Ζητείται φάρμακο για το απόστημα της Χρυσής Αυγής

Της Μαρίνας Μάνη

Το αυγό του φιδιού έχει ανοίξει εδώ και μήνες. Προχθές έσπασε και το απόστημα που έφερε το τέρας. Η χώρα μετρά την πρώτη πολιτική δολοφονία μετά από δεκαετίες και το πολιτικό σύστημα προσπαθεί, μουδιασμένο, να αντιμετωπίσει τον εφιάλτη. Αλλά μέχρι αργά χθες το βράδυ δεν είχε βρει αποτελεσματικό τρόπο για να ανακόψει την πορεία του τέρατος.

Η καταδίκη του νεοναζί συνδέσμου από όλες τις δυνάμεις του λεγόμενου «συνταγματικού τόξου» ήταν ομόθυμη. Πλην όμως, οι πρώτες ώρες αναλώθηκαν στην μελέτη του Ποινικού Κώδικα για την αυστηροποίηση άρθρων που θα μπορούσαν να φρενάρουν

την Χρυσαυγίτικη επέλαση και οι υπόλοιπες στον «καυγά» για το εάν ο ΣΥΡΙΖΑ ανήκει στις δυνάμεις του συνταγματικού τόξου –με τον πρωθυπουργικό σύμβουλο Χρύσανθο Λαζαρίδη να δηλώνει (τρις) ότι δεν ανήκει, ανοίγοντας νέο κύκλο αντιπαράθεσης σε μία εκρηκτική στιγμή.

Η νομική πλευρά

Οι δύο κυβερνητικοί εταίροι κλίνουν στην άποψη ότι η Χρυσή Αυγή δεν μπορεί να τεθεί εκτός νόμου. Επικαλούνται προς τούτο συνταγματολόγους και νομικούς οι οποίοι επιμένουν ότι αφενός το Σύνταγμα δεν δίνει αυτή τη δυνατότητα και, αφετέρου, ότι μία τέτοια κίνηση «θα ηρωοποιούσε» το εν λόγω κόμμα και θα το επανέφερε στην σκηνή π.χ. με άλλο όνομα.

Στη λύση που παρουσίασε χθες το μεσημέρι ο Νίκος Δένδιας είχαν καταλήξει από καιρό, αφού ο προβληματισμός εντάθηκε μετά την επίθεση Χρυσαυγιτών εναντίον μελών του ΚΚΕ στο Πέραμα και τα επεισόδια που προκάλεσε στον Μελιγαλά.

Σύμφωνα μ΄ αυτή τη λύση, οι διορθωμένες διατάξεις του Ποινικού Κώδικα περί εγκληματικής δράσης και σύστασης ένοπλης ομάδας θα επιτρέπουν την σύλληψη οπαδών-μελών-βουλευτών της ΧΑ και την παραπομπή τους σε δίκη.

Μέσα από τη δικαστική διαδικασία, θα ξεδιπλώνεται η εγκληματική δράση του κόμματος και η νεοναζιστική φυσιογνωμία του, ενώ τυχόν καταδίκη που θα συνοδεύεται από στέρηση πολιτικών δικαιωμάτων θα το αφήνει χωρίς πολιτικούς εκπροσώπους –εντός κι εκτός Βουλής.

Κατά μία εκδοχή δε (που λάνσαρε ο Μάκης Βορίδης) οι συλλήψεις μετά από μία έκνομη πράξη θα πρέπει να επεκτείνονται στο σύνολο των πολιτικών εκπροσώπων και βουλευτών της ΧΑ.

Το ερώτημα που παραμένει αναπάντητο από κυβέρνηση και θεσμούς (πχ Αστυνομία, Δικαιοσύνη) είναι γιατί δεν εφαρμόσθηκε μέχρι τώρα το ισχύον νομικό οπλοστάσιο, τόσο στο επίπεδο της καταστολής όσο και σε εκείνο της απονομής δικαιοσύνης. Κι αυτό δεδομένου ότι έχουν αρθεί οι ασυλίες αρκετών βουλευτών της ΧΑ ωστόσο ουδείς έχει καθίσει – ακόμη – στο εδώλιο.

Οι απαντήσεις που πήραμε στα επίμονα ερωτήματα επικεντρώνονται σε μία λέξη: αμηχανία...

Η πολιτική απάθεια

Κατά κοινή (κυβερνητική) ομολογία ο όρος «νεοναζί» εντάχθηκε με μεγάλη καθυστέρηση στο λεξιλόγιο του «συνταγματικού τόξου», αλλά και πολλών μέσων ενημέρωσης που αντιμετώπισαν το μόρφωμα επί μακρόν με όρους life style –από την κόμη του “Καραϊσκάκη” μέχρι τα τατουάζ του “Καιάδα”.

Αντιμετώπιση που επέτρεψε στους Χρυσαυγίτες να εμφανίζονται ως δήθεν "αντισυστημικοί" και "τιμωροί" του πολιτικού συστήματος, αλιεύοντας οπαδούς στα στρώματα που επλήγησαν περισσότερο από την κρίση (κυρίως στους νέους) αδιαφορώντας για τα νεοναζιστικά χαρακτηριστικά τους.

Ολες οι δυνάμεις χθες ανέδειξαν τη σημασία της ιδεολογικής απογύμνωσης της ΧΑ (την προέταξε και ο Ευ. Βενιζέλος μετά τη συνάντηση που είχε το μεσημέρι με τον Αντώνη Σαμαρά) και μένει να φανεί πώς θα ανοίξει η βεντάλια.

Η θεωρία των δύο άκρων

Αντιδράσεις και στην συμπολίτευση και στην αντιπολίτευση προκάλεσε η σπουδή του Χρύσανθου Λαζαρίδη, λίγες ώρες μετά τη δολοφονία του 34χρονου αριστερού Κερατσινιώτη, να επαναφέρει στην ατζέντα τη θεωρία των δύο άκρων. Θέτοντας ευθέως τον ΣΥΡΙΖΑ εκτός δυνάμεων συνταγματικού τόξου επικαλούμενος την θέση του για ανατροπή της κυβέρνησης και τη στάση του σε κινητοποιήσεις –από τις Σκουριές μέχρι την κατάληψη της ΕΡΤ.
Η αξιωματική αντιπολίτευση αντέδρασε έντονα, τονίζοντας ότι η θεωρία των δύο άκρων εφευρέθηκε στην εποχή της Βαϊμάρης από το μικρό, τότε, ναζιστικό κόμμα του Χίτλερ προκειμένου να αντιμετωπίσει τους Γερμανούς κομμουνιστές –με τα γνωστά αποτελέσματα.

Αντιδράσεις όμως υπήρξαν και από την πλευρά της συμπολίτευσης, με βουλευτές της ΝΔ και του ΠΑΣΟΚ να επικρίνουν (κατ΄ιδίαν...) τη στάση του κ. Λαζαρίδη "στην πιο δύσκολη και αρνητικά φορτισμένη στιγμή".

Ο πρώην υπουργός (και νυν σύμβουλος για Ελλάδα-Κύπρο στην Ευρωπαϊκή Τράπεζα Επενδύσεων) Ευ. Αντώναρος μάλιστα αποκάλεσε δημοσίως τον κ. Λαζαρίδη "πολιτικά ανόητο" –χαρακτηρισμό που αρνήθηκε να σχολιάσει ο τελευταίος.

Keywords
Τυχαία Θέματα