Εύσημα από Γερμανία για τη «στροφή» Ολάντ

Τη στροφή στην γαλλική πολιτική, όπως αυτή προκύπτει μετά την χθεσινή συνέντευξη τύπου του Γάλλου προέδρου, Φρανσουά Ολάντ, χαιρέτησε υψηλόβαθμος αξιωματούχος της Χριστιανοδημοκρατικής Ένωσης (CDU) της Άγκελα Μέρκελ, ενώ η κεντροαριστερή γερμανική εφημερίδα «Suddeutsche Zeitung» υπογραμμίζει πως «ο Ολάντ φαίνεται πως ανακάλυψε με καθυστέρηση τον 'τρίτο δρόμο', το μονοπάτι που είχαν κάποτε ακολουθήσει ο Τόνι Μπλερ και ο Γκέρχαρντ Σρέντερ».


«Πρόκειται για μια σαφή αλλαγή παραδείγματος»,

δήλωσε εκφράζοντας την ικανοποίησή του ο Αντρέας Σόκενχοφ, αντιπρόεδρος της κοινοβουλευτικής ομάδας της CDU και πρόεδρος της γαλλο-γερμανικής ομάδας στην Μπούντεσταγκ, την κάτω βουλή του γερμανικού κοινοβουλίου, μιλώντας στο δημόσιο ραδιοσταθμό του Βερολίνου RBB.

«Πρέπει να δούμε στο εξής πώς αυτό θα εφαρμοστεί, όμως οι λέξεις δείχνουν ένα νέο τόνο του προέδρου Ολάντ», υπογράμμισε.

«Στη διάρκεια της προεκλογικής εκστρατείας, είχε ταχθεί εναντίον της πολιτικής της σταθερότητας που εφαρμόζεται από τη γερμανική κυβέρνηση και εναντίον μιας πολιτικής λιτότητας, λέξη που αποτελεί βρισιά στη Γαλλία» εξήγησε.

«Λέει σήμερα πως υποτίμησε το πόσο αδύναμη είναι η ανάπτυξη της γαλλικής οικονομίας και πως πρέπει να γίνει κάτι υπέρ της ανταγωνιστικότητας και της παραγωγικότητας. Ελπίζουμε πως θα προχωρήσει γρήγορα στην εφαρμογή» αυτού που ανακοινώθηκε.

Ο συντηρητικός αξιωματούχος συνέκρινε τη στροφή που κάνει ο Γάλλος πρόεδρος με τη στροφή στη λιτότητα που είχε πραγματοποιήσει ο σοσιαλιστής προκάτοχός του Φρανσουά Μιτεράν το 1983.

«Αν θέλει να κάνει κάτι με τη εντολή του και να ξαναβάλει τη Γαλλία στην οδό της οικονομικής επιτυχίας, πρέπει να έχει το θάρρος να προχωρήσει σε μια ριζοσπαστική αλλαγή πορείας, το ζήτημα είναι αν θα τον ακολουθήσει η πλειοψηφία στο κοινοβούλιο (...) πρέπει τώρα να αποδείξει το κύρος του», δήλωσε ακόμη ο Σόκενχοφ.

Στη συνέντευξη τύπου που έδωσε χθες, ο Γάλλος πρόεδρος ανακοίνωσε πολλά μέτρα που έχουν στόχο να στηρίξουν την ανάπτυξη στο πλαίσιο ενός «συμφώνου ευθύνης» το οποίο προβλέπει κυρίως φορολογικές ελαφρύνσεις ύψους 30 δισ. ευρώ για τις επιχειρήσεις και εξοικονόμηση επιπλέον 50 δισεκ. ευρώ από το 2015 ως το 2017.

Keywords
Τυχαία Θέματα