OPCW: Δεν έγινε χρήση χημικών στη Συρία

Ο διεθνής Οργανισμός για την Απαγόρευση των Χημικών Όπλων (OPCW) ανακοίνωσε σήμερα ότι δεν διαθέτει πληροφορίες από ανεξάρτητες πηγές για τη χρήση τέτοιου είδους όπλων στη Συρία —όπως ισχυρίζονται και οι δύο αντιμαχόμενες πλευρές ότι συνέβη στη χώρα— αλλά ότι "παρακολουθεί από κοντά" την κατάσταση.

Ο Τούρκος διπλωμάτης Αχμέτ Ιζιμτζί, ο γενικός διευθυντής του OPCW, είπε ότι θα εξετάσει τις πληροφορίες που μεταδόθηκαν από τα μέσα ενημέρωσης και θα προσπαθήσει να εξακριβώσει τις συνέβη ώστε να εκτιμήσει την κατάσταση.

Η συριακή κυβέρνηση και

οι αντάρτες αλληλοκατηγορούνται για μια επίθεση με χημικά όπλα στο Χαλέπι που σημειώθηκε σήμερα. Εάν επιβεβαιωθεί, αυτή θα είναι η πρώτη φορά που χρησιμοποιούνται χημικά όπλα στη συριακή σύγκρουση.

Όταν ρωτήθηκε αν ο OPCW έχει ανεξάρτητη πληροφόρηση που να επιβεβαιώνει τη χρήση χημικών όπλων ο Ιζιμτζί απάντησε: "Όχι, δεν έχουμε. Δεν νομίζω ότι αυτή τη στιγμή ξέρουμε περισσότερα απ' όσα γνωρίζετε εσείς. Φυσικά, έχουμε δει τις αναφορές και παρακολουθούμε την κατάσταση".

Νωρίτερα, μιλώντας σε ένα σεμινάριο που οργάνωσε το Κέντρο για τον Αφοπλισμό και τη Μη Διάδοση των Πυρηνικών στη Βιένη, ο Ιζιμτζί είπε ότι οι αναφορές ότι η Συρία διαθέτει μεγάλα αποθέματα τέτοιων όπλων συνιστά "μεγάλη πηγή ανησυχίας".

Ο OPCW, που εδρεύει στη Χάγη, έχει 188 χώρες-μέλη και ιδρύθηκε για να επιβλέπει την απαγόρευση παραγωγής, συγκέντρωσης και χρήσης χημικών όπλων. Η Συρία δεν έχει υπογράψει τη διεθνή συνθήκη για την απαγόρευση των χημικών και δεν επομένως δεν είναι υποχρεωμένη να δηλώνει τα χημικά όπλα που διαθέτει, ούτε να επιτρέπει σε παρατηρητές να τα ελέγχουν.

Ο Ιζιμτζί κατέστησε σαφές ότι δεν θα ήθελε να στείλει εμπειρογνώμονες σε εμπόλεμη ζώνη.

Keywords
Τυχαία Θέματα
OPCW, Συρία,OPCW, syria