FT: Φόβοι μήπως ο Σαμαράς επιστρέψει στην αντιμνημονιακή στάση

Για αναζωπύρωση των φόβων περί μεταστροφής της στάσης Σαμαρά και υιοθέτηση της αντιμνημοναικής στάσης που είχε στο παρελθόν κάνουν λόγο οι Financial Times.

Το αδιέξοδο με την τρόικα σε συνδυασμό με τη δυσαρέσκεια στη Νέα Δημοκρατία, έχει αναζωπυρώσει

φόβους ότι ο κ. Σαμαράς μπορεί να γυρίσει πίσω, προς την αντιμνημονιακή στάση που είχε τηρήσει ενώ βρισκόταν στην αντιπολίτευση, γράφουν σε κύριο άρθρο τους οι Financial Times.

Το δημοσίευμα αναφέρει ουσιαστικά πως η ελληνική κυβέρνηση πατάει πάνω στην επίτευξη πρωτογενούς πλεονάσματος για να σκληρύνει τη γραμμή του έναντι της τρόικας.

Αφήνει μάλιστα αιχμές κατά του Πρωθυπουργού, για το πως θα μοιραστεί το πρωτογενές πλεόνασμα, από πρώην υπουργό ο οποίος δεν κατονομάζεται.

«Είναι ένας δελεαστικός αλλά επικίνδυνος δρόμος, να μοιράζεις δώρα ενώ ακόμη προσπαθείς να σταθεροποιήσεις την οικονομία. Μπορεί να προμηνύει και άλλους συμβιβασμούς σε ομάδες συμφερόντων που στο τέλος θα ισοδυναμεί με υπονόμευση όσων έχουν επιτευχθεί με κόστος».

Όπως αναφέρεται, επί ενάμισι χρόνο ο Αντώνης Σαμαράς κράτησε σε γενικές γραμμές το πρόγραμμα διάσωσης της χώρας εντός πορείας, παρά τη συρρικνωμένη κυβερνητική πλειοψηφία και την αντίσταση εντός του υπουργικού του συμβουλίου στην εφαρμογή σκληρών διαρθρωτικών μεταρρυθμίσεων. Αποτέλεσμα είναι οι έπαινοι για τις θυσίες των Ελλήνων από Ευρωπαίους ηγέτες και η επίτευξη δημοσιονομικών στόχων, όπως το πρωτογενές πλεόνασμα.

Ωστόσο, όπως σχολιάζει η εφημερίδα, «με το ισοζύγιο πληρωμών επίσης πλεονασματικό και με την οικονομία προ θετικής ανάπτυξης του χρόνου, ο κ. Σαμαράς δεν είναι πια τόσο πρόθυμος να υποκύψει στις απαιτήσεις των πιστωτών».

Η ανταπόκριση αναφέρεται στην έγκριση του προϋπολογισμού του 2014 από την ελληνική Βουλή, που «αψήφησε» το ότι έπρεπε πρώτα να υπάρξει έγκριση από την Κομισιόν και το ΔΝΤ. Παρατίθεται η φράση του πρωθυπουργού περί απαλλαγής από το μνημόνιο και εθνικής ανεξαρτησίας ως ένδειξη της νέας δυναμικής στάσης της κυβέρνησης απέναντι στην τρόικα.

Η βρετανική εφημερίδα φιλοξενεί επίσης δήλωση αξιωματούχου των Αθηνών, που δεν κατονομάζεται, ο οποίος λέει ότι η κυβέρνηση ακόμα ελπίζει πως θα καταλήξει σε συμφωνία με τους επικεφαλής της αντιπροσωπείας της τρόικα έως το τέλος Δεκεμβρίου, παρά την ανακοίνωση περί επιστροφής της πλήρους διαπραγματευτικής ομάδας των πιστωτών τον Ιανουάριο.

Στη συνέχεια γίνεται αναφορά στις προσπάθειες της κυβέρνησης για προώθηση διαρθρωτικών μεταρρυθμίσεων: κάποιων «που έχουν τη λαϊκή στήριξη», όπως η απόλυση 15.000 δημοσίων υπαλλήλων «την ώρα που 1,2 εκατομμύρια έχουν χάσει τη δουλειά τους στον ιδιωτικό τομέα» και σε άλλες που δεν καλύπτουν απολύτως τις απαιτήσεις της τρόικα και τους στόχους εσόδων, όπως οι προτεινόμενες νομοθεσίες περί πλειστηριασμών και φόρου ακινήτων.

Σημειώνεται ότι για αξιωματούχους στις Βρυξέλλες και στο Βερολίνο η αντιπαράθεση με την τρόικα για τις διαρθρωτικές μεταρρυθμίσεις, μαζί με τη δυσαρέσκεια στη Νέα Δημοκρατία, έχει αναζωπυρώσει τους φόβους ότι ο κ. Σαμαράς θα μπορούσε να επιστρέψει στην αντιμνημονιακή στάση που τηρούσε ως αντιπολίτευση. Ο Θάνος Βερέμης σχολιάζει ότι ως πρωθυπουργός ο Αντώνης Σαμαράς έχει εργαστεί πιο σκληρά για την εφαρμογή δύσκολων μεταρρυθμίσεων από όσο προδίκαζε το παρελθόν του, αλλά «με δεδομένη την ικανότητά του για αναστάτωση, δεν μπορείς να αποκλείσεις μια μεταστροφή πολιτικής».

Στη συνέχεια η εφημερίδα κάνει μια αναφορά στη στάση του Αντώνη Σαμαρά στο θέμα της ονομασίας της πΓΔΜ από τη θέση του υπουργού Εξωτερικών. Αναφέρεται επίσης στην απόφασή του για κλείσιμο της ΕΡΤ, που οδήγησε σε ισχνή πλειοψηφία στη Βουλή και σε έναν «αυξανόμενα εύθραυστο» συνασπισμό με το ΠΑΣΟΚ, στην απόφασή του να διαγράψει τον επικεφαλής της ΔΑΚΕ και στην αντίστασή του έναντι «πιέσεων από υπουργούς που κωλυσιεργούν ως προς τις μεταρρυθμίσεις» να απομακρύνει το Γιάννη Στουρνάρα μετά το σχόλιο του υπουργού Οικονομικών περί σχετικά χαμηλής φορολογικής επιβάρυνσης των Ελλήνων.

Το εκτενές δημοσίευμα κλείνει με τη δήλωση πρώην υπουργού ότι είναι δελεαστικό αλλά και επικίνδυνο να αρχίσει ο πρωθυπουργός να μοιράζει χρήματα ενώ ακόμα προσπαθεί να σταθεροποιήσει την οικονομία – μία αναφορά στην εξαγγελία περί ενίσχυσης των ένστολων και των χαμηλοσυνταξιούχων από το φετινό πρωτογενές πλεόνασμα. «Θα μπορούσε να προμηνύει άλλες παραχωρήσεις για ομάδες συμφερόντων, οι οποίες στο τέλος θα υπονόμευαν όσα έχουν επιτευχθεί με τόσο κόστος», προειδοποιεί ο πρώην υπουργός που δεν κατονομάζεται.

Keywords
Τυχαία Θέματα