Εμπόδια στο διάλογο Εκκλησίας – Αριστεράς – Ηχηρή απουσία του ΚΚΕ

Πέρασαν 30 ολόκληρα χρόνια από την τελευταία προσπάθεια προσέγγισης της Αριστεράς με την Εκκλησία, με τις συνθήκες πλέον να έχουν ωριμάσει για έναν ειλικρινή διάλογο.

Χθες στη Θεσσαλονίκη ξεκίνησε το συνέδριο «Εκκλησία και Αριστερά» που διοργανώνεται στην αίθουσα τελετών της Φιλοσοφικής σχολής του ΑΠΘ, ύστερα από πρωτοβουλία του τμήματος Θεολογίας του Αριστοτελείου.

Ωστόσο τα εμπόδια έγιναν φανερά από την πρώτη κιόλας

ημέρα και αυτά ήταν οι απουσίες που τελικά καταγράφηκαν στην έναρξη του διήμερου συμποσίου. Ο Αρχιεπίσκοπος Αθηνών και πάσης Ελλάδος Ιερώνυμος δεν ήρθε για να χαιρετίσει την εκδήλωση, ούτε ο Αλέξης Τσίπρας, όπως είχε αρχικά σχεδιαστεί.

Ο πρώτος έμεινε στην Αθήνα «λόγω υπηρεσιακών αναγκών», ενώ ο δεύτερος βρίσκεται στις ΗΠΑ.

Ηχηρές όμως ήταν και οι απουσίες από την υπόλοιπη Αριστερά. Το ΚΚΕ δεν προσήλθε στην εκδήλωση, γιατί δεν θεώρησε ότι ο ΣΥΡΙΖΑ και η ΔΗΜ.ΑΡ. ανήκουν στην Αριστερά, επομένως έκρινε ορθό το να μην παρευρεθεί καθόλου στο συμπόσιο.

Τον ΣΥΡΙΖΑ εκπροσώπησαν ο γραμματέας του Δημήτρης Βίτσας, ο βουλευτής της Α' Θεσσαλονίκης Τάσος Κουράκης καθώς και άλλα στελέχη της Θεσσαλονίκης, που παραβρέθηκαν στην εκδήλωση, ενώ τη ΔΗΜ.ΑΡ. ο υφυπουργός Παιδείας Θεόδωρος Παπαθεοδώρου.

Αυτό που έχει σημασία είναι πως τα πρώτα βήματα διάλογου μεταξύ Αριστεράς και Εκκλησίας έχουν αρχίσει, ωστόσο η προσέγγιση μεταξύ των κομμάτων της Αριστεράς μάλλον θα αργήσει πολύ!

Keywords
Τυχαία Θέματα