Επισκόπηση Τουρκοκυπριακού Τύπου

Οι εξελίξεις στην Τουρκία και οι εκδηλώσεις συμπαράστασης στα κατεχόμενα στους διαδηλωτές του πάρκου Γκεζί κυριαρχούν στα σημερινά πρωτοσέλιδα των πέντε τ/κ εφημερίδων.

Άλλα θέματα αφορούν το νέο θανατηφόρο δυστύχημα με θύμα 34χρονο στα κατεχόμενα, η περίθαλψη ασθενών που έχουν κοινωνικές ασφαλείας στην Τουρκία από το «πανεπιστημιακό» νοσοκομείο εγγύς Ανατολή, οι πεποιθήσεις μη κυβερνητικών οργανισμών σε σχέση με τη «μεταβατική κυβέρνηση» και αποφάσεις του ΚΕΕ

λίγο πριν φύγει από την εξουσία, κ.ά.

Η εφημερίδα «Αφρίκα» (Αφρική), με τίτλο «Πρόβα μακελειού», γράφει ότι στην Τουρκία έχει αρχίσει το κυνήγι των μαγισσών και τώρα συλλαμβάνονται ως ύποπτοι ακόμη και οι γιατροί που προστρέχουν για ιατρική βοήθεια των τραυματισμένων διαδηλωτών, προσθέτοντας ότι με την ενίσχυση και του στρατού ο Ερντογάν επιδεικνύοντας τη δύναμή του έβαλε την τελευταία τελεία στη δημοκρατία. Αλλού γράφει ότι στα κατεχόμενα θα πραγματοποιούνται κάθε μέρα πλέον εκδηλώσεις διαμαρτυρίας μπροστά από τη λεγόμενη πρεσβεία της Τουρκίας. Σε άλλο θέμα αναφέρεται στο νέο θύμα τροχαίου στα κατεχόμενα, τον 34χρονο Μπουνιαμίν Ερτούρκ.

Η εφημερίδα «Χαλκίν Σεσί» (Φωνή του λαού), με τίτλο «Γενική απεργία για αλληλεγγύη», γράφει ότι η συντεχνία KTAMS κατέρχεται, σε ένδειξη συμπαράστασης προς τον τουρκικό λαό, σε απεργία σήμερα στα κατεχόμενα μεταξύ 09.00-12.00. Αλλού γράφει ότι ο 34χρονος Ερτούρκ έχασε τη ζωή του σε αυτοκινητιστικό δυστύχημα στο δρόμο Λευκωσίας – Κερύνειας και σημειώνει ότι τα θανατηφόρα δεν έχουν τελειωμό στα κατεχόμενα. Σε άλλο θέμα αναφέρει ότι το «πανεπιστημιακό» νοσοκομείο εγγύς Ανατολή υπέγραψε συμφωνία για περίθαλψη ασθενών που έχουν δικαίωμα με βάση τον Τουρκικό Οργανισμό Κοινωνικών Ασφαλίσεων, με μέλος του ΔΣ του νοσοκομείου, Αχμέτ Σαβασιάν να δηλώνει πως πρόκειται για μεγάλη μεταρρύθμιση.

Η εφημερίδα «Χαβαντίς» (Είδηση), με τίτλο «Δικαιοσύνη», αναφέρει ότι αυτό αναμένουν οι μη κυβερνητικές οργανώσεις στα κατεχόμενα σε σχέση με διάφορες αποφάσεις που πήρε η «κυβέρνηση» του κόμματος Εθνικής Ενότητας λίγο πριν φύγει από την εξουσία και αφορούσαν το διαμοιρασμό οικοπέδων και γης, παραχώρηση «υπηκοότητας» και αδικίες – όπως αναφέρεται – εναντίον των «δημοσίων υπαλλήλων». Αλλού γράφει ότι μυρίζει μπαρούτι στην Τουρκία όπου οι αντιπαραθέσεις και οι συγκρούσεις δεν έχουν τελειωμό και κάνει λόγο σε 44 τραυματίες χθες στα γεγονότα στην πλατεία Ταξίμ, ενώ στα κατεχόμενα πραγματοποιήθηκε χθες βράδυ εκδήλωσης συμπαράστασης προς τους διαδηλωτές. Σε άλλο θέμα δημοσιεύει αφιέρωμα στην ημέρα του πατέρα και στους πατέρες που δούλευαν και χθες, δηλώνοντας ότι δεν έχουν την πολυτέλεια να μην εργαστούν και να πάνε ψωμί στα σπίτια τους.

Η εφημερίδα «Κίπρις» (Κύπρος), με τίτλο «Τα επεισόδια δεν σταματούν», γράφει ότι μετά την προχθεσινή έφοδο της αστυνομίας στο πάρκο Γκεζί, χθες σημειώθηκαν επεισόδια σε πολλές περιοχές μεταξύ αστυνομίας και διαδηλωτών και από τη μια ήταν η συγκέντρωση των υποστηρικτών του Ταγίπ Ερντογάν και του κόμματός του και από την άλλη οι συγκρούσεις στην πλατεία Ταξίμ κι αλλού. Σε άλλο θέμα αναφέρει ότι θα μεγαλώσει ο πόλεμος και γράφει ότι η Ρωσία προειδοποίησε τις ΗΠΑ που ανακοίνωσαν εξοπλισμό της συριακής αντιπολίτευσης, ενώ το Ιράν στέλνει 4000 στρατιώτες προς ενίσχυση του Άσαντ. Αλλού γράφει ότι τελέστηκε χθες η κηδεία του «αστυνομικού» Αϊκούτ Μιμάρ που έχασε προχθές τη ζωή του σε θανατηφόρο δυστύχημα.

Η εφημερίδα «Γενί Ντουζέν» (Νέα τάξη), με τίτλο «Μήνυμα της Κύπρου προς την Ταξίμ», αναφέρεται στη συγκέντρωση που πραγματοποιήθηκε χθες βράδυ στην κατεχόμενη Λευκωσία προς υποστήριξη των διαδηλωτών στην Τουρκία. Αλλού γράφει ότι στο «δικαστήριο» οδηγήθηκε χθες ο Ταρίκ Μουτλού που προσπάθησε με διαφορά μισής ώρας να βιάσει δύο κοπέλες, το ίδιο βράδυ που έφθασε στα κατεχόμενα. Σε άλλο θέμα γράφει ότι οι δρόμοι έχουν μετατραπεί σε λίμνες αίματος και αναφέρεται στο νέο θανατηφόρο όπου έχασε την ζωή του ο 34χρονος Ερτούρκ στο δρόμο Λευκωσίας – Κερύνειας.

Keywords
Τυχαία Θέματα