Δεν θα είναι υποψήφια η πρωθυπουργός της Σλοβακίας

Δεν θα διεκδικήσει δεύτερη θητεία η απερχόμενη πρωθυπουργός της Σλοβακίας, Ιβέτα Ραντιτσόβα, στις πρόωρες εκλογές που έχουν προκηρυχθεί για τον Μάρτιο του 2012.

«Αποφάσισα να μην είμαι υποψήφια στις πρόωρες εκλογές», δήλωσε η Ραντιτσόβα. «Καταφέραμε να πετύχουμε κάποια πράγματα, όμως δεν μπορέσαμε να φτάσουμε μέχρι το τέλος. Η κυβέρνησή μας δεν κέρδισε την ψήφο εμπιστοσύνης (...) Θα μπορούσα να ζητήσω την ψήφο για το ίδιο πράγμα; Πιστεύω όχι. Γι' αυτό αποφάσισα να μην κατέβω στις εκλογές», εξήγησε.

Η

κυβέρνηση της Σλοβακίας κατέρρευσε στις αρχές του μήνα μήνα, έπειτα από την απόρριψη από το κοινοβούλιο της ενίσχυσης του Ευρωπαϊκού Ταμείου Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας (EFSF), που εγκρίθηκε τελικά σε δεύτερη ψηφοφορία με τη στήριξη της αντιπολίτευσης.

Η Ραντιτσόβα, 54 ετών, θα ηγηθεί της απερχόμενης κυβέρνησης μέχρι τις εκλογές, ενώ επεσήμανε ότι μετά τις εκλογές θα αφοσιωθεί στη δουλειά της στο πανεπιστήμιο και άφησε ανοιχτό το ενδεχόμενο να θέσει υποψηφιότητα για την προεδρία της χώρας το 2014.

Ο επικεφαλής του κόμματός της, της Σλοβακικής Δημοκρατικής και Χριστιανικής Ένωσης (SDKU), υπουργός Εξωτερικών Μίκουλας Τζούριντα δήλωσε έτοιμος να ηγηθεί του κόμματος στις βουλευτικές εκλογές.

Σύμφωνα με τις δημοσκοπήσεις, ο πρώην πρωθυπουργός της χώρας Ρόμπερτ Φίκο, το αριστερό κόμμα Smer του οποίου είχε ζητήσει να προκηρυχθούν πρόωρες εκλογές με αντάλλαγμα να υποστηρίξει τη διεύρυνση του ΕΤΧΣ, θα κερδίσει τις εκλογές της 10ης Μαρτίου.

Keywords
Τυχαία Θέματα