Επισκόπηση Τουρκοκυπριακού Τύπου

Δηλώσεις του λεγόμενου υπουργού οικονομικών για διάφορα θέματα, δηλώσεις για το Κυπριακό και οι προειδοποιήσεις του ψευδο-υπουργού εξωτερικών για την αυριανή εκδήλωση διαμαρτυρίας που προγραμματίζει η Ένωση Αγροτών στο οδόφραγμα της Ζώδιας κυριαρχούν στα πρωτοσέλιδα των πέντε τουρκοκυπριακών εφημερίδων.

Η εφημερίδα «Αφρίκα» (Αφρική), με τίτλο «’Η πρωτόκολλο ή δεν θα δοθούν οι μισθοί», αναφέρει ότι ο «υπουργός οικονομικών» Ζερέν Μουνγκάν, σε ξεκάθαρες δηλώσεις του χθες στη «βουλή» είπε ότι το ψευδοκράτος είναι υποχρεωμένο να εφαρμόσει το πρωτόκολλο που υπέγραψε με την Άγκυρα, διαφορετικά

δεν θα δοθούν τα αναγκαία χρήματα για την καταβολή των μισθών του «δημοσίου» από την Τουρκία. Σε άλλο θέμα αναφέρει ότι δεν συμπεριλήφθηκαν ούτε στον καινούριο προϋπολογισμό του «κράτους» τα χρήματα που θα χρειαστούν για την οικοδόμηση μνημείου και μουσείου στο όνομα του Ραούφ Ντενκτάς και αναρωτιέται αν ούτε το «κράτος» πιστεύει ότι ο Ντενκτάς είναι εθνικός ηγέτης. Αλλού αναφέρει ότι οι εργαζόμενοι στο «δήμο» της κατεχόμενης Λευκωσίας, ξεσηκώθηκαν για ακόμα μια φορά λόγω της μη καταβολής των μισθών τους.

Η εφημερίδα «Χαλκίν Σεσί» (Φωνή του λαού), με τίτλο «Πίνουμε καλά», γράφει ότι τα αποτελέσματα της έρευνας που έκανε η εφημερίδα σχετικά με την κατανάλωση αλκοόλ στα κατεχόμενα, έδειξαν ότι σε διάστημα 9 μηνών στα κατεχόμενα καταναλώθηκε αλκοόλ 60 εκατομμυρίων ΤΛ (περίπου 22 εκατομμύρια Ευρώ). Σε άλλο θέμα γράφει ότι τρία πολεμικά πλοία συνοδεύουν το ερευνητικό πλοίο της Τουρκίας "Μπαρμπαρός Χαϊρεττίν Πασά" που έφτασε στο λιμάνι της Αμμοχώστου για σκοπούς εντοπισμού κοιτασμάτων φυσικού αερίου. Αλλού αναφέρει ότι στα κατεχόμενα λήφθηκαν εκτεταμένα μέτρα ασφαλείας σχετικά με την αυριανή εκδήλωση διαμαρτυρίας που προγραμματίζει να πραγματοποιήσει η Ένωση Αγροτών στο οδόφραγμα της Ζώδιας. Αναφέρει ακόμα ότι το «υπουργείο εξωτερικών» προειδοποίησε ότι αν παραβιαστούν τα «σύνορα» των κατεχομένων θα λάβουν όλα τα αναγκαία νομικά μέτρα.

Η εφημερίδα «Χαβαντίς» (Είδηση), με τίτλο «Οι τελευταίες δυο μέρες» γράφει ότι στις 8 Δεκεμβρίου θα πραγματοποιηθεί το 24ο Γενικό Συνέδριο του ΡΤΚ, κατά το οποίο θα εκλεγεί ο νέος πρόεδρος του κόμματος. Αλλού αναφέρει ότι πέθανε ο θρυλικός ηγέτης της Νότιας Αφρικής Νέλσον Μαντέλα σε ηλικία 96 χρονών. Σε άλλο θέμα γράφει ότι ο «υπουργός οικονομικών» Μουνγκάν δήλωσε ότι το «υπουργείο» του έθεσε ως στόχο από το 2014 και μετά να αυξήσει την στήριξη των επιχειρήσεων.

Η εφημερίδα «Κίπρις» (Κύπρος), με τίτλο «Μεγάλη κούρσα στο ΡΤΚ», αναφέρεται στις εκλογές για την προεδρία του κόμματος που θα πραγματοποιηθούν στο 24ο Γενικό Συνέδριο του Ρεπουμπλικανικού Τουρκικού Κόμματος, με μόνους υποψηφίους τον Οζκάν Γιορκαντζίογλου και τον Ασίμ Ακάνσοϊ. Αλλού γράφει ότι ο «αναπληρωτής πρωθυπουργός» Σερντάρ Ντενκτάς, δήλωσε ότι θα γίνουν αλλαγές στο σχέδιο Ανάν για να μετατραπεί η αρνητική στάση των Ελληνοκυπρίων σε «ναι». Σε άλλο θέμα αναφέρει ότι ο πρόεδρος της Τουρκικής Εθνοσυνέλευσης Τζεμίλ Τσιτσέκ, στη συνάντηση της μικτής κοινοβουλευτικής επιτροπής ΕΕ-Τουρκίας, υπενθύμισε στην Ευρωπαϊκή Ένωση στην υπόσχεση για άρση της λεγόμενης απομόνωσης που έδωσαν στου Τουρκοκυπρίους.

Η εφημερίδα «Γενί Ντουζέν» (Νέα τάξη), με τίτλο «Προώθηση», γράφει ότι σύμφωνα με τον «κανονισμό» το «κέντρο υποστήριξης της απασχόλησης», θα διευθύνεται από το «συμβούλιο» του «ταμείου προνοίας», με στόχο να προωθήσει και να στηρίξει την απασχόληση των νέων, των γυναικών και των ατόμων με ειδικές ανάγκες. Σε άλλο θέμα αναφέρει ότι σήμερα 60 οργανώσεις, ανάμεσα τους συντεχνίες και κόμματα, πραγματοποιούν εκδήλωση διαμαρτυρίας με κύριο σλόγκαν «Οι αυξήσεις και τα πακέτα επιβολής δεν είναι η μοίρα των Τουρκοκυπρίων». Αλλού γράφει ότι «βουλευτές» και δημοσιογράφοι πραγματοποίησαν αγώνα μπάσκετ χρησιμοποιώντας αναπηρικά καροτσάκια, δείχνοντας έτσι τη στήριξη τους στα άτομα με αναπηρίες.

Keywords
Τυχαία Θέματα