«Εισβολή» Καταριανών στην Αλεξανδρούπολη

Πάνω από 100 Αξιωματικοί και Υπαξιωματικοί του Κατάρ, έφτασαν στην Αλεξανδρούπολη για να εκπαιδευτούν στα τεθωρακισμένα.

Οπως ανακοίνωσε το το Γενικό Επιτελείο Στρατού στο πλαίσιο της Στρατιωτικής Στρατηγικής Συνεργασίας των Ενόπλων Δυνάμεων της Ελλάδας και του Κατάρ, η εκπαίδευση θα πραγματοποιηθεί από τις 18 Φεβρουαρίου μέχρι τις 20 Ιουνίου

2014 και θα παρασχεθεί από κατάλληλους Έλληνες εκπαιδευτές της ΧΙΙ Μηχανοκίνητης Μεραρχίας Πεζικού «ΕΒΡΟΥ» στην αγγλική γλώσσα.

Με την έναρξη της εκπαίδευσης θα πραγματοποιηθεί επίσημη τελετή στο στρατόπεδο «ΚΑΝΔΗΛΑΠΤΗ» την Τρίτη 18 Φεβρουαρίου 2014, παρουσία της ηγεσίας.

'Ήδη προ μερικών ημερών είχε μεταβεί στην Αλεξανδρούπολη κλιμάκιο αξιωματικών του Κατάρ και είχε συνεργασία με επιτελείο Ελλήνων αξιωματικών που συντονίζει το πρόγραμμα για όλα τα σκέλη του προγράμματος με επιτόπιες επισκέψεις σε στρατόπεδα και άλλες εγκαταστάσεις.

Για το καταρτισμό επιμέρους τμημάτων του προγράμματος χρησιμοποιήθηκε και η εμπειρία στελεχών των Τεθωρακισμένων από την Αυλώνα όπου είχαν φιλοξενηθεί και εκπαιδευτεί σχετικά πρόσφατα μερικές δεκάδες Ευέλπιδες από το Κατάρ με τους εκπαιδευτές τους. Η εμπειρία αυτή έχει την σημασία της ακόμη και σε ''λεπτομέρειες'' σε τομείς διοικητικής μερίμνης κλπ. Σύμφωνα με ορισμένες πληροφορίες για ορισμένες κατηγορίες και ειδικότητες τα προγράμματα στον Εβρο θα είναι κυλιόμενα, δηλαδή μέσα στο τετράμηνο μπορεί να βγουν 2 ή και 3 Καταριανών αξιωματικών.

Και πάνω από 100 Λίβυοι σπουδαστές σε Σ.Σ.

Εδώ θα πρέπει να σημειωθεί μάλιστα μια παρόμοιας μορφής συνεργασία στην παροχή εκπαίδευσης είναι και ένα επεξεργαζόμενο ακόμα πρόγραμμα για φοίτηση σε ελληνικές Στρατιωτικές Σχολές αρκετών δεκάδων Λίβυων νέων - ορισμένοι μιλούν για πάνω από 100. Κατά πάσα πιθανότητα 40-50 νεαροί Λίβυοι πρόκειται να φοιτήσουν στη Στρατιωτική Σχολή Ευελπίδων από το Ακαδημαϊκό Έτος 2014-2015, με έξοδα πληρωμένα από το λιβυκό κράτος!.

Στο ίδιο γενικό πλαίσιο εκπαιδευτικής συνεργασία εξετάζεται να φοιτήσουν και άλλοι περίπου 60 Λίβυοι στη Σχολή Ναυτικών Δοκίμων, στη Σχολή Ικάρων και στη Στρατιωτική Σχολή Αξιωματικών Σωμάτων στην Θεσσαλονίκη.Επίσης εξετάζεται και η δυνατότητα ορισμένων ειδικοτήτων σε νέες τεχνολογίες ή πρακτικές σε Σχολές Υπαξιωματικών με προγράμματα τρίμηνα, εξάμηνα κ.ο.κ.

Τα προγράμματα αυτά είναι ΄΄μετεξέλιξη'' παλιότερων με διάφορες χώρες της Μέσης Ανατολής , της Αφρικής αλλά και άλλων χωρών ( Γεωργία, Αρμενία, Αλβανία, κλπ) για φοίτηση στις Στρατιωτικές Σχολές μέσα από διακρατικές συμφωνίες, που όμως το κόστος ουσιαστικά δεν καλυπτόταν από την συνεργαζόμενη χώρα ή αν καλυπτόταν ήταν ένα πολύ μικρό μέρος. Τώρα μιλάμε για πλήρη ''πακέτο''.

''Τεστ'' για τους Ακολούθους Άμυνας

Η νέα αυτή διάσταση της συνεργασίας με φιλικές χώρες - μια ευρεία γκάμα - που αναπτύσσει το ΓΕΕΘΑ και τα Επιτελεία εντάσσεται σε ένα προγραμματισμό για παροχή στρατιωτικής εκπαίδευσης ή ακόμα και χώρων και υποδομών για δική τους εκπαίδευση που έχει αναπτυχθεί εδώ και μερικά χρόνια και τώρα, κατάλληλα ενισχυόμενος, ήδη αποδίδει. Τα παραδείγματα είναι πολλά. Κάθε επιτελείο και κάθε Σχολή έχει λάβει εντολές να επεξεργασθεί προτάσεις και να αξιοποιήσει εμπειρίες και άλλων χωρών.

Ακόμα και τη εμπειρία της ΕΑΒ - που έχει σχετική πολυετή εμπειρία παροχής τεχνικής εκπαίδευσης σε χώρες της Μέσης Ανατολής- έχει προταθεί να αξιοποιηθεί. παραδέχεται αυτοκριτικά στέλεχος που έχει εμπλοκή με τέτοια θεματα.

Ηδη πάντως σχετικές εντολές έχουν λάβει εδώ και μήνες οι Ακόλουθοι Αμυνας και οι βοηθοί τους για να κάνουν τις κατάλληλες επαφές με προώθηση σχετικών προτάσεων. Μάλιστα ένα από τα κριτήρια που θα αξιολογείται η απόδοση των Ακολούθων , είναι σύμφωνα με πληροφορίες , και η προώθηση αυτών των προγραμμάτων. Λέγεται ότι στις σκέψεις είναι να κόβονται'' όσοι δεν αποδίδουν ικανοποιητικά! Επισης έχει εξετασθεί το ενδεχόμενο να γίνουν και πρόσθετα ''μαθήματα'' (σεμινάρια) στους υπάρχοντες Ακολούθους αν και η επικρατούσα άποψη είναι ότι .

Πηγή: onalert.gr

Keywords
Τυχαία Θέματα