Επισκόπηση Τουρκοκυπριακού Τύπου

12:34 6/2/2014 - Πηγή: NewsBomb

Οι εξελίξεις γύρω από το κοινό ανακοινωθέν απασχολούν τον τουρκοκυπριακό Τύπο, όμως μόνο στις δύο από τις πέντε εφημερίδες είναι το κύριο θέμα, με τη Γενί Ντουζέν να είναι η μόνη που μιλά για «κείμενο συμφωνίας» και δημοσιεύει λεπτομέρειες από το περιεχόμενό του.

Αναφορά γίνεται στη χθεσινή γραπτή ανακοίνωση της «προεδρίας» ως προς τα περί συμφωνίας στο τελικό κείμενο μεταξύ των δύο πλευρών.

Ο Τύπος ασχολείται επίσης με το ενδεχόμενο μείωσης της στρατιωτικής θητείας, τη συνεχιζόμενη αντίδραση των 24 απολυθέντων στην τράπεζα

βακουφίων, τον εντοπισμό χιλιάδων πλαστών δολαρίων κ.ά.

Η εφημερίδα «Αφρίκα» (Αφρική), με τίτλο «Πυρά κατά», αναφέρεται σε δηλώσεις του Κουντρέτ Οζερσάι εναντίον της «κυβέρνησης», του «υπουργείου» δημοσιονομικών και της δικαιοσύνης για την υπόθεση διαγραφής χρεών 10 ετών στο φόρο της εταιρείας Digitech στα κατεχόμενα που βρίσκεται ενώπιον «δικαστηρίου». Σε άλλο θέμα αναφέρει ότι άλλαξε ο κανονισμός για την παραχώρηση των υποτροφιών και μέχρι το 2017 θα περιλαμβάνονται και οι απόφοιτοι λυκείων στο «νότο», αλλά και οι «δημόσιοι» υπάλληλοι που κάνουν το διδακτορικό τους με άδεια άνευ απολαβών. Αλλού αναφέρει ότι συνεχίστηκαν και χθες οι κινητοποιήσεις των 24 απολυθέντων από την τράπεζα βακουφίων, μπροστά από το κεντρικό κτίριο.

Η εφημερίδα «Χαλκίν Σεσί» (Φωνή του λαού), με τίτλο «Στην επικαιρότητα η στρατιωτική θητεία», γράφει ότι μετά την απόφαση στο «νότο» να μειωθεί η θητεία κατά τέσσερις μήνες, στους 14, τα βλέμματα στράφηκαν χθες στην «επιτροπή» πολιτικών και νομικών υποθέσεων της «βουλής» όπου, στην παρουσία και του στρατού, συζητήθηκε το θέμα και υπήρξε θετικό κλίμα για μείωση της θητείας και στα κατεχόμενα. Αλλού γράφει για χάος με το κοινό ανακοινωθέν, σημειώνοντας ότι την ανακοίνωση του ε/κ – όπως αναφέρει – ΥΠΕΞ πως μετά την πρωτοβουλία των ΗΠΑ, οι δύο πλευρές τείνουν προς συμφωνία, διέψευσε χθες η «προεδρία» με ανακοίνωσή της, λέγοντας πως παραμένει δεσμευμένη «στην πρότασή μας που εκτιμούν όλες οι πλευρές». Σε άλλο θέμα αναφέρει ότι μετά από πεντάωρη συνεδρία το «υπουργικό συμβούλιο» πήρε χθες σημαντικές αποφάσεις για αλλαγές στους κανονισμούς που αφορούν τις υποτροφίες και τους δημόσιους διαγωνισμούς.

Η εφημερίδα «Χαβαντίς» (Είδηση), με τίτλο «Μεγάλο χτύπημα στο ΚΕΕ», αναφέρεται σχεδόν σε ολόκληρο το πρωτοσέλιδο στην έκθεση που ετοίμασε επιτροπή του κόμματος Εθνικής Ενότητας για τα χρήματα που ξοδεύτηκαν προεκλογικά το 2013 και όπως φάνηκε από το 1,8 εκ ΤΛ (0,58 εκ ευρώ) το τελικό ποσό έφτασε τα 4,6 εκ ΤΛ (1,48 εκ ευρώ), με τη διαφορά να είναι έξοδα χωρίς αποδείξεις, μεταξύ των οποίων και χιλιάδες αεροπορικά εισιτήρια. Αλλού γράφει ότι στο κοινό ανακοινωθέν δεν υπάρχει συμφωνία, αλλά προσέγγιση. Σε άλλο θέμα αναφέρει ότι ανακαλύφθηκαν 41.500 ψεύτικα δολάρια.

Η εφημερίδα «Κίπρις» (Κύπρος) με τίτλο «Συνεχίζεται η διαδικασία» γράφει ότι ο Ντερβίς Έρογλου περιμένει να φτάσει στα χέρια του επισήμως η πρόταση που έκανε χτες η ε/κ πλευρά και μετά θα απαντήσει. Αλλού αναφέρει ότι οι ΥΠΕΞ Τουρκίας και ΗΠΑ που συναντήθηκαν χθες στο Μόναχο δήλωσαν ότι εργάζονται αθόρυβα στο Κυπριακό. Σε άλλο θέμα αναφέρει ότι τόσο οι γεωργοί όσο και οι κτηνοτρόφοι βρίσκονται σε δύσκολη θέση καθώς η ξηρασία άρχισε να δείχνει τα σημάδια της και πως αν δεν αρχίσει να βρέχει εντός των επόμενων εβδομάδων το κριθάρι και το σιτάρι θα εξαφανιστούν.

Η εφημερίδα «Γενί Ντουζέν» (Νέα τάξη), με τίτλο «Τα βλέμματα στη ‘συμφωνία’», γράφει ότι διεθνής διπλωματική πηγή δήλωσε στην εφημερίδα πως προέκυψε «κείμενο συμφωνίας», το οποίο σήμερα θα δοθεί επισήμως στον Τ/κ ηγέτη και στόχος είναι οι δύο ηγέτες να συναντηθούν τη Δευτέρα. Αλλού γράφει για εποικοδομητική συνάντηση στην «επιτροπή» της «βουλής» που συζητήθηκε το θέμα της μείωσης της στρατιωτικής θητείας. Σε άλλο θέμα αναφέρει ότι στη «βουλή» συζητείται βήμα προς βήμα και ο «νόμος» για τη μεταρρύθμιση της δημόσιας διοίκησης, στον οποίο προστίθενται τώρα οι απόψεις και οι προτάσεις των συνδικαλιστικών οργανώσεων.

Keywords
Τυχαία Θέματα