Spiegel: Αναδιαπραγμάτευση με οδηγό την Ισπανία θέλουν οι Έλληνες

Η συμφωνία της Ισπανίας θα αποτελέσει οδηγό για τους Έλληνες, γράφει η γερμανική εφημερίδα Spiegel αναφερόμενη στη συμφωνία που πέτυχε η Μαδρίτη


Η Ισπανία δεν θα καταφύγει στον μηχανισμό διάσωσης, αλλά θα ζητήσει δανειακή βοήθεια για τις τράπεζές της – έτσι τουλάχιστον θεωρεί η ισπανική κυβέρνηση και δεν θέλει να εκπληρώσει αυστηρούς όρους για τη βοήθεια.

Μπορεί η Ευρωπαϊκή Ένωση να έχει άλλη άποψη, ωστόσο οι Έλληνες άκουσαν προσεκτικά και τώρα ζητούν

νέες διαπραγματεύσεις για το δικό τους πακέτο βοήθειας, σύμφωνα με το Spiegel.

Η συμφωνία που πέτυχε η Μαδρίτη αποδεικνύει ότι το πρόγραμμα λιτότητας, το οποίο επεβλήθη σε αντάλλαγμα της βοήθειας, είναι αποτυχημένο, δήλωσε χθες εκπρόσωπος του ΣΥΡΙΖΑ, που απορρίπτει κατά βάση τους όρους του μεταρρυθμιστικού προγράμματος. «Η συζήτηση που διεξάγεται στην Ευρώπη δημιουργεί για την Ελλάδα και την Ευρωζώνη νέες προοπτικές», τόνισε.

Παρόμοιες ήταν οι δηλώσεις του αρχηγού της ΝΔ, Αντώνη Σαμαρά, σημειώνει το δημοσίευμα: Ο τρόπος που έδρασε η ισπανική κυβέρνηση δείχνει ότι η Ελλάδα μπορεί να περιμένει περισσότερα από τις διαπραγματεύσεις παρά από τη ρήξη με τους δανειστές.

Ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ Ευ. Βενιζέλος θεωρεί τους όρους της βοήθειας προς την Ισπανία απόδειξη του ότι η Ευρωζώνη προετοιμάζεται για αποκλεισμό της Ελλάδας από τη νομισματική ένωση, αν ο ΣΥΡΙΖΑ κερδίσει τις εκλογές της ερχόμενης Κυριακής. «Επεξεργάζονται ένα τείχος πυροπροστασίας, για να είναι έτοιμοι για όλα όσα τυχόν συμβούν στην Ελλάδα», δήλωσε ο Βενιζέλος.

Όπως έγινε εχθές γνωστό κύκλοι της ΕΕ συζητούν ήδη, για την περίπτωση εξόδου της Ελλάδας από το ευρώ, το ενδεχόμενο να τεθεί πλαφόν στις αναλήψεις από τα ΑΤΜ και να διενεργούνται συνοριακοί έλεγχοι κεφαλαίων.

Ωστόσο οι αγορές παραμένουν επιφυλακτικές.

Keywords
Τυχαία Θέματα