Δύσκολη νύχτα για την Θάσο

Περιορίζονται τα πύρινα μέτωπα που μαίνονται σε διάφορες περιοχές της χώρας, με εξαίρεση την πυρκαγιά που εκδηλώθηκε σε χαράδρα στην περιοχή της Καλλιράχης Θάσου.

Μέχρι στιγμής δεν απειλείται κατοικημένη περιοχή, ωστόσο στην περιοχή πνέουν δυνατοί άνεμοι εντάσεως 4- 5 μποφόρ δυσκολεύοντας πολύ το έργο των πυροσβεστών, ειδικά τώρα που είναι νύχτα, αλλά και λόγω του δύσβατου της περιοχής, καθώς η πυρκαγιά εντοπίζεται σε χαράδρα.

Σύμφωνα με αξιωματικούς της Π.Υ., την νύχτα τα πεζοπόρα τμήματα θα κάνουν ό,τι καλύτερο μπορούν και οι υπόλοιπες δυνάμεις θα αναπτύξουν περίμετρο κοντά στον

δρόμο και πιο χαμηλά, ουσιαστικά περιμένοντας εκεί την φωτιά, που θα μπορούν να την αντιμετωπίσουν.

Oι προσπάθειες των επίγειων δυνάμεων κατάσβεσης της μεγάλης πυρκαγιάς που από το μεσημέρι έχει ξεσπάσει στο νησί της Θάσου, φέρνοντας στους κατοίκους τρομαχτικές μνήμες από τη μεγάλη πυρκαγιά του 1989, έχουν επικεντρωθεί πλέον στην προστασία των οικισμών της Καλλιράχης και των Μαριών κατά τη διάρκεια της νύχτας, εφόσον βεβαίως αυτό χρειαστεί.

Μέχρι στιγμής σύμφωνα με τον δήμαρχο Θάσου Κώστα Χατζηεμμανουήλ η φωτιά έχει κάψει περισσότερα από 4.000 στρέμματα δάσους με πεύκα και πλατάνια. Όπως τόνισε ο κ. Χατζηεμμανουήλ μιλώντας στο ΑΠΕΜΠΕ πρόκειται για τμήμα του αναγεννημένου δάσους μετά την καταστροφική πυρκαγιά του 1989.

Μετά τη δύση του ήλιου οπότε και σταμάτησαν οι ρίψεις νερού από το ελικόπτερο και τα πυροσβεστικά αεροπλάνα, όλες οι προσπάθειες στοχεύουν πλέον στη διάνοιξη αντιπυρικών ζωνών αλλά και δρόμου, προκειμένου οι επίγειες δυνάμεις πυρόσβεσης να φτάσουν όσο πιο κοντά γίνεται στο πύρινο μέτωπο.

Η πρόσβαση προς το σημείο της φωτιάς είναι πολύ δύσκολη καθώς πρόκειται για δύσβατη περιοχή. Για το λόγο αυτό έφτασαν στο νησί ερπυστριοφόρα οχήματα, ενώ σε πλήρη ετοιμότητα είναι ο μηχανολογικός εξοπλισμός του Δήμου, των ιδιωτών του νησιού και της Περιφέρειας Ανατολικής Μακεδονίας και Θράκης.

Στο νησί από το απόγευμα για τον καλύτερο συντονισμό του έργου της πυρόσβεσης, βρίσκονται ο περιφερειάρχης Ανατολικής Μακεδονίας και Θράκης Άρης Γιαννακίδης και ο περιφερειακός διοικητής ΑΜ-Θ του Πυροσβεστικού Σώματος.

Ακριβώς όμως επειδή αναμένεται αυτή η κατάσταση να κρατήσει όλη τη νύχτα και η ουσιαστική μάχη με το πύρινο μέτωπο να δοθεί με το πρώτο φως του ήλιου, έχει ήδη δοθεί εντολή, με τις πρώτες κιόλας ηλιαχτίδες να σηκωθούν δύο αεροσκάφη και δύο ελικόπτερα και να πραγματοποιήσουν συνεχείς ρίψεις νερού από αέρος στο σημείο. Για την κατάσβεση της πυρκαγιάς στο νησί επιχειρούν 37 πυροσβέστες με 14 οχήματα και 21 άτομα πεζοπόρο τμήμα.

Σε εξέλιξη αλλά παρουσιάζοντας βελτιωμένη εικόνα που δεν εμπνέει ανησυχία είναι οι πυρκαγιές σε Αρκαδία, Αμφιλοχία και Αχαΐα. Υπό μερικό έλεγχο τέθηκαν οι πυρκαγιές στο Κατσιμίδι Αττικής, στις Λιβανάτες Φθιώτιδας και νωρίς το απόγευμα στην Άνδρο.

Σε ισχύ η απαγόρευση διέλευσης πεζών και οχημάτων από δάση

Με απόφαση του Υπουργού Δημόσιας Τάξης και Προστασίας του Πολίτη κ. Νίκου Δένδια, δεν επιτρέπεται, από την Παρασκευή (16-08-2013) έως και την Κυριακή (18-08-2013), η διέλευση οχημάτων και πεζών στις δασικές εκτάσεις και τα περιαστικά δάση των περιοχών για τις οποίες προβλέπεται πολύ υψηλός κίνδυνος εκδήλωσης πυρκαγιάς (κατηγορία κινδύνου 4).

Το μέτρο θα ισχύει από τη δύση μέχρι την ανατολή του ηλίου. Οι περιορισμοί αυτοί, εφόσον κριθεί απαραίτητο, δύναται να επεκταθούν και κατά τη διάρκεια της ημέρας. Παράλληλα, θα ενδυναμωθούν οι περιπολίες από τις δυνάμεις της Ελληνικής Αστυνομίας και του Πυροσβεστικού Σώματος.

Διαβάστε επίσης:

Καλύτερη η εικόνα στα πύρινα μέτωπα

Θάσος: «Κινδυνεύει χωριό, αν αλλάξει ο άνεμος» (vid)

Εκτός ελέγχου η φωτιά στη Θάσο- Υπό έλεγχο δύο μέτωπα

Keywords
Τυχαία Θέματα