Επισκόπηση Τουρκοκυπριακού Τύπου

Τα προβλήματα που προκάλεσε η χθεσινή νεροποντή, η επίσκεψη του ψευδοπρωθυπουργού Ιρσέν Κιουτσιούκ στις ΗΠΑ και η αλίευση καρχαρία στις ακτές της κατεχόμενης Αμμοχώστου βάρους 250 κιλών και μέγεθος πέραν των 4 μέτρων, είναι μερικά από τα σημερινά θέματα που προβάλλονται στις πέντε τουρκοκυπριακές εφημερίδες.

Με τίτλο «Ο Ιρσέν Κιουτσιούκ πήγε στις ΗΠΑ-Πήρε μαζί του και το γιατρό του», η εφημερίδα «Αφρίκα» (Αφρική) αναφέρεται στην επίσκεψη του «πρωθυπουργού» Ιρσέν Κιουτσιούκ

στις ΗΠΑ και γράφει ότι μαζί του, εκτός της συζύγου και των συμβούλων του, βρίσκεται και ο καρδιολόγος του. Σε δηλώσεις του ο Κιουτσιούκ είπε ότι στόχος της επίσκεψης του είναι να συζητηθεί με τους Αμερικανούς αξιωματούχους το Κυπριακό. Η εφημερίδα ακόμα αναφέρεται σε καρχαρία που πιάστηκε στην κατεχόμενη θαλάσσια περιοχή της Αμμοχώστου μεγέθους περίπου 5 μέτρων. Επίσης, γράφει ότι μετά την βομβιστική επίθεση στο Ρεϊχανλί της Τουρκίας, η τουρκική κυβέρνηση αποφάσισε να πάρει άμεσα μέτρα που αφορούν τις επιθέσεις τέτοιου είδους.

Η εφημερίδα «Χαλκίν Σεσί» (Φωνή του λαού), με τίτλο «Κρίμα, έγινε μαρτύριο» αναφέρεται στη χθεσινή καταιγίδα που είχε ως αποτέλεσμα να πλημμυρίσουν οι δρόμοι της κατεχόμενης Λευκωσίας και να προκληθούν καταστροφές. Ακόμα, γράφει ότι χθες με την ευκαιρία της Εορτή της Μητέρας πραγματοποιήθηκαν στα κατεχόμενα εκδηλώσεις προς τιμή της μάνας, με τις γυναικείες οργανώσεις να πραγματοποιούν εκδηλώσεις για να τιμήσουν τις πολύτεκνες μάνες, τις «αγωνίστριες μάνες». Ακόμα, γράφει ότι σε εργατικό ατύχημα με φόρκλιφτ έχασε τη ζωή του ο 55χρονος Τ/κ Μεχμέτ Αλί Μεχμετάλιογλου.

Η εφημερίδα «Χαβαντίς» (Είδηση), με τίτλο «Μεγάλη είναι η καταστροφή», αναφέρεται πρωτοσέλιδα στην καταστροφή που προκάλεσε σε καλλιέργειες η χθεσινή καταιγίδα και γράφει ότι ο σύνδεσμος κτηνοτρόφων στα κατεχόμενα ανάφερε ότι λόγω της καταστροφής οι κτηνοτρόφοι θα έχουν πρόβλημα να εξασφαλίσουν την τροφή για τα ζώα τους και αυτό θα έχει αλυσιδωτές επιδράσεις στη οικονομία. Οι κτηνοτρόφοι ζητούν την παρέμβαση, βοήθεια και στήριξη της «κυβέρνησης». Αλλού γράφει ότι πραγματοποιήθηκε χθες εκδήλωση με την ευκαιρία της Ημέρας της Μητέρας κατά την οποία και βραβεύτηκαν μάνες. Μια από αυτές ήταν και η Σαζιγιέ Ακγκιούλ, η οποία είναι μάνα 24χρονης με ειδικά προβλήματα, και η οποία δήλωσε ότι δεν θα ήθελε να αλλάξει τίποτα στη ζωή τους.

Με τίτλο «Πίεση για τη λύση», η εφημερίδα «Κίπρις» (Κύπρος), γράφει ότι οι Ε/κ είναι ανήσυχοι, αφού τα ΗΕ, οι ΗΠΑ και το ΝΑΤΟ υποστηρίζουν ότι θα πρέπει να επιλυθεί το Κυπριακό και μετά να ασχοληθεί με το φυσικό αέριο, γεγονός που προκαλεί «πονοκέφαλο» στην κυπριακή κυβέρνηση, σύμφωνα με το δημοσίευμα. Αλλού η εφημερίδα γράφει ότι η χθεσινή καταιγίδα πλημμύρισε τους δρόμους της κατεχόμενης Λευκωσίας και Κερύνειας, προκαλώντας προβλήματα. Επίσης, αναφέρεται στην επίσκεψη του λεγόμενου πρωθυπουργού Ιρσέν Κιουτσιούκ στις ΗΠΑ και γράφει ότι στόχος της επίσκεψης είναι να συζητήσει το Κυπριακό αλλά και άλλα θέματα όπως το ρόλο του ψευδοκράτους στην περιοχή. Ο Κιουτσιούκ θα παραμείνει στις ΗΠΑ μέχρι τις 20 Μαΐου.

Η εφημερίδα «Γενί Ντουζέν» (Νέα τάξη), με τίτλο «Ακόμα και με μέτρα πλημμυρίσαμε» γράφει ότι παρά τα μέτρα των τοπικών «αρχών», εντούτοις δεν αποτράπηκαν τα προβλήματα κατά τη χθεσινή καταιγίδα με αποτέλεσμα η κατεχόμενη Λευκωσία και πάλι να πλημμυρίσει. Η εφημερίδα διερωτάται ποια είναι τελικά τα μέτρα που πάρθηκαν από την «επαρχιακή διοίκηση» της κατεχόμενης Λευκωσίας. Αλλού, γράφει ότι ο λεγόμενος πρωθυπουργός Ιρσέν Κουτσιούκ με 15μελη «αντιπροσωπεία» μετέβη στις ΗΠΑ για επαφές παρόλο που δεν θα πραγματοποιηθούν συναντήσεις με Αμερικανούς αξιωματούχους αφού τα κατεχόμενα δεν αναγνωρίζονται. Σύμφωνα με την εφημερίδα, τα μέλη της «αντιπροσωπείας» θα βρίσκονται στις ΗΠΑ ως τουρίστες.

Keywords
Τυχαία Θέματα