Reuters: Τηλεδιάσκεψη μελών της ΕΚΤ για τον ΕLA στις ελληνικές τράπεζες

Σύμφωνα με πληροφορίες του ειδησεογραφικού πρακτορείου Reuters, αξιωματούχοι της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας πραγματοποίησαν σήμερα (Πέμπτη 12/2/15) τηλεδιάσκεψη σχετικά με την…

Η ΕΚΤ έχει εξουσιοδοτήσει την Τράπεζα της Ελλάδας

να διαθέσει στις ελληνικές τράπεζες έκτακτη βοήθεια έως 60 δισ. ευρώ μέσω του ELA, όπως αναφέρουν στο πρακτορείο αναφέρουν άτομα με γνώση της υπόθεσης, αν και αυτό χρειάζεται την τακτική έγκριση του Δ.Σ. της Κεντρικής Τράπεζας.

Σε σχετική ερώτηση του Reuters η ΕΚΤ δεν θέλησε να κάνει κάποιο σχόλιο.

Το Reuters σημειώνει ότι ο ELA είναι αυτή τη στιγμή η μοναδική διέξοδος στη ρευστότητα των τραπεζών στην Ελλάδα, μετά την απόφαση της ΕΚΤ την προηγούμενη εβδομάδα να σταματήσει να δέχεται ελληνικά ομόλογα για τις πράξεις ρευστότητας που διενεργεί.

Αν και η έκτακτη ενίσχυση σε ρευστότητα παρέχεται με ευθύνη της Τράπεζας της Ελλάδας, το Δ.Σ. της ΕΚΤ έχει τον τελικό λόγο στα πράξεις του ELA οι οποίες υπόκεινται σε αυστηρούς περιορισμούς, προσθέτει το πρακτορείο. Οι τράπεζες πρέπει να είναι φερέγγυες για να έχουν πρόσβαση στον ELA.

Το Δ.Σ. της ΕΚΤ θα συνεδριάσει πάλι στις 18 Φεβρουαρίου αν και τα 25 μέλη του είναι ελεύθερα να πραγματοποιούν τηλεδιασκέψεις ανά πάσα στιγμή.

Keywords
Τυχαία Θέματα