Η επίσκεψη του Αχμέτ Νταβούτογλου στην Αθήνα

Του Χρήστου Καπούτση

Έχει ιδιαίτερο ενδιαφέρον η επίσκεψη του Υπουργού Εξωτερικών της Τουρκίας Αχμέτ Νταβούτογλου την Τετάρτη στην Αθήνα. Εκτός από τις  διμερείς, ελληνοτουρκικές εκκρεμότητες, είναι σε εξέλιξη σημαντικά γεγονότα στη περιοχή μας, όπου η τουρκική διπλωματία έχει πρωτεύοντα ρόλο.

Γι' αυτό ακριβώς,  θα πρέπει να ακούσουμε πολύ προσεχτικά την αναλυτική προσέγγιση του
Καθηγητή Διεθνών Σχέσεων και ΥΠΕΞ της Τουρκίας  Α.Νταβούτογλου, για τις εξελίξεις στη Συρία, το Ιράν και γενικότερα,  για όσα προβλέπει ή μεθοδεύει η τουρκική διπλωματία στην ευρύτερη περιοχή της Ανατολικής  Μεσογείου, συμπεριλαμβανομένη και της Κυπριακής και  Ελληνικής ΑΟΖ καθώς επίσης και της Μέσης Ανατολής.

Η κλιμάκωση της αντιπαράθεσης της Τουρκίας με τη Συρία, που περιλαμβάνει και στρατιωτικά επεισόδια στην τουρκο-συριακή μεθόριο με θύματα άμαχους πολίτες, πιθανότατα, αποτελεί την αφετηρία πολύ σοβαρών εξελίξεων στην ευρύτερη γεωγραφική περιοχή της Ανατολικής Μεσογείου και της Μέσης Ανατολής.

Το τουρκικό Κοινοβούλιο  με 320 ψήφους υπέρ και 129 κατά, έδωσε την έγκριση  στην τουρκική κυβέρνηση, για  στρατιωτική επέμβασης στη Συρία. Αμέσως μετά ο Πρωθυπουργός της Τουρκίας Τ.Ερντογάν δήλωσε ότι «η Τουρκία  δεν επιθυμεί να αρχίσει πόλεμο με τη Συρία, αλλά θα υπερασπιστεί τα εθνικά της συμφέροντα».

Τα κράτη-μέλη του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ κατέληξαν σε συμφωνία επί του κειμένου καταδίκης της Συρίας, κάνοντας λόγο για παραβίαση του Διεθνούς Δικαίου και απαιτώντας λήψη μέτρων ώστε να μην επαναληφθούν ανάλογα περιστατικά. Το κείμενο αυτό είναι προϊόν συμφωνίας των ΗΠΑ με τη Ρωσία. Και αφορά το περιστατικό στη τουρκική μεθοριακή κωμόπολη Ακτσάκαλε, που έχασαν τη ζωή τους πέντε άνθρωποι, από οβίδα που εκτοξεύτηκε από το συριακό έδαφος.

Η Τουρκία, επειδή είναι πρακτικά αδύνατο να ελέγξει ολόκληρο το μήκος των 910 χιλιομέτρων της τουρκοσυριακής μεθορίου θα επιδιώξει να δημιουργήσει θύλακες ασφάλειας εντός του Συριακού εδάφους, σε επιλεγμένες περιοχές,  που θα ελέγχονται από τον τουρκικό στρατό.  
Οι περιοχές αυτές θα εκεί όπου συγκεντρώνονται οι αντικαθεστωτικές στρατιωτικές δυνάμεις της συριακής αντιπολίτευσης και η πλειοψηφία των κατοίκων είναι σουνίτες.  Και ακόμη θα είναι περιοχές όπου δραστηριοποιούνται οι Κούρδοι της Συρίας.

Η Τουρκία, έχει σημαντική ανάμειξη  στον συριακό εμφύλιο πόλεμο. Ο κατά βάση σουνιτικός  Ελεύθερος Συριακός Στρατός, δηλαδή οι αντικαθεστωτικές δυνάμεις, έχει τις βάσεις του στην τουρκοσυριακή  μεθόριο. Μέσω Τουρκίας, οι αντικαθεστωτικοί προμηθεύονται όπλα, χρήματα, τρόφιμα  και καύσιμα, τα οποία προσφέρουν το Κατάρ και η Σαουδική Αραβία και την ασφαλή μεταφορά τους εγγυώνται Αμερικανοί και Βρετανοί πράκτορες.  

Είναι σαφές ότι χωρίς την υποστήριξη της Δύσης και της Τουρκίας, οι Σύροι αντικαθεστωτικοί δεν θα είχαν επιβιώσει στρατιωτικά, άρα οι καθεστωτικές δυνάμεις  του Άσαντ θα είχαν καταπνίξει την επανάσταση.

Να διευκρινίσουμε ότι, το  αντικα
Keywords
Τυχαία Θέματα