Αίγυπτος: Καταδίκη πρώην υπουργού Πετρελαίου σε 15 χρόνια φυλάκιση

Ποινή κάθειρξης 15 ετών επιβλήθηκε σε έναν πρώην υπουργό Πετρελαίου της Αιγύπτου και σε έναν ακόμη επιχειρηματία που καταζητείται, επειδή είχαν πουλήσει στο Ισραήλ φυσικό αέριο, σε χαμηλότερη τιμή από αυτή της αγοράς.

Δικαστική πηγή της χώρας, σε δηλώσεις της είπε: «Το ποινικό δικαστήριο του Καΐρου καταδίκασε τον πρώην υπουργό Πετρελαίου

Σάμεχ Φάχμι και τον καταζητούμενο επιχειρηματία Χουσέιν Σάλεμ σε 15 χρόνια κάθειρξη για την υπόθεση της πώλησης αερίου».

Ακόμη, υπήρξαν ποινές από τρία έως 10 χρόνια σε πέντε ανώτερους αξιωματούχους της Αιγυπτιακής Αρχής Πετρελαίου.

Όλοι κατηγορούνται «ότι εξήγαγαν φυσικό αέριο στο Ισραήλ σε τιμή κατώτερη από αυτή της διεθνούς αγοράς, βλάπτοντας τα δημόσια ταμεία».

Ο Σάλεμ είχε διαφύγει στην Ισπανία, ωστόσο δικαστήριο της ευρωπαϊκής χώρας συμφώνησε να τον εκδόσει στην Αίγυπτο.

Η Αίγυπτος, που σύμφωνα με εκτιμήσεις παρέχει το 40% του φυσικού αερίου που καταναλώνεται στο Ισραήλ, αποφάσισε τον Απρίλιο να σταματήσει τις εξαγωγές αερίου προς τη χώρα αυτή επισημαίνοντας στη συνέχεια ότι οι παραδόσεις ενδέχεται να επαναληφθούν με την προϋπόθεση ότι θα αναθεωρηθούν οι τιμές και θα υπάρξουν τροποποιήσεις στη συμφωνία.

Η συμφωνία για την παράδοση φυσικού αερίου στο Ισραήλ, που συνήφθη επί προεδρίας Χόσνι Μουμπάρακ, είναι εδώ και μήνες αντικείμενο πολεμικής στην Αίγυπτο, καθώς εκτιμάται ότι πωλούταν σε πολύ χαμηλή τιμή.

Keywords
Τυχαία Θέματα