Αποχωρούν και επίσημα τα Γαλλικά στρατεύματα από το Αφγανιστάν

Την ικανοποίησή του για την αποδοχή από τους συμμάχους του αιτήματος των γάλλων να αποχωρήσουν μέχρι το τέλος του 2012 από το Αφγανιστάν, εξέφρασε ο Φρανσουά Ολάντ.

Ο γάλλος πρόεδρος, στις δηλώσεις του είπε: «Οι μάχιμες δυνάμεις θα έχουν αποχωρήσει από το Αφγανιστάν έως τα τέλη της χρονιάς. Το 2013 θα παραμείνουν μόνο εκπαιδευτές για τις δυνάμεις της αστυνομίας και για τα στελέχη του αφγανικού στρατού και αυτό θα γίνει στο πλαίσιο της επιχείρησης της Διεθνούς Δύναμης Αρωγής στην Ασφάλεια του Αφγανιστάν (ISAF). Επί της αρχής μπορέσαμε να

καταλήξουμε σε μια συμφωνία. Παρατηρήσαμε ότι η θέση της Γαλλίας έγινε πλήρως σεβαστή και ταυτόχρονα διαπίστωσα ότι οι γείτονές μας κατανοούν πλήρως τη σημασία της επιχείρησής αυτής. Υπογράμμισα τη γαλλική θέση τονίζοντας παράλληλα ότι μπορεί να αναληφθεί δράση η οποία θα παραμείνει στο πλαίσιο της ISAF».

Αναφερόμενος στις συζητήσεις του με τον Ομπάμα, τόνισε: «Ήμουν ανοιχτός στη συνομιλία με τον Μπαράκ Ομπάμα και είπα, με τους συνομιλητές μου, ότι το σημείο αυτό δεν είναι διαπραγματεύσιμο γιατί πρόκειται για θέμα γαλλικής κυριαρχίας και ο καθένας το κατάλαβε καλά».

Καταλήγοντας, ο Φ. Ολάντ θέλησε να επισημάνει πως η απόφαση αυτή δεν θέτει σε κίνδυνο την επιχείρηση του ΝΑΤΟ.

Keywords
Τυχαία Θέματα