Δύο νομοσχέδια απειλούν να ρίξουν την κυβέρνηση

Τα νομοσχέδια για την ιδιωτικοποίηση των τραπεζών και την πώληση της ΔΕΗ, φοβίζουν το Μαξίμου -Υπαινιγμοί και ανησυχίες για τις κινήσεις «διαπλεκόμενων»

Έντονη νευρικότητα και ανησυχία επικρατεί στο Μαξίμου, και αυτή σίγουρα δεν οφείλεται μόνο στις διαπραγματεύσεις με την τρόικα, που όπως όλα δείχνουν

δεν εξελίσσονται όπως θα ήθελε η κυβέρνηση.

Η μεγαλύτερη ανησυχία προέρχεται από πληροφορίες που φτάνουν στο Πρωθυπουργικό γραφείο και σχετίζονται με κινήσεις παρασκηνίου επιχειρηματικών συμφερόντων.

Οι κινήσεις αυτές αφορούν δύο κρίσιμα νομοσχέδια που έρχονται μέχρι το τέλος του μήνα στη Βουλή για να συζητηθούν και να ψηφιστούν.

Το ένα αφορά την επαναϊδιωτικοποίηση των τραπεζών και αποτελεί πραγματικό αγκάθι, αφού η τρόικα εμφανίζεται ανυποχώρητη στις απαιτήσεις της και ζητά η αγορά μετοχών να γίνει με τιμές αγοράς.

Τι σημαίνει αυτό;

Πολύ απλά, ότι το Ταμείο Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας θα μπορεί να πουλάει τις μετοχές των τραπεζών σε πολύ χαμηλότερη τιμή από αυτήν που το ίδιο το Ταμείο είχε αγοράσει κατά την ανακεφαλαιοποίηση των 4 συστημικών τραπεζών, που τελικά προσετέθη στο δημόσιο χρέος.

Η ρύθμιση αυτή θα ανοίξει τους ασκούς του Αιόλου, με τον Σύριζα να απειλεί ευθέως με ειδικό δικαστήριο αλλά και βουλευτές της κυβερνητικής πλειοψηφίας να είναι ιδιαίτερα επιφυλακτικοί.

Ο Αλέξης Τσίπρας μάλιστα ετοιμάζεται να σηκώσει πολύ ψηλά τους τόνους της αντιπαράθεσης με την κυβέρνηση στη Βουλή για τα δύο συγκεκριμένα νομοσχέδια, καταγγέλλοντας χαριστικές ρυθμίσεις και ''ξεπούλημα'' των τραπεζών και της ΔΕΗ.

Στο Μαξίμου εκτιμούν ότι υπάρχουν κύκλοι επιχειρηματικών συμφερόντων που επιχειρούν να ματαιώσουν την επαναϊδιωτικοποίηση των τραπεζών, εξυπηρετώντας δικά τους συμφέροντα ενώ ανάλογη ανησυχία υπάρχει και για το νομοσχέδιο για την πώληση της ΔΕΗ που πρόκειται και αυτό να έρθει στη Βουλή εντός του Μαρτίου.

Στο Πρωθυπουργικό περιβάλλον παρατηρούν και το θόρυβο που έχει ξεσπάσει για το Ελληνικό, και τη μοναδική προσφορά που έχει κατατεθεί από τον Όμιλο Λάτση, τον οποίο δεν θεωρούν τυχαίο αλλά εκτιμούν ότι εντάσσεται σε ένα ευρύτερο σχέδιο αποσταθεροποίησης της κυβέρνησης.

Πιστεύουν ότι όσο και αν υπάρχουν μαξιλαράκια τύπου Λοβέρδου για να στηρίξουν την κυβερνητική πλειοψηφία στη Βουλή, ο κίνδυνος είναι ορατός λόγω και της γενικευμένης αποσάθρωσης του ΠΑΣΟΚ αλλά και κάποιων βουλευτών της Ν.Δ που εμφανίζονται διαφοροποιημένοι. Οι τελευταίοι ενδέχεται να εκλάβουν τα δύο αυτά νομοσχέδια αλλά και την υπόθεση του Ελληνικού, ως μία καλή αφορμή για να καταστεί ευδιάκριτη η διαφοροποίηση τους.

Φόβος υπάρχει και για τους Παπανδρεϊκούς βουλευτές, που οι προθέσεις τους απέναντι στην κυβέρνηση δεν είναι ξεκάθαρες σε ότι αφορά τη στήριξη της.

Από το Μαξίμου, διαμηνύεται προς όλες τις κατευθύνσεις ότι μία καταψήφιση νομοσχεδίου θα σημάνει άμεση προσφυγή στις κάλπες αλλά και δημόσια καταγγελία των βουλευτών για υπονόμευση της κυβέρνησης.

Διαβάστε επίσης:

Γκρεμίζουν τα μνημόνια τα δικαστήρια

Στη δημοσιότητα ο απολογισμός του ΤΧΣ

ΣΥΡΙΖΑ: Αμφισβητεί τις κεφαλαιακές ανάγκες των τραπεζών

Keywords
Τυχαία Θέματα