Υπέρ μιας λύσης με Κίνα για τα φωτοβολταϊκά

Οι υπουργοί Περιβάλλοντος της Γαλλίας και της Γερμανίας τάχθηκαν σήμερα από το Βερολίνο υπέρ μιας πολιτικής λύσης με την Κίνα, η οποία κατηγορείται από την Ευρώπη ότι ευνοεί τους κατασκευαστές της φωτοβολταϊκών.

ΗΕυρωπαϊκή Επιτροπή ξεκίνησε στα τέλη Φεβρουαρίου έρευνα για αθέμιτο ανταγωνισμό κατά της Κίνας, έπειτα από αγωγή που είχαν καταθέσει ευρωπαίοι κατασκευαστές. Αυτό που ζητεί είναι να φορολογούνται κατά

47% τα φωτοβολταϊκά που εισάγονται από την Κίνα προκειμένου να προστατευθούνοι ευρωπαϊκές εταιρείες του τομέα.

"Θαπρέπει να διαχωρίσουμε την νομική διαδικασία που θα αρχίσει (...) από αυτό το δεύτερο πράγμα, το οποίο είναι να επιδιώξουμε ολοφάνερα μια πολιτική λύση με την Κίνα" πάνω στο ζήτημα αυτό, δήλωσε ο Γερμανός υπουργός Πέτερ Αλτμάιερ σε κοινή συνέντευξη Τύπου που παραχώρησε με την Γαλλίδα ομόλογό του Ντελφίν Μπατό.

Οίδιος υπογράμμισε ότι η Κίνα θα μετάσχει στην "Λέσχη Ανανεώσιμων Πηγών Ενέργειας", την οποία ίδρυσε ο ίδιος στις αρχές της φετινής χρονιάς και θα συνέλθει στο Βερολίνο την 1η Ιουνίου.

"Υπάρχειμια παγκόσμια κρίση υπερπροσφοράς στον τομέα των φωτοβολταϊκών, που πλήττει επίσης την Κίνα (...) επομένως το θέμα που τίθεται εφεξής σε όλον τον κόσμο είναι πώς να ξεπεράσουμε την κρίση του τομέα", σημείωσε παράλληλα η Μπατό, υπενθυμίζοντας ότι η πρώτη παγκοσμίως εταιρεία του τομέα, η κινεζική Suntec, χρεοκόπησε τον Μάρτιο.

Τηνίδια ώρα η γαλλική αλυσίδα φωτοβολταϊκών έχασε 14.000 θέσεις εργασίας κυρίως λόγω της κρίσης, υπενθύμισε η ίδια, προσθέτοντας ότι όσον αφορά "την αντιμετώπιση των φαινομένων αθέμιτου ανταγωνισμού μου φαίνεται φυσιολογικό η ΕΕ να επιδεικνύει επαγρύπνηση και να προχωρεί, όταν είναι απαραίτητο, στις κατάλληλες διαδικασίες".

Οιδύο υπουργοί τάχθηκαν επίσης υπέρ μιας "πιο στενής συνεργασίας ανάμεσα στις γαλλικές και τις γερμανικές επιχειρήσεις σε ευρωπαϊκό επίπεδο για να ενισχυθεί η θέση μας στην διεθνή αγορά", σύμφωνα με τις δηλώσεις του Αλτμάιερ.

πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ

Keywords
Τυχαία Θέματα