100 τόνους πετρελαίου. Λόγω των δυνατών ανέμων, προσθέτει, η μαύρη κηλίδα εξαπλώθηκε γρήγορα στην κατεχόμενη Βοκολίδα και τα ιχθυοτροφεία της περιοχής. Η πίσσα, γράφει, έκανε μαύρη την καταγάλανη θάλασσα.

Η εφημερίδα «Χαβαντίς» (Είδηση) με τίτλο «Η αδυναμία έφερε την καταστροφή» αφιερώνει επίσης ολόκληρη την πρώτη σελίδα στο συμβάν γράφοντας ότι η αμέλεια έγινε αιτία να χυθούν δεκάδες τόνοι πετρελαίου στη θάλασσα και μιλά για καταστροφή στις παραλίες Γαστριών, Βοκολίδας και Μπογάζι. Το δυστύχημα, προσθέτει, σημειώθηκε κατά την εκφόρτωση του πετρελαίου από το πλοίο στο ΑΚΣΑ λόγω συμπίεσης στην σωλήνα μεταφοράς. Οι εργασίες καθαρισμού, γράφει, ήταν ανεπαρκείς. Αναδημοσιεύει επίσης το χθεσινό πρωτοσέλιδό της που έγραφε για τις εγκαταστάσεις στα κατεχόμενα που μολύνουν το περιβάλλον, μεταξύ των οποίων και για το εργοστάσιο της ΑΚΣΑ.

Η εφημερίδα «Κϊπρις» (Κύπρος) με τίτλο «Καταστροφή» γράφει ότι η ακτογραμμή στην περιοχή έχει μια τρομακτική όψη, η θάλασσα έγινε κατάμαυρη και υπάρχει μια δυσάρεστη οσμή. Ανακοινώθηκε, αναφέρει, ότι η διαρροή οφείλεται σε συμπίεση στη γραμμή μεταφοράς πετρελαίου και έφτασε σε απόσταση 7 χλμ μέχρι τον Άγιο Θεόδωρο. Για την αντιμετώπιση της κατάστασης δημιουργήθηκε κέντρο διαχείρισης κρίσεως υπό την «πρωθυπουργό» και ανακοινώθηκαν μέτρα. Αντιδράσεις και επικρίσεις υπάρχουν από όλη την κοινωνία, συμπεριλαμβανομένων των επηρεαζόμενων τουριστικών μονάδων στην περιοχή και των ιδιοκτητών ιχθυοτροφείου που έχει πληγεί. Αλλού γράφει ότι το Εθνικό Συμβούλιο αποφάσισε να διορίσει ως διαπραγματευτή τον Ανδρέα Μαυρογιάννη.

Η εφημερίδα «Γενί Ντουζέν» (Νέα τάξη) με τίτλο «Καταστροφή» γράφει για δεκάδες τόνους πετρελαίου στη θάλασσα και πως η ακτή σκεπάστηκε από το μαύρο. Μεταξύ των αποφάσεων που λήφθηκαν από την ομάδα διαχείρισης κρίσεως είναι πως σήμερα φθάνει στα κατεχόμενα ειδική ομάδα ειδικών. Στις αντιδράσεις που φιλοξενεί η εφημερίδα ο «αρμόδιος» υπουργός τουρισμού, περιβάλλοντος και πολιτισμού, Μεχμέτ Χαρμαντζί δήλωσε ότι οι υπεύθυνοι θα κληθούν να πληρώσουν μεγάλο πρόστιμο ενώ ο σύνδεσμος βιολόγων υποστηρίζει ότι το 80% της διαρροής δεν μπορεί να καθαριστεί. Η εφημερίδα επισημαίνει πως 4 μήνες πριν είχε γράψει για διαρροή δύο τόνων πετρελαίου δίδοντας τον τίτλο τότε «παρ’ ολίγον ατύχημα»

Keywords
Τυχαία Θέματα