«Δίκαιο το αίτημα της Ελλάδας»!

Αλλά μάλλον ουτοπικό... Ο Αυστριακός, πολιτογραφημένος Έλληνας, επιφανής ιστορικός του Β' Παγκοσμίου Πολέμου Χάγκεν Φλάισερ, εξηγεί γιατί η Γερμανία αρνείται ακόμη και να συζητήσει το θέμα.

Από τον Παναγιώτη Χριστόπουλο

Πρόκειται για ένα ζήτημα που επιστρέφει στην επικαιρότητα κάθε τόσο. «Αν οι Γερμανοί μας πληρώσουν αποζημιώσεις για όσα έκαναν στους Έλληνες κατά την διάρκεια της Κατοχής και αν αποπληρώσουν το κατοχικό δάνειο, όχι μόνο θα ξεχρεώσουμε, αλλά θα μας μείνουν χρήματα και για ανάπτυξη». Όσο λαϊκιστική και απλοϊκή κι αν ακούγεται αυτή η φράση, η αλήθεια είναι ότι ισχύει.

Μόνο που για να εκπληρωθεί αυτό το «αν», μάλλον θα έπρεπε να ζούμε σε έναν κόσμο ουτοπικό.

Γιατί αυτό που επίσης ισχύει είναι ότι οι ελληνικές κυβερνήσεις από τον Εμφύλιο και μετά «φρόντισαν» να κλείσουν άτυπα το θέμα, έχοντας δώσει στην ουσία στους Γερμανούς το δικαίωμα να απορρίπτουν ακόμη και την συζήτηση επ' αυτού. Ανταλλάγματα πήραμε διάφορα, βέβαια, αλλά σήμερα που το χρήμα μοιάζει πιο πολύτιμο από ποτέ, φαίνονται πενιχρά μπροστά στις πραγματικές αποζημιώσεις.

O επιφανέστατος ιστορικός του Β' Παγκοσμίου Πολέμου, Χάγκεν Φλάισερ, Έλληνας πολίτης από το 1985 και καθηγητής στο Πανεπιστήμιο Αθηνών έδωσε πρόσφατα μια αποκαλυπτική συνέντευξη στην αυστριακή εφημερίδα "Der Standard". Κι εκεί ήταν σαφής: Είναι απόλυτα δίκαιο το αίτημα των Ελλήνων για καταβολή αποζημιώσεων από την Γερμανία. Στη συνέχεια, όμως, ανέλυσε γιατί το timing αυτήν τη στιγμή είναι λάθος, καθώς και το τι πρέπει να περιμένει πραγματικά η Ελλάδα ότι μπορεί να λάβει και γιατί.

Οι ελληνικές απώλειες

Σύμφωνα με τον Φλάισερ, οι ελληνικές απώλειες κατά τον Β' Παγκόσμιο Πόλεμο ήταν συγκριτικά πολύ μεγαλύτερες από άλλων χωρών. Μόνο η Σοβιετική Ένωση και η Πολωνία υπέφεραν περισσότερο. Εκτός από τους 60.000 Εβραίους της Ελλάδας που εκτελέστηκαν ή οδηγήθηκαν στα στρατόπεδα συγκέντρωσης για να βρουν φρικτό θάνατο, τουλάχιστον 100.000 Έλληνες πέθαναν από την πείνα, ενώ αυτοί που εκτελέστηκαν κατά την διάρκεια αντιποίνων από τον κατοχικό στρατό ή σε συμπλοκές με τους Γερμανούς και τους ταγματασφαλίστες ήταν επίσης δεκάδες χιλιάδες!

Είναι δύσκολο να μιλήσει κανείς με ακριβή νούμερα, ωστόσο υπάρχει η εκτίμηση της ελληνικής κυβέρνησης μετά το τέλος του πολέμου, που έκανε λόγο για ζημία 10 δις. προπολεμικών δολαρίων. Η Ελλάδα έλαβε, όχι από τους Γερμανούς, αλλά από την Υπηρεσία Αποζημιώσεων που έστησαν οι Σύμμαχοι μετά το πέρας του πολέμου, περίπου 25 εκατ. δολάρια (σημερινά). Φυσικά όχι σε ρευστό, αλλά κυρίως σε βιομηχανικά μηχανήματα που μεταφέρθηκαν στη χώρα μας από γερμανικά εργοστάσια.

Η παραίτηση από τις αποζημιώσεις

Η αλήθεια, πάντως, είναι πως καμμία χώρα δεν έλαβε αποζημιώσεις από τους Γερμανούς. Οι Δυτικοί Σύμμαχοι δεν ήθελαν να διαλύσουν τελείως τη Γερμανία, την οποία χρειάζονταν ως προγεφύρωμα απέναντι στην ολοένα και αυξανόμενη δύναμη της Σοβιετικής Ένωσης. Μοίρασαν οι ίδιοι μέσω της Υπηρεσίας Αποζημιώσεων μηχανήματα και πρώτες ύλες και μετά συμβού

Keywords
Τυχαία Θέματα