Υπεγράφη η συμφωνία Αφγανιστάν - ΗΠΑ για παραμονή Αμερικανών στρατιωτών

Αξιωματούχοι του Αφγανιστάν και των ΗΠΑ υπέγραψαν την Τρίτη, στο προεδρικό μέγαρο της ασιατικής χώρας στην Καμπούλ, την πολυαναμενόμενη συμφωνία με βάση την οποία θα παραμείνουν στο Αφγανιστάν Αμερικανοί στρατιωτικοί και μετά την αποχώρηση του μεγαλύτερου μέρους των ξένων στρατευμάτων από τη χώρα, στα τέλη του 2014.Οι ΗΠΑ πίεζαν εδώ και πολλούς μήνες την ηγεσία του Αφγανιστάν για την υπογραφή της συμφωνίας, αφήνοντας να εννοηθεί ότι υπήρχε η πιθανότητα να αποσύρουν όλο τους το

στρατιωτικό προσωπικό από τη χώρα.

Ο προηγούμενος πρόεδρος του Αφγανιστάν, Χαμίντ Καρζάι, ωστόσο, ηρνείτο να υπογράψει, θεωρώντας ότι την υπογραφή θα έπρεπε να βάλει ο νέος πρόεδρος, ο οποίος θα εκλεγόταν στις προεδρικές εκλογές του Απριλίου.

Η ορκωμοσία του Ασράφ Γάνι στην προεδρία του Αφγανιστάν τη Δευτέρα άνοιξε το δρόμο για την υπογραφή, καθώς τόσο ο ίδιος όσο και ο βασικός αντίπαλός του για την προεδρία, Αμπντουλά Αμπντουλά, είχαν ταχθεί υπέρ της συμφωνίας.

Ο κ. Αμπντουλά θα αναλάβει επικεφαλής της κυβέρνησης, σε έναν ρόλο που δεν υπήρχε μέχρι σήμερα στην αφγανική πολιτική ζωή, σε μια προσπάθεια συμβιβασμού των δύο πρώην αντιπάλων.

Τη συμφωνία εκ μέρους των δύο χωρών υπέγραψαν αντίστοιχα ο σύμβουλος εθνικής ασφάλειας του κ. Γάνι, Χανίφ Ατμάρ και ο πρέσβης των ΗΠΑ στο Αφγανιστάν Τζέιμς Κάνινγκχαμ.

Ο αριθμός των Αμερικανών στρατιωτικών οι οποίοι θα παραμείνουν στη χώρα για να βοηθήσουν στην εκπαίδευση του αφγανικού στρατού και της αστυνομίας υπολογίζεται σε 12.000.

ΠΗΓΗ: naftemporiki.gr

Keywords
Τυχαία Θέματα