Χιλιάδες Ευρωπαίοι φεύγουν για να πολεμήσουν στη Συρία

Περίπου 2.000 νέοι Ευρωπαίοι έχουν φύγει για να πάνε να πολεμήσουν στη Συρία στο πλευρό των ανταρτών. Σύμφωνα με στοιχεία που έδωσαν στη δημοσιότητα οι Βρυξέλλες, τον Ιούνιο ο αριθμός αυτός ήταν στους 600 αλλά έχει αυξηθεί δραματικά το τελευταίο εξάμηνο.

Οι νέοι αυτοί στρατολογούνται από την Αλ Κάιντα.

"Οι Βέλγοι είναι 100 με 150, με διακυμάνσεις", σημειώνουν Ευρωπαίοι αξιωματούχοι. "Το θέμα αφορά λίγο περισσότερους από 400 Γάλλους, εκ των οποίων 184 είναι αυτή τη στιγμή στη

Συρία", επεσήμανε ο Βαλς. "Δεκατέσσερις Γάλλοι έχουν σκοτωθεί στη Συρία, 80 έχουν επιστρέψει και περίπου 100 θέλουν να πάνε (εκεί)".

"Όταν ξέσπασε η κρίση στη Συρία ήταν πολύ δύσκολο να δράσουμε γιατί επιθυμούσαν να πάνε να πολεμήσουν ένα καθεστώς που καταδίκαζαν όλοι", εξηγούν οι αξιωματούχοι. Σήμερα η κατάσταση έχει αλλάξει. Η πλειονότητα των ανθρώπων εκφράζουν την επιθυμία να πολεμήσουν στο πλευρό οργανώσεων που πρόσκεινται στην Αλ Κάιντα.

Η ΕΕ προσπαθεί να καταπολεμήσει τη στρατολόγηση, κυρίως μέσω διαδικτύου, νέων σε οργανώσεις που συνδέονται με την Αλ Κάιντα και επιθυμεί να εξαρθρώσει τα δίκτυα που τους προωθούν στη Συρία μέσω των Βαλκανίων, της Τουρκίας και του Μαρόκου.

Keywords
Τυχαία Θέματα