Ζάιμπερτ: Δηλώνει άγνοια το Βερολίνο

Το Βερολίνο δεν γνωρίζει να υπάρχει πρόθεση επί του παρόντος από την καγκελάριο Άγγελα Μέρκελ να συναντηθεί με τους ηγέτες της Ρωσίας, της Ουκρανίας και της Γαλλίας, ανακοίνωσε σήμερα εκπρόσωπος της γερμανικής κυβέρνησης και πρόσθεσε ότι η Γερμανία θα συμφωνούσε σε μία τέτοια συνάντηση αν έκρινε ότι αυτό θα βοηθούσε.

"Τίποτα δεν αποκλείει το να συμβεί ξανά, αν (αυτό) βοηθάει πραγματικά στη βελτίωση της κατάστασης στην Ουκρανία και
συμβάλλει στη σταθεροποίηση επί του πεδίου", δήλωσε ο εκπρόσωπος της Μέρκελ Στέφεν Ζάιμπερτ.

Από την πλευρά της, η εκπρόσωπος του γερμανικού υπουργείου Εξωτερικών Σαβσάν Τσεμπλί είπε ότι τα σχέδια των φιλορώσων αυτονομιστών στην Ουκρανία να πραγματοποιήσουν βουλευτικές εκλογές τον Νοέμβριο ενδέχεται να υπονομεύσουν τη συμφωνία εκεχειρίας, η οποία συνήφθη στο Μινσκ, και να αποσταθεροποιήσουν την κατάσταση.

"Η ανακοίνωση από τους αυτονομιστές των σχεδίων τους να πραγματοποιήσουν βουλευτικές εκλογές στις 2 Νοεμβρίου συνιστά σαφή παραβίαση της συμφωνίας του Μινσκ της 5ης Σεπτεμβρίου και καταστρέφει την εύθραυστη ειρηνευτική διαδικασία", δήλωσε η ίδια.

Ο Ουκρανός πρόεδρος Πέτρο Ποροσένκο υποστηρίζει ότι τόσο το Κίεβο όσο και "ολόκληρος ο κόσμος" δεν θα αναγνωρίσει αυτές τις εκλογές. Η Ουκρανία προτείνει τη διεξαγωγή τοπικών εκλογών υπό κυβερνητική επίβλεψη τον Δεκέμβριο, στις ανατολικές περιοχές όπου οι αυτονομιστές έχουν ιδρύσει "λαϊκές δημοκρατίες".

Η εκπρόσωπος του γερμανικού υπουργείου Εξωτερικών πρόσθεσε ότι το Βερολίνο δεν βρίσκει τον λόγο να χαλαρώσει τις κυρώσεις εναντίον της Ρωσίας εφόσον δεν τηρείται απόλυτα η συμφωνία του Μινσκ.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ
Keywords
Τυχαία Θέματα