Nέα σελίδα στις γαλλο-τουρκικές σχέσεις ανοίγουν Ερντογάν-Ολάντ

Η Τουρκία θα άρει τις κυρώσεις που έχει επιβάλει στη Γαλλία σχετικά με το ζήτημα της αρμενικής γενοκτονίας. Αυτό ανακοίνωσε σήμερα ο Τούρκος Πρωθυπουργός Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, προσκαλώντας ταυτόχρονα τον Γάλλο πρόεδρο Φρανσουά Ολάντ να επισκεφθεί τη χώρα.

Η τουρκική πρόσκληση προς τον Γάλλο Πρόεδρο έγινε στη διάρκεια συνομιλίας τους στο Ρίο ντε Τζανέιρο, στο περιθώριο της συνόδου κορυφής για τη βιώσιμη ανάπτυξη, σύμφωνα με το τουρκικό πρακτορείο ειδήσεων Ανατολή.

Ο Ερντογάν επισήμανε στο συνομιλητή του πως

η τελευταία επίσκεψη ενός Γάλλου προέδρου χρονολογείται πριν από 20 χρόνια και προσκάλεσε τον νέο αρχηγό του γαλλικού κράτους να μεταβεί στην Τουρκία, διευκρίνισε το πρακτορείο. Ο Ολάντ απάντησε πως βλέπει ευνοϊκά μια τέτοια επίσκεψη.

Οι δύο ηγέτες επανέλαβαν επίσης ότι είναι σημαντικό να ανοίξει μια νέα σελίδα στις διμερείς σχέσεις, προσθέτει το πρακτορείο.

Ο Τούρκος υπουργός Εξωτερικών Αχμέτ Νταβούτογλου δήλωσε στη συνέχεια πως οι κυρώσεις που έχουν επιβληθεί σε βάρος του Παρισιού "δεν θα είναι πλέον επίκαιρες", μετά την εκλογή του Ολάντ.

"Ο κ. Ερντογάν έδωσε τις απαραίτητες οδηγίες μετά τη συνάντησή του με τον πρόεδρο Ολάντ (...) Οι κυρώσεις δεν θα είναι πλέον επίκαιρες λόγω της νέας θέσης της Γαλλίας", υπογράμμισε ο Νταβούτογλου στη διάρκεια συνέντευξής του προς το τουρκικό ειδησεογραφικό δίκτυο CNN-Türk. Ο ίδιος διευκρίνισε πως θα επισκεφθεί το Παρίσι στις 5 Ιουλίου.

Μετά την ψήφιση από τη γαλλική Εθνοσυνέλευση, στα τέλη της περυσινής χρονιάς, ενός νομοσχεδίου βάσει του οποίου τιμωρείται η άρνηση της αρμενικής γενοκτονίας (1915-1917) επί Οθωμανικής Αυτοκρατορίας, την οποία η Τουρκία εξακολουθεί να αρνείται να παραδεχθεί, η Άγκυρα είχε αναστείλει την πολιτική και στρατιωτική συνεργασία της με τη Γαλλία.

Keywords
Τυχαία Θέματα