Χειρονομίες «καλής θέλησης» ζητά ο ΟΗΕ από το Ισραήλ

Συνομιλίες μεταξύ Ισραηλινών και Παλαιστινίων ξεκινούν σήμερα στο Τελ Αβίβ, παρουσία του γενικού γραμματέα των Ηνωμένων Εθνών, Μπαν Κι Μουν.

Στόχος είναι να ασκηθούν πιέσεις στις δύο πλευρές ώστε να συνεχίσουν οι απευθείας συνομιλίες.

Παρών στη συνάντηση θα είναι και ο υπουργός Εξωτερικών της Γερμανίας, Γκίντο Βεστερβέλε.

Οι Παλαιστίνιοι εξετάζουν το εάν και κατά πόσο θα διακόψουν τις συνομιλίες με το Ισραήλ, επειδή δεν έχει ακόμη υποβάλει προτάσεις για τα δύο υπό διαπραγμάτευση θέματα, των συνόρων και της ασφάλειας, και για την άρνησή του να παγώσει την οικοδόμηση

εποικισμών στη Δυτική Όχθη.

Ο πρόεδρος της Παλαιστινιακής Αρχής, Μαχμούντ Αμπάς, πρόκειται να έχει διαβουλεύσεις με τον Αραβικό Σύνδεσμο το Σάββατο, πριν από τη λήψη της τελικής απόφασης.

Ο Μπαν Κι Μουν, από τη μεριά του, κάλεσε σήμερα το Ισραήλ να κάνει «χειρονομίες καλής θέλησης».

«Η ισραηλινή κυβέρνηση πρέπει να κάνει κάποιες χειρονομίες καλής θέλησης για να συνεχιστούν οι συνομιλίες. Φυσικά, αυτό προϋποθέτει επίσης ότι η Παλαιστινιακή Αρχή θα συμμετάσχει στο διάλογο», δήλωσε ο γενικός γραμματέας από το Αμάν, όπου άρχισε την επίσκεψή του στη Μέση Ανατολή.

Ωστόσο, δεν διευκρίνισε για ποιες ενέργειες πρόκειται, αλλά έχει επικρίνει συχνά τη συνέχιση του ισραηλινού επικοιστικού προγράμματος, του οποίου οι Παλαιστίνιοι ζητούν τον τερματισμό για να επαναλάβουν τις διαπραγματεύσεις.

Keywords
Τυχαία Θέματα