Ολάντ - Κάμερον: «Ισχυρό ευρωπαϊκό μήνυμα» για την Αίγυπτο

Την ανάγκη για «ένα ισχυρό ευρωπαϊκό μήνυμα» προκειμένου να επιτευχθεί έξοδος από την κρίση στην Αίγυπτο υπογράμμισαν ο γάλλος πρόεδρος Φρανσουά Ολάντ και ο βρετανός πρωθυπουργός Ντέιβιντ Κάμερον σε τηλεφωνική επικοινωνία που είχαν.


Κατά τη διάρκεια της επικοινωνίας τους, οι δύο ηγέτες, διαπίστωσαν «τη σύγκλιση των αναλύσεών τους όσον αφορά την σοβαρότητα της βίας των τελευταίων ημερών» και σημείωσαν ότι «η ΕΕ θα πρέπει να εξετάσει τις σχέσεις της με την Αίγυπτο», σύμφωνα

με ανακοίνωση της γαλλικής προεδρίας.

Υπογράμμισαν ακόμη ότι «ο τερματισμός της βίας και της καταστολής, ο σεβασμός των ανθρωπίνων δικαιωμάτων από όλους, η επανάληψη του ενδοαιγυπτιακού διαλόγου θα πρέπει να αποτελέσουν άμεση προτεραιότητα».

Σύμφωνα με τους δύο ηγέτες, η ΕΕ «θα πρέπει να διατυπώσει αυτές τις αξιώσεις και να εξετάσει τις σχέσεις της με την Αίγυπτο». Ο Γάλλος πρόεδρος και ο Βρετανός πρωθυπουργός ζήτησαν ακόμη οι υπουργοί Εξωτερικών της ΕΕ «να συνέλθουν γρήγορα με αυτόν τον σκοπό».

Την ίδια ώρα οι ΗΠΑ κάλεσαν σήμερα την Αίγυπτο να μην προσφεύγει στη χρήση «θανάσιμης βίας» κατά των ειρηνικών διαδηλωτών, σημειώνοντας πάντως παράλληλα ότι υπάρχουν «πληροφορίες σύμφωνα με τις οποίες ορισμένοι διαδηλωτές προσέφυγαν στη βία».

«Δηλώσαμε σαφώς ότι οι Αιγύπτιοι έχουν το οικουμενικό δικαίωμα για την πραγματοποίηση συναθροίσεων και την ελεύθερη έκφραση, στα οποία περιλαμβάνεται η πραγματοποίηση ειρηνικών διαδηλώσεων», σημείωσε η εκπρόσωπος του αμερικανικού υπουργείου Εξωτερικών Τζένιφερ Ψάκι σε ηλεκτρονικό της μήνυμα προς το Γαλλικό Πρακτορείο.

Η αμερικανική διπλωματία «καλεί για άλλη μια φορά όλες τις πλευρές να δώσουν τέλος στην βία», υπογράμμισε επίσης η Ψάκι, επισημαίνοντας ότι «η κυβέρνηση έχει μια ιδιαίτερη ευθύνη για την διασφάλιση ενός ευνοϊκού κλίματος προκειμένου οι Αιγύπτιοι να μπορούν να ασκούν με ηρεμία τα οικουμενικά τους δικαιώματα».

Διαβάστε επίσης:

Αιματηρές οι «πορείες της οργής» σε όλη τη χώρα

Ρωσία: Ακυρώνουν τουριστικά πακέτα για Αίγυπτο

Έκτακτη σύνοδο για την Αίγυπτο ζητούν Μέρκελ και Ολάντ

Στο «κόκκινο» οι σχέσεις Αιγύπτου- Τουρκίας

Keywords
Τυχαία Θέματα