Υποσχέσεις από Ομπάμα

Ο Αμερικανός πρόεδρος Μπαράκ Ομπάμα υποσχέθηκε σήμερα να θέσει ερώτημα στη Ρωσία για τις συνθήκες εξαφάνισηςτου Σουηδού διπλωμάτη Ραούλ Βάλεμπεργκ, ο οποίος είχε διασώσει πάμπολλους Ούγγρους εβραίους κατά τη διάρκεια της ναζιστικής κατοχής, ανακοίνωσε η οικογένεια του αγνοουμένου.

ΟΒάλεμπεργκ, ο οποίος υπηρετούσε στη Βουδαπέστη, είχε επιτρέψει σε δεκάδες χιλιάδες οικογένειες εβραίων να δραπετεύσουν το διάστημα 1944-45από την κατεχόμενη από τους Ναζί χώρα, είτε κρύβοντάς τους, είτε χορηγώντας τους σουηδικά

διαβατήρια.

Οδιπλωμάτης εξαφανίστηκε μετά τη συνάντησή του με Σοβιετικούς αξιωματούχους στις 17 Ιανουαρίου 1945. Παρά τα επίμονα διαβήματα της οικογένειάς του, ποτέ δεν έγινε γνωστό τι συνέβη.

ΟΟμπάμα συναντήθηκε με μέλη της οικογένειας Βάλεμπεργκ χθες, στο περιθώριο της επίσκεψής του στη Στοκχόλμη και δεσμεύθηκε να θέσει σχετικό ερώτημα στις ρωσικές αρχές κατά την συμμετοχή του στις διήμερες (σήμερα και αύριο) εργασίες της Ομάδος G20 στην Αγία Πετρούπολη, γράφει ηεφημερίδα Σβένσκα Ντάγκμπλατ.

Η 92χρονη νύφη του Βάλεμπεργκ, Νίνα Λάγκεργκεν, δήλωσε στην εφημερίδα πως οΟμπάμα της είπε πως «θα δει τον Ρώσο πρόεδρο Βλαντίμιρ Πούτιν και σκοπεύει να θέσει το θέμα στους Ρώσους». Η ίδια εξέφρασε την αισιοδοξία της για την ικανότητα του Ομπάμα να εκμαιεύσει απαντήσεις: «πιστεύω πως ήλθε η ώρα», δήλωσε.

Σύμφωνα με την επίσημη σοβιετική εκδοχή, που η Ρωσία εξακολουθεί να ασπάζεται, ο Σουηδός διπλωμάτης απεβίωσε από καρδιακό επεισόδιο τον Ιούλιο του 1947 κατά τη διάρκεια της κράτησής του στη Μόσχα.

Εντούτοις,πολλοί ιστορικοί αμφιβάλλουν για την εγκυρότητα των γεγονότων, καθώς όπως αποκάλυψαν δύο εξ αυτών η KGB και στη συνέχεια η διάδοχός της ρωσική FSB, είχαν παρακωλύσει τις σχετικές έρευνες.

ΟΟμπάμα απέτισε χθες φόρο τιμής στον Βάλεμπεργκ στη συναγωγή της Στοκχόλμης.«Επειδή αρνήθηκε να μείνει απαθής, ο Βάλεμπεργκ μας υπενθυμίζει την δυνατότητά μας ενώπιον μίας απόφασης όχι μόνον να στεκόμαστε μάρτυρες, αλλά και να δράττουμε», είπε.

πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ

Keywords
Τυχαία Θέματα