Τα είπαν για το Κυπριακό Μουν και Γκιουλ

Συνάντηση με τον τούρκο πρόεδρο, Αμντουλάχ Γκιουλ είχε ο γ.γ. των Ηνωμένων Εθνών, Μπαν Κι Μουν, στο περιθώριο της συνόδου του ΝΑΤΟ, στο Σικάγο.

Οι δύο άντρες μίλησαν για το Κυπριακό, την κατάσταση που επικρατεί σε χώρες όπως η Σομαλία η Συρία και το Αφγανιστάν, με τον κ. Μουν να εκφράζει την έντονη ανησυχία του για την έλλειψη προόδου που παρουσιάζεται στις συζητήσεις για το Κυπριακό.

Ο εκπρόσωπος του κ. Μουν τόνισε πως ο γ.γ. του ΝΑΤΟ ευχαρίστησε

τον πρόεδρο για τη γενναιόδωρη υποστήριξη της τουρκικής κυβέρνησης και του λαού για τους Σύριους πρόσφυγες. Μάλιστα, επεσήμανε ό,τι ο ειδικός απεσταλμένος συνεχίζει να πιέζει όλες τις πλευρές στη Συρία για να σταματήσουν τη βία και να εφαρμόσουν το σχέδιο των έξι σημείων.

Ο ειδικός σύμβουλος του γγ για το κυπριακό, αναμένεται να τα πει με τον κ. Μουν στη Νέα Υόρκη τις επόμενες μέρες. Ο Αλεξάντερ Ντάουνερ θα ενημερώσει για το αδιέξοδο που παρατηρείται στις διαπραγματεύσεις και από κοινού θα αποφασίσουν ποιο θα είναι το επόμενο βήμα.

Στη Νέα Υόρκη θα βρίσκεται, προερχόμενος από το Σικάγο, και ο Τούρκος υπουργός Εξωτερικών, Αχμέτ Νταβούτογλου. Οι Τούρκοι απορρίπτουν το ενδεχόμενο συνέχισης των συνομιλιών για το Κυπριακό μετά την ανάληψη της κυπριακής προεδρίας στην Ευρωπαϊκή Ένωση. Διπλωματικές πηγές στην έδρα του ΟΗΕ υποστηρίζουν ότι, με βάση τα σημερινά δεδομένα, δεν διαφαίνεται καμία ενθαρρυντική εξέλιξη για συνέχιση των διαπραγματεύσεων, επειδή η 'Αγκυρα και η τουρκοκυπριακή ηγεσία επιμένουν στην άμεση σύγκληση πολυμερούς διάσκεψης και αρνούνται κάθε συζήτηση μετά την 1η Ιουλίου.

Keywords
Τυχαία Θέματα