Kατάφεραν να σώσουν 500 μετανάστες που επέβαιναν σε πέντε φουσκωτά

Η ιταλική ακτοφυλακή ανακοίνωσε σήμερα ότι στελέχη της διέσωσαν τις τελευταίες 24 ώρες σχεδόν 500 επίδοξους μετανάστες, οι οποίοι επέβαιναν σε πέντε φουσκωτά σκάφη και είχαν φθάσει στα ανοικτά των ακτών της Σικελίας, αφού έλαβε σήματα κλήσης σε βοήθεια στην διάρκεια της νύχτας.

Ο εκπρόσωπος της ακτοφυλακής Μάρκο ντι Μίλα δήλωσε ότι ανάμεσα στους επίδοξους μετανάστες, οι οποίοι στην πλειονότητά τους προέρχονται από την υποσαχάρια Αφρική, ήταν έγκυες και άνθρωποι που χρειάζονταν να εισαχθούν σε νοσοκομεία για νοσηλεία.

"Ήσαν μέσα σε φουσκωτά πλεούμενο που έχουν μέγιστο

μήκος 10 μέτρων και μπορούν να μεταφέρουν με ασφάλεια περίπου 10 ανθρώπους. Αντ' αυτού τα σκάφη αυτά μετέφεραν ως και 100 ανθρώπους», είπε ο Ντι Μίλα. Πρόσθεσε πως πιθανότατα τα σκάφη απέπλευσαν από τη Λιβύη με προορισμό την Ιταλία.

Οι περισσότεροι διασωθέντες οδηγήθηκαν στην νήσο Λαμπεντούζα, νοτίως της Σικελίας, όπου βρίσκονται κέντρα υποδοχής στα οποία οδηγούνται οι χιλιάδες μετανάστες που καταφθάνουν στα ιταλικά χωρικά ύδατα κάθε χρόνο.

Ο καλύτερος ανοιξιάτικος καιρός έχει σημάνει την αύξηση του αριθμού των ανθρώπων που αποπειρώνται να κάνουν το επικίνδυνο ταξίδι στην Μεσόγειο. Χιλιάδες άνθρωποι πεθαίνουν κάθε χρόνο προσπαθώντας να περάσουν στο έδαφος χωρών της Ευρώπης εξαιτίας ναυαγίων, των σκληρών συνθηκών των ταξιδιών, της έλλειψης τροφίμων και νερού.

Εκτιμάται ότι το 2011 έχασαν τη ζωή τους 1.500 επίδοξοι μετανάστες, πολλοί εκ των οποίων προσπαθούσαν να γλιτώσουν από τις διώξεις και τις ταραχές οι οποίες ξέσπασαν στο πλαίσιο της λεγόμενης Αραβικής Άνοιξης, σύμφωνα με την μη κυβερνητική οργάνωση Παρατηρητήριο των Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων (HRW). Το 2012, η ίδια ΜΚΟ υπολόγισε τον αριθμό των νεκρών σε πάνω από 300.

Keywords
Τυχαία Θέματα