Ένα αστείο στο Facebook έφερε στην πόρτα του τις μυστικές υπηρεσίες

Ένας 28χρονος Γερμανός κάλεσε μερικούς φίλους του μέσω Facebook, για πλάκα, να κάνουν βόλτα γύρω από μια μυστική εγκατάσταση της αμερικανικής Υπηρεσίας Εθνικής Ασφαλείας (NSA).


Αντί όμως για τους φίλους του, την πόρτα του χτύπησε λίγες μέρες μετά η γερμανική αστυνομία, που είχε ειδοποιηθεί από τις αμερικανικές αρχές.

Ο 28χρονος Ντάνιελ Μπάνγκερτ κατάγεται από το Γκρίσχαϊμ, όπου βρίσκεται η εγκατάσταση της NSA, γνωστή ως Συγκρότημα Ντάγκερ. Στο Facebook

έγραψε ότι στόχος της βόλτας ήταν η εξερεύνηση του απειλούμενου φυσικού περιβάλλοντος των πρακτόρων της NSA. «Αν είμαστε πραγματικά τυχεροί», σημείωνε, «μπορεί να δούμε με τα μάτια μας έναν αληθινό πράκτορα της NSA». Σε όσους ενδιαφέρονταν να έρθουν, πρότεινε να φέρουν τις φωτογραφικές τους μηχανές και «λουλούδια όλων των ειδών ώστε να βελτιωθεί η εικόνα του περιβάλλοντος των πρακτόρων».

Τέσσερις ημέρες μετά την ανάρτηση της πρόσκλησης, το κινητό του Μπάνγκερτ χτύπησε στις 7:17 το πρωί. Ήταν η αστυνομία. Την ίδια στιγμή χτύπησε και η πόρτα του. Ο άνθρωπος που του τηλεφωνούσε του είπε να μιλήσει με τους αστυνομικούς που βρίσκονταν έξω. Ο Μπάνγκερτ έβαλε αμέσως μια μπλούζα –που απεικόνιζε τον Έντουαρντ Σνόουντεν– και άνοιξε την πόρτα.

Οι αστυνομικοί ήθελαν να μάθουν τι ακριβώς είχε στο μυαλό του ο Μπάνγκερτ. «Δεν πίστευα αυτό που έβλεπα. Είχαν έρθει γι' αυτή την ανοησία;», δήλωσε ο 28χρονος στο γερμανικό περιοδικό «Der Spiegel».

Εκπρόσωπος της αστυνομίας στο γειτονικό Ντάρμσταντ είπε στο γερμανικό περιοδικό ότι η αμερικανική στρατιωτική αστυνομία είχε δει την ανάρτηση και είχε ειδοποιήσει τους Γερμανούς. Η στρατιωτική αστυνομία είναι υπεύθυνη για την ασφάλεια στο εσωτερικό του Συγκροτήματος Ντάγκερ, αλλά στο εξωτερικό την ευθύνη έχουν οι γερμανικές αρχές.

Λίγο αργότερα, ο Μπάνγκερτ ειδοποιήθηκε να μεταβεί στο Κεντρικό Αστυνομικό Τμήμα. Εκεί τον ρώτησαν αν είχε επαφές με αναρχικές οργανώσεις ή άλλες ομάδες που προπαγανδίζουν τη βία. Απάντησε ότι δεν είχε καμιά τέτοια επαφή και ότι το μόνο που ήθελε ήταν να πάει μια βόλτα.

Οι αστυνομικοί δεν πείστηκαν και τον ενημέρωσαν ότι για να μεταβεί στην περιοχή έπρεπε να λάβει άδεια για την πραγματοποίηση διαδήλωσης. Του είπαν επίσης να μη γράψει τίποτα στο Facebook γι' αυτή την υπόθεση.

Ο Μπάνγκερτ ακολούθησε την πρώτη συμβουλή, ζητώντας σχετική άδεια αν και, όπως λέει, ο σκοπός του δεν ήταν να διαδηλώσει. Αγνόησε όμως τη δεύτερη συμβουλή τους και έγραψε στη σελίδα του για την επίσκεψη των αστυνομικών.

Ο Μπάνγκερτ δεν πήγε στη φυλακή. Η δημοσιότητα που δόθηκε στην υπόθεση, όμως, είχε ως αποτέλεσμα να συγκεντρωθούν το περασμένο Σάββατο 70 άνθρωποι για να πάνε στην εγκατάσταση της NSA – με τη συνοδεία δύο περιπολικών.

Keywords
Τυχαία Θέματα