Economist: «Ποιος σκότωσε την ευρωζώνη;»

«Ποιος σκότωσε την ευρωζώνη;» είναι το ερώτημα που θέτει το περιοδικό Εκόνομιστ (Economist), δίνοντας την απάντηση: η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα, με τη βοήθεια των κυβερνήσεων που τη «μαχαίρωσαν».

Σύμφωνα με τον Εκόνομιστ, η βάση του προβλήματος είναι το χρέος σε χώρες της ευρωζώνης που δεν διαθέτουν πλεονάσματα και των οποίων οι τράπεζες δεν μπορούν να ασκήσουν νομισματική πολιτική. Τα ζητήματα αυτά κατέστησαν την κρίση αναπόφευκτη.

Ωστόσο, τα προβλήματα δεν εξηγούν γιατί οι αγορές δεν ήταν πρόθυμες να δανείσουν την Ιταλία, η οικονομία της οποίας βρίσκεται σε τραγική κατάσταση από το 2005.

Όμως, ο Εκόνομιστ εκτιμά ότι υπάρχει κι άλλη μια οπτική του ζητήματος, για να αντιληφθεί κανείς την κατάσταση. Οι Ευρωπαίοι ηγέτες έκαναν ό, τι μπορούσαν για να «εμποδίσουν» την ανάπτυξη, μια γραμμή που ακολούθησε και η ΕΚΤ, που είναι και το μόνο όργανο της Ευρώπης που έχει τη δυνατότητα άσκησης πολιτικής.

Πέραν των χαμηλών προσδοκιών για ανάπτυξη, η ΕΚΤ αύξησε το 2011 δύο φορές τα επιτόκιά της, προκαλώντας δραματικές συνέπειες της αγορές. Σε μια περίοδο κρίσης, η ΕΚΤ εστίασε στη συγκράτηση του πληθωρισμού και οι αγορές πείστηκαν ότι η ευρωζώνη όχι απλά δεν επεκτείνεται, αλλά συρρικνώνεται.

Είναι η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα, με τη συνδρομή των κυβερνήσεων που έστειλε στον «πάτο» τις καταναλωτικές δαπάνες και δεν αναγνώρισε ποτέ τον κίνδυνο μετάδοσης της κρίσης από την περιφέρεια στον πυρήνα της ευρωζώνης, αναφέρει το δημοσίευμα.

«Ανησυχώντας μήπως βρεθεί στη σκηνή του εγκλήματος (θανάτου του ευρώ) με το φονικό όπλο στο χέρι, η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα, υπό το νέο Πρόεδρο, Μάριο Ντράγκι, μείωσε τα επιτόκια κατά 25 μονάδες βάσης», αναφέρει ο συντάκτης, που ωστόσο εκτιμά ότι ακόμη και τώρα, το επιτόκιο είναι υψηλό για την κατάσταση που επικρατεί στην ευρωζώνη.

Για να επιβιώσει το νέο νόμισμα θα πρέπει να γίνει μαζική εισροή ρευστών, μέσω αγορών κρατικών ομολόγων από την ΕΚΤ.

«Είναι επικίνδυνο να κυκλοφορείς μόνος τη νύχτα σε μια κακόφημη γειτονιά. Είναι επικίνδυνο να έχεις υψηλό χρέος σε ένα σύστημα σταθερών ισοτιμιών, όπως είναι η ευρωζώνη. Όμως επειδή το θύμα ζούσε επικίνδυνα, δε δικαιολογείται ο δράστης, δηλαδή η ΕΚΤ, που το μαχαίρωσε», καταλήγει το δημοσίευμα.

Keywords
Τυχαία Θέματα