Υπόσχεται αλλαγή εξωτερικής πολιτικής

Ο υποψήφιος του Ρεπουμπλικανικού Κόμματος για την αμερικανική προεδρία Μιτ Ρόμνεϊ σκοπεύει να επιτεθεί σήμερα κατά της πολιτικής του Μπαράκ Ομπάμα στη Μέση Ανατολή, σε μια ομιλία του στη διάρκεια της οποίας θα επικρίνει την «παθητικότητα» του Αμερικανού προέδρου απέναντι στην άνοδο του εξτρεμισμού στη Μέση Ανατολή.

Με την ομιλία του αυτή, που έχει ανακοινωθεί εδώ και αρκετές ημέρες, ο Ρόμνεϊ στοχεύει στο να ενισχύσει το κύρος του ως μελλοντικού αρχηγού κράτους στην εξωτερική πολιτική και την άμυνα, τομείς που η πλειοψηφία των Αμερικανών
δείχνει μεγαλύτερη εμπιστοσύνη στον Μπαράκ Ομπάμα.

«Οι επιθέσεις εναντίον τις Αμερικής τον τελευταίο μήνα δεν πρέπει να θεωρηθούν μεμονωμένες πράξεις», θα τονίσει στην ομιλία του ο Ρόμνεϊ, σύμφωνα με αποσπάσματα της που δόθηκαν χθες Κυριακή στα μέσα ενημέρωσης. Ο Ρεπουμπλικάνος υποψήφιος αναφέρεται στις επιθέσεις στις αμερικανικές διπλωματικές αποστολές στον αραβικό κόσμο για την αντι-ισλαμική ταινία που γυρίστηκε στις ΗΠΑ.

Ο Ρόμνεϊ θα μιλήσει στις 11:20 τοπική ώρα (18:20 ώρα Ελλάδας) στο Στρατιωτικό Ινστιτούτο της Βιρτζίνια.

Οι Ρεπουμπλικάνοι κατέκριναν την αντίδραση της κυβέρνησης Ομπάμα μετά την επίθεση του αμερικανικού προξενείου στην Βεγγάζη τονίζοντας πως ο Λευκός Οίκος καθυστέρησε πολύ να χαρακτηρίσει τρομοκρατική της επίθεση και υποβάθμισε τις αντιαμερικανικές απειλές.

Καταγγέλλοντας την στρατηγική της «ελπίδας» του Μπαράκ Ομπάμα, επανέλαβε την βούλησή του «να αλλάξει την γραμμή πλεύσης στη Μέση Ανατολή».

«Δεν είναι δυνατόν να βοηθάμε τους φίλους μας και να πολεμάμε τους εχθρούς μας αν τα λόγια μας δεν συνοδεύονται με πράξεις...και αν η στρατηγική μας δεν είναι αυτή της συνεργασίας, αλλά της παθητικότητας», θα υπογραμμίσει ο Ρομνεϊ.

Αν εκλεγεί πρόεδρος, θα ενισχύσει τις κυρώσεις εναντίον του Ιράν για να εμποδίσει τις πυρηνικές στρατιωτικές του φιλοδοξίες, θα χορηγήσει οικονομική βοήθεια προς την Αίγυπτο λαμβάνοντας όμως υπ' όψιν του την ειρηνευτική συμφωνία με το Ισραήλ. Και φυσικά θα αυξήσει τον αμυντικό προϋπολογισμό και θα στείλει όπλα στους Σύρους αντάρτες, αντίθετα με την σημερινή πολιτική της Αμερικής.

Σε δημοσκόπηση στα τέλη Σεπτεμβρίου, το 46% των ερωτηθέντων δήλωσε πως ο Μπαράκ Ομπάμα είναι καλύτερος από τον Μιτ Ρόμνεϊ σε θέματα εξωτερικής πολιτικής, ενώ το 40% πιστεύει το αντίθετο. Τον Ιούλιο τα αντίστοιχα ποσοστά ήταν 47% για τον Ομπάμα και 32% για τον αντίπαλό του.

Το στρατόπεδο Ομπάμα καλεί τους ψηφοφόρους να συσπειρωθούν. «Ας αρχίσει η μάχη», τόνισε η Λις Σμιθ εκπρόσωπος των Δημοκρατικών σε χθεσινή ανακοίνωσή της.

«Ο πρόεδρος Ομπάμα αποδεκάτισε τις τάξεις των ηγετών της αλ Κάιντα, τερμάτισε με υπεύθυνο τρόπο τον πόλεμο στο Ιράκ, αποφάσισε την αποχώρηση των αμερικανών στρατιωτών από το Αφγανιστάν», υπογράμμισε.

Προσωπικός φίλος του ισραηλινού πρωθυπουργού Μπενιαμίν Νετανιάχου, με τον οποίο συνεργαζόταν την δεκαετία του '70 στο διοικητικό συμβούλιο της Boston Consulting Grou
Keywords
Τυχαία Θέματα