Η Σ. Βούλτεψη στον ΑΘΗΝΑ984

Η κυβερνητική εκπρόσωπος, Σοφία Βούλτεψη, μίλησε στις 26/9 στον «ΑΘΗΝΑ 9.84» και τη Νόνη Καραγιάννη.

Μεταξύ άλλων είπε:

* "Δεν έχει κατατεθεί επίσημα αίτημα αποχώρησης από το ΔΝΤ. Θ' αποφασίσει το σύνολο της τριμερούς επ' αυτού."

Δημοσιογράφος: Δεν έχει κατατεθεί αίτημα στο ΔΝΤ για αποχώρησή του από το ελληνικό πρόγραμμα. Θα κατατεθεί και αν ναι, πότε;

Σ. Βούλτεψη: «Βεβαίως δεν έχει κατατεθεί αίτημα. Έτσι και αλλιώς
έχουμε πει είναι ότι όποια εξέλιξη υπάρξει στο θέμα της τριμερούς, που εγγυάται τη χρηματοδότηση της χώρας, θα είναι αποτέλεσμα συνομιλιών και συνεργασίας με το σύνολο της τριμερούς».

Δημοσιογράφος: Δηλαδή μου λέτε ότι, αν κατατεθεί το σχετικό αίτημα, θα κατατεθεί, αφού ολοκληρωθούν οι συζητήσεις και μετά τον έλεγχο της τρόικας και μετά την παραπομπή των εκθέσεων αξιολόγησης στα αρμόδια ευρωπαϊκά όργανα;

Σ. Βούλτεψη: «Θ' αποφασίσει το σύνολο της τριμερούς επ' αυτού. Αυτή τη στιγμή αυτό που υπάρχει για τη χώρα είναι η τριμερής, η τρόικα. Δεν υπάρχει δηλαδή, κάποιος, έναντι του οποίου κατατίθεται αίτημα. Η τριμερής αποφασίζει τον τρόπο με τον οποίο θα βγει η χώρα από αυτή τη διαδικασία, από το πρόγραμμα. Αυτό το αποφασίζουμε όλοι μαζί, η κυβέρνηση μαζί με την τριμερή. Μία κυβέρνηση, ας μην πάρουμε της Ελλάδας, ας πάρουμε της Ιρλανδίας, της Πορτογαλίας, δεν υποβάλλει μονομερώς αίτημα σ' ένα τμήμα της τριμερούς. Εξάλλου και ο ίδιος ο εκπρόσωπος του ΔΝΤ, ο κ. Τζέρι Ράις, είπε ότι "επιδίωξη είναι να γίνει το καλύτερο δυνατό σε συνεργασία με την ελληνική κυβέρνηση, με σκοπό ο ελληνικός λαός να εξέλθει από την κρίση το συντομότερο δυνατό"».

Δημοσιογράφος: Ο εκπρόσωπος του ΔΝΤ, είπε ότι, όπως μία χώρα προσφεύγει σ' εμάς για δανειοδότηση σε εθελοντική βάση, έτσι ακριβώς πρέπει να διατυπώσει και αίτημα προκειμένου να αποχωρήσει και άρα να σταματήσει και το δανειοδοτικό πρόγραμμα...

Σ. Βούλτεψη: «Αυτό ισχύει για τις χώρες που δεν είναι σε τριμερή, που έχουν πάρει δάνειο μόνο από το ΔΝΤ, όπως είναι η Ουκρανία. Εδώ έχουμε αυτό το ζήτημα. Ό,τι είναι ν' αποφασιστεί και θα είναι το καλό της Ελλάδας, θ' αποφασιστεί με αυτό τον τρόπο...».

Δημοσιογράφος: Δεν θα υπάρξει δηλαδή μονομερής διατύπωση αιτήματος προς το ΔΝΤ;

Σ. Βούλτεψη: «Τα μονομερή θέματα έχουν τελειώσει για εμάς. Δεν υπάρχουν μονομερείς κινήσεις. Οι μονομερείς κινήσεις φέρνουν και μονομερείς απαντήσεις».

* "Το σχέδιο που παρουσίασε ο πρωθυπουργός στη ΔΕΘ θα υλοποιηθεί σε συνεργασία με την τρόικα"

Δημοσιογράφος: Υπάρχει ένας κύκλος πληροφοριών, φυσικά και δηλώσεων, για το τι ακριβώς περιμένουμε από την επίσκεψη της τρόικας στην Αθήνα, επειδή πολλά λέγονται... Το σχέδιο που παρουσίασε ο πρωθυπουργός από το βήμα της ΔΕΘ θα υλοποιηθεί, ανεξαρτήτως πιθανών ενστάσεων από την τρόικα;

Σ. Βούλτεψη: «Το σχέδιο που παρουσίασε ο πρωθυπουργός θα υλοποιηθεί σε συνεργασία με την τρόικα, η οποία δηλώνει -και το δήλωσε και χθες- ότι επιδίωξή της είναι η έξοδος του ελληνικού λαού από την κρίση, το συντομότερο δυνατό».

Δημοσιογράφος: Ένα από τα ζητήματα που η κυβέρνηση προτίθεται να θέσει σε αυτές τις συναντήσεις με την τριμερή και ενόψει και του ελέγχου επί του προσχεδίου προϋπολογισμού είναι και το ζήτημα της μείωσης του ποσοστού που προβλέπεται για το πρωτογενές πλεόνασμα το 2015;

Σ. Βούλτεψη: «Έχουν ακουστεί διάφορα αυτό τον καιρό. Υπάρχουν πολλά σχέδια. Η κυβέρνηση θα θέσει σε εφαρμογή το σχέδιό της, πάντοτε με γνώμονα την έξοδο από την κρίση, χωρίς να θέσει σε κίνδυνο τα δημοσιονομικά της χώρας και επομένως, χωρίς να θέσει σε κίνδυνο τη χώρα και θα κάνει το καλύτερο δυνατό για να μπορέσει και ο ελληνικός λαός να ελαφρυνθεί, αλλά και να μην παράγονται νέα ελλείμματα».

* Για τα ζητήματα που θα συζητηθούν με την τρόικα: "Η κυβέρνηση συζητά και θέτει στο τραπέζι όλα τα θέματα που βρίσκονται υπό διαπραγμάτευση":

Δημοσιογράφος: Ανάμεσα σε αυτό που η τρόικα θέτει και φαίνεται ότι είναι από τα ζητήματα των μνημονιακών, ενδεχομένως, συμβατικών υποχρεώσεων -όπως υποστηρίζουν- το ζήτημα των ομαδικών απολύσεων, ο νέος συνδικαλιστικός νόμος και η διεύρυνση του ενιαίου μισθολογίου στο δημόσιο είναι από τα θέματα τα οποία η κυβέρνηση συζητά;

Σ. Βούλτεψη: «Δεν είμαι σε θέση, αυτή τη στιγμή, να σας πω τις συζητήσεις που θα γίνουν με την τριμερή. Η κυβέρνηση συζητά και θέτει στο τραπέζι όλα τα θέματα που βρίσκονται υπό διαπραγμάτευση».

Δημοσιογράφος: Σας το ρωτώ και επιμένω σε αυτό, διότι άκουσα χθες και τον γραμματέα της κοινοβουλευτικής ομάδας του ΠαΣοΚ, τον κ. Ρήγα, να λέει ότι δεν πρόκειται ούτε να ψηφιστούν, ούτε να συζητηθούν ζητήματα -τουλάχιστον δεν το δέχεται το ΠαΣοΚ, ο κυβερνητικός σας εταίρος-, ομαδικών απολύσεων, νέου συνδικαλιστικού νόμου κ.λπ....

Σ. Βούλτεψη: «Δεν μπορώ να το σχολιάσω αυτό... Ο κ. Ρήγας είναι γραμματέας της κοινοβουλευτικής ομάδας του ΠαΣοΚ και δεν μπορώ να σχολιάσω δηλώσεις άλλων κομμάτων. Εκπροσωπώ την κυβέρνηση συνολικά και σας λέω ότι όλα τα θέματα που τίθενται υπό διαπραγμάτευση, τίθενται ακριβώς για να πετύχουμε το καλύτερο».

* "Δεν υπάρχει τέτοιο σημείωμα (σ.σ. που να εκθέτει την άποψη του παραιτηθέντος Έλληνα πρέσβη στο Βερολίνο, ότι δεν ήταν η κατάλληλη στιγμή για τη συνάντηση του πρωθυπουργού με την καγκελάριο)".:

Δημοσιογράφος: Έχει προκύψει ένα θέμα -θα έλεγα και μία παραφιλολογία- σχετικά με τους λόγους παραίτησης του κ. Ζωγράφου, του πρέσβη μας στο Βερολίνο. Επειδή πολλά έχουν γραφτεί, αληθεύει ότι ο κ. Ζωγράφος απέστειλε σημείωμα στο πρωθυπουργικό γραφείο ή στον ίδιο τον πρωθυπουργό, προκειμένου να εκθέσει την άποψή του ότι δεν ήταν η κατάλληλη στιγμή για μία σειρά λόγους για τη συνάντηση του πρωθυπουργού με την καγκελάριο;

Σ. Βούλτεψη: «Επ' αυτού υπάρχει απάντηση του υπουργείου Εξωτερικών. Ουδέποτε έχει αποσταλεί τέτοιο σημείωμα. Άλλωστε ο φυσικός αποδέκτης ενός τέτοιου σημειώματος θα ήταν το υπουργείο Εξωτερικών, με το οποίο επικοινωνούν οι πρέσβεις. Δεν υπάρχει τέτοιο σημείωμα. Και επειδή, πλέον, μου φαίνεται ότι έχει ξεφύγει από κάθε όριο λογικής αυτή η υπόθεση, πρέπει να πω ότι στο Βερολίνο πήγαμε προσκεκλημένοι της κ. Μέρκελ. Ακόμη δηλαδή και αν υπήρχε τέτοιο σημείωμα, δεν υπήρχε περίπτωση, όταν σε προσκαλεί κάποιος, να θεωρείς ότι υπάρχει κακό κλίμα. Επιπλέον, η απάντηση σε όλα αυτά βρίσκεται στα εκτενή δημοσιεύματα του γερμανικού τύπου, τα οποία είναι ιδιαιτέρως εγκωμιαστικά και όσον αφορά τον πρωθυπουργό και όσον αφορά τη συνάντηση του με την κ. Μέρκελ. Δεν υπάρχει ζήτημα να συζητάμε επί ενός φανταστικού σημειώματος, διότι ακόμη και αν υπήρχε, έχει διαψευσθεί από τα πράγματα».

Δημοσιογράφος: Το θέμα της παραίτησης βέβαια δεν είναι φανταστικό, είναι πραγματικό γεγονός... Οι λόγοι της παραίτησης του πρέσβη;

Σ. Βούλτεψη: «Δεν τους γνωρίζω. Ο ίδιος έχει διαψεύσει νομίζω διάφορους λόγους που έχουν ακουστεί. Δεν γνωρίζω τους λόγους της διάψευσης. Ήταν μία συνάντηση που είχε συγκεκριμένο περιεχόμενο και συγκεκριμένα πρόσωπα. Γνωρίζετε πολύ καλά ότι κάθε φορά υπάρχουν σ' ένα τραπέζι οι ομόλογοι και πρέπει και ο πρωθυπουργός να μπορεί να αισθάνεται την ασφάλεια ότι σε μια τέτοια συζήτηση θα έχει δίπλα του εκείνους, οι οποίοι θα έχουν κάποια στοιχεία για να διευκολύνουν τη συζήτηση... Να πάμε στην ουσία. Μην πάμε τώρα στον τύπο και στην εθιμοτυπία. Η ουσία είναι ότι στο τραπέζι αυτό χωράνε 6 και 6 και πρέπει για να βοηθήσουμε τη χώρα μας, δεν είναι θέμα εθιμοτυπίας... Δεν λέω ότι δεν είναι υποβοηθητικός ένας πρέσβης, αλλά, λέω ότι πάντα διευκολύνουμε όταν είναι αυτές οι συναντήσεις, 4 - 4, 5 - 5, 6 - 6. Την προηγούμενη φορά, για παράδειγμα, στη συνάντηση με την κ. Μέρκελ δεν ήμουν εγώ. Διευκόλυνα για να πάνε αυτοί που θα ήταν πιο χρήσιμοι σ' εκείνη τη συζήτηση...».

* Για τα θέματα που συζητήθηκαν στη συνάντηση Σαμαρά - Μέρκελ: "Η καγκελάριος ήταν υποστηρικτική και έχει πει ότι η Γερμανία θα κάνει ό,τι περνάει από το χέρι της για να βοηθήσει την Ελλάδα".:

Δημοσιογράφος: Έγινε συζήτηση για το χρέος;

Σ. Βούλτεψη: «Δεν μπορώ να σας αποκαλύψω το περιεχόμενο της συζήτησης. Ήταν εξαιρετικά χαρακτηριστικό το γεγονός ότι υπήρξε διαφάνεια, διότι αυτά τα οποία συζητήθηκαν μέσα, ανακοινώθηκαν και μέσω της συνέντευξης τύπου».

Δημοσιογράφος: Βεβαίως δεν ξέρουμε την αντίδραση της καγκελαρίου στα θέματα ,τα οποία έθεσε ο πρωθυπουργός σε ό,τι αφορά στο κομμάτι των φοροελαφρύνσεων, στο κομμάτι του χρέους, του ζητήματος της αποχώρησης από το ΔΝΤ... Ήταν θετική η ανταπόκριση της καγκελαρίου σε αυτά τα θέματα, τα οποία έθεσε η ελληνική πλευρά;

Σ. Βούλτεψη: «Έχουμε ήδη πει ότι η καγκελάριος ήταν υποστηρικτική. Έχει πει ότι η Γερμανία θα κάνει ό,τι περνάει από το χέρι της για να βοηθήσει την Ελλάδα στην προσπάθειά της και βεβαίως έδειξε πολύ μεγάλο ενδιαφέρον για συγκεκριμένα θέματα, όπως είναι η ανεργία και η ρευστότητα των επιχειρήσεων και θέλησε να μάθει τι μπορεί να κάνει η Γερμανία περισσότερο με την τεχνική βοήθεια που προσφέρει αυτή τη στιγμή...».

* " Η συζήτηση για το χρέος ξεκίνησε από την ώρα που η Ελλάδα άρχισε ν' ανταποκρίνεται στους στόχους της και τις προϋποθέσεις που έχουν τεθεί γι' αυτό":

Δημοσιογράφος: Η εκτίμηση της κυβέρνησης είναι ότι είμαστε κοντά στο χρονικό διάστημα εκείνο που θα ξεκινήσει η μεγάλη συζήτηση για το θέμα του χρέους;

Σ. Βούλτεψη: «Την συζήτηση αυτή, όπως γνωρίζετε, την έχουμε θέσει στο τραπέζι και στην ουσία έχει, ήδη, ξεκινήσει. Δηλαδή, η Ελλάδα έχει κάνει αυτά τα οποία έπρεπε να κάνει. Έχει βγάλει το πρωτογενές πλεόνασμα ένα χρόνο νωρίτερα από το αναμενόμενο και το προβλεπόμενο, έχει βγει στις αγορές δύο χρόνια νωρίτερα από το αναμενόμενο και προβλεπόμενο και έχει κάνει όλα αυτά που αποτελούν κομμάτι αυτής της συζήτησης. Η συζήτηση για το χρέος ξεκίνησε από την ώρα που η Ελλάδα άρχισε ν' ανταποκρίνεται στους στόχους της και τις προϋποθέσεις που έχουν τεθεί γι' αυτό. Δεν έχουμε φτάσει σε χρονοδιαγράμματα. Είμαστε σε αυτή τη διαδικασία. Το θέτουμε και το θέτουμε ξανά, το λέμε δημοσίως, το λέμε παντού, ότι πρέπει ν' ανακηρυχθεί και επίσημα το χρέος μας βιώσιμο, για να μπορέσουν να έρθουν επενδύσεις στη χώρα και να μπορέσουμε να δημιουργήσουμε θέσεις εργασίας».

«ΑΘΗΝΑ 9.84» - ΓΡΑΦΕΙΟ ΤΥΠΟΥ
Keywords
Τυχαία Θέματα