Δαλματικές ακτές…ταξίδι εκεί που συνεχίζεται η γαλαζοπράσινη μεσογειακή ομορφιά

Οι ηλιόλουστες Δαλματικές Ακτές, με τα απειράριθμα νησιά, τα κρυστάλλινα και διάφανα νερά τους, τους φιλικούς ανθρώπους, τις παραθαλάσσιες πόλεις με τη βαθειά ευρωπαϊκή κουλτούρα και τη μεσαιωνική αρχοντιά τους, αποτελούν έναν επίγειο παράδεισο που σας χαρίζει ένα ταξίδι που θα σας μείνει αξέχαστο.

Ένα ακόμα όμορφο νησάκι το Hvar, κοντά στο Σπλιτ μπορείτε να το επισκεφθείτε κυρίως για την πιο όμορφη νυχτερινή ζωή. Το προτιμούν και πολλά ιστιοπλοϊκά ή yacht που αράζουν

στις ακτές του και έχει ένα φυσικό κάλλος το οποίο δένει όμορφα με την αρχιτεκτονική του και θυμίζει κάτι από Βενετία.

Το πανέμορφο Τρόγκιρ, άλλο ένα νησί που βρίσκεται κοντά στο Σπλιτ, αποτελείται από δύο νησάκια που συνδέονται με την ηπειρωτική χώρα μέσω δύο γεφυρών του Τρογκίρ και του Τσιόβο. Οι Βενετοί το οχύρωσαν και έχτισαν τα όμορφα κτίσματα έτσι ώστε από το 1997 η UNESCO να το χαρακτηρίσει Μνημείο Παγκόσμιας Πολιτιστικής Κληρονομιάς. Η κεντρική είσοδος στη βενετσιάνικη πόλη πραγματοποιείται από την χερσαία πύλη με το λιοντάρι του Αγίου Μάρκου και από επάνω το άγαλμα του Οσίου Ιωάννη του Τρογκίρ. Στη κεντρική πλατεία θα βρείτε τον καθεδρικό του Αγίου Λαυρεντίου του 12ου αιώνα, τον πύργο του ρολογιού και το Δημαρχείο. Μία βόλτα στα στενά δρομάκια όπου μπορείτε να δείτε αναπαλαιωμένα σπίτια ή και άλλα που απλά αποτελούν απομεινάρια του αριστοκρατικού παρελθόντος.

Από το Sibenik αν οδηγήσετε μέχρι το Skadin και έπειτα πάρετε το φέρι για μία διαδρομή μισής ώρας στον ποταμό Krka, αξίζει να δείτε το ομώνυμο Εθνικό Πάρκο με τους πανέμορφους επτά καταρράκτες.

Στη Βόρεια Δαλματία θα βρείτε το όμορφο Ζάνταρ. Πόλη στρατιωτική αφού μάλιστα υπήρξε και η κυριότερη βάση του βυζαντινού στόλου. Μπαίνοντας από την Πύλη της Θάλασσας, ο δρόμος οδηγεί στην καρδιά του ιστορικού κέντρου. Αφού συναντήσετε τις εκκλησίες από την μία της αναγεννησιακής Παναγίας και από την άλλη του Αγίου Δονάτου, βρίσκεται η μεγάλη πλατεία με τον περίπατο που καταλήγει στην προκυμαία στην άλλη άκρη της χερσονήσου. Στη μεγάλη πλατεία θα βρείτε μία μεγάλη αγορά με αναμνηστικά για τους τουρίστες. Τόσο στους κεντρικούς δρόμους, όσο και στα στενά καντούνια θα βρείτε αμέτρητα καφέ, πιτσαρίες και παγωτατζίδικα που λατρεύουν οι ντόπιοι. Επίσης αξίζει να επισκεφθείτε το Αρχαιολογικό Μουσείο στην κεντρική πλατεία με εκθέματα από τους προϊστορικούς χρόνους μέχρι σήμερα.

Σήμερα αποτελεί το σήμα κατατεθέν της Rijeka και θα το εντοπίσετε στον κεντρικό πεζόδρομο Korzo που χτυπά η καρδιά της βορειότερης πόλης των Δαλματικών Ακτών.

Ένα νησί κοντά στο Ζάνταρ είναι το Nin που ενώνεται με την ξηρά με γέφυρες έχει μία όμορφη παλιά πόλη αλλά κυρίως θα το επισκεφθείτε για τις αμμώδεις παραλίες του. Όπως και το πολυσύχναστο νησί Pag, που είναι διάσημο για τις παραλίες και για τη νυχτερινή ζωή του.

Στις πόλεις μετακινήστε άνετα με το τοπικό δίκτυο αστικών και υπεραστικών λεωφορείων, και επίσης μπορείτε να χρησιμοποιήσετε φέρι ή ακόμα και σε κάποιες περιοχές θαλάσσιο ταξί. Στις Δαλματικές Ακτές θα απολαύσετε αγαπημένη μεσογειακή κουζίνα, βασισμένη στο ελαιόλαδο, το ψάρι και τα οστρακοειδή.

Επιμέλεια: Βίκυ Σάρδη

Για τα αεροπορικά εισιτήρια ή την διαμονή σας, σας προτείνουμε: smartbookings.gr. Για ομαδικά ταξίδια επισκεφθείτε την touristikapaketa.gr.

Keywords
Αναζητήσεις
δαλματικές ακτές, πάρκο krka ωραρς
Τυχαία Θέματα